Spárga minden mennyiségben
hirdetés
Megéri spárgát fogyasztani, hiszen ez gazdag folsavban, ami különösen jelentős szerepet tölt be várandós nőknél, mert segít a terhesség korai szakaszában kialakuló velőcső-záródási rendellenességek megelőzésében. De az urak figyelmébe is ajánlom a spárgát, hiszen ez az egyik legnépszerűbb afrodiziákumnak számító élelmiszer.
A tizenhetedik században egy angol botanikus így fogalmazott ezzel kapcsolatban: „felzendíti a vágyat". Ez valójában E-vitamin tartalmának tulajdonítható, ami serkenti a nemi hormonok termelődését a szervezetben. Az elkövetkezőkben 2 klassz recepttel ismertetünk meg amelyekben a spárga főszerepet kap.
hirdetés
Spárga sajttal sütve
A spárgához szükségünk lesz 2 cs fehér spárgára, 2 cs zöldspárgára, 5 dkg vaj, 1 ek sóra, 1 ek cukorra, 1 citrom levére. Az öntethez szükséges 5 dl tej, 2 ek (zab)liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk só, 1/4 mk reszelt szerecsendió, 20 dkg sajt (trappista, bergkäse, edami, stb.), 2 dkg vaj. Tegyünk fel 3-4 liter vizet melegedni a spárga főzéséhez. A sütőt melegítsük elő kétszáz fokra. A spárgák fás részét távolítsuk el oly módon, hogy a közepénél valamint a végénél fogva hajlítsuk addig a sípokat, amíg el nem törik. A talpára nem lesz szükség, a fejeket virágzattal lefelé áztassuk hideg vízbe. A fehér színű spárgák héját (nem kötelező) de jó ha zöldséghámozóval leszedjük. Amikor felforr a főzővíz, adjuk hozzá az 1 evőkanál sót, 1 evőkanál cukrot, a vajat valamint a citrom kifacsart levét, ezt követően tegyük a vízbe a spárgákat is. 4 percig főzzük a zöldséget, majd szűrjük le, és sorakoztassuk őket egy tűzálló tálba. Az öntethez keverjük simára a tejben a (zab)lisztet, sózzuk, adjuk hozzá az összezúzott/lereszelt fokhagymát valamint a szerecsendiót is, s ezt követően forraljuk fel. Főzzük 1-2 percig, majd kapcsoljuk le alatta a tüzet, és gyors mozdulatokkal keverjük bele a 2 dkg vajat, ezzel a szósszal öntsük le a spárgákat. A tetejét szórjuk meg sajttal, és toljuk a sütőbe 15 percre, hogy egy kis színt kapjon.
Spárgával töltött csirkemell zöldségekkel
Ezzel a recepttel a kezdő konyhatündérek is bátran kísérletezhetnek. A hozzávalók az alábbiak: 4 db csirkemell filé (nagyobb), 40 dkg zöldspárga, 1 ek citromlé, 10 dkg cukkini, 1 db piros kaliforniai paprika, 4 db zöldhagyma, 0.5 kg újkrumpli, 2 ek olívaolaj, 6 dkg vaj, 1 ek petrezselyem (aprított), 2 dl főzőtejszín. A húst megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk, lapjára kettévágjuk.
A spárgát meghámozzuk, ezt követően a fás végeit levágjuk. Sós, forrásban levő vízbe beletesszük a citromlevet valamint a spárgát. Nem túl intenzíven főzzük úgy három-négy percig, majd a spárgát hideg vízbe átszedjük. A spárgalevet félretesszük. A hússzeleteket kiterítjük, sózzuk, borsozzuk, és minden szeletre teszünk két-három szál spárgát, kettévágva. A húsokat feltekerjük, és megtűzzük fogvájóval (ha szeretnénk pluszba még baconnel is betekerhetitek). A maradék spárgákat három-négy részre vágjuk, és félretesszük. Ezt követően a többi zöldséget megtisztítjuk. A burgonyát kevés sós vízben megfőzzük. A cukkinit, a paprikát öt cm hosszú, ceruzavastagságú darabokra szeleteljük. A hagymát elfelezzük, és szintén 5 cm hosszúra vágjuk. Serpenyőben a fele vajon forrón megfuttatjuk a cukkinit valamint a paprikát, s ezt követően rátesszük a hagymát. Sózzuk, borsozzuk, végül összeforgatjuk a félretett spárgával, meg a petrezselyemmel. Az olajat a maradék vajjal felforrósítjuk, a töltött húsokat kíméletesen megsütjük benne. Kivesszük, az edénybe beleöntjük a tejszínt, és összeforraljuk. A húst a zöldségekkel valamint a mártással tálaljuk.