hirdetés

Partnereink

A hamburger története

hirdetés

A hamburger története

A hamburger kiváló, ízletes étel, mindenki imádja.

A hamburger grillezett, fűszeres marhahúsmassza, lapos, enyhén pogácsa formájú a mi fasírtunkhoz hasonló ételféleség, amelyet zsemle formájú péksüteménybe helyeznek. A gyorséttermek jellegzetes kínálata. Sokan az Amerikai Egyesült Államokhoz kötik a hamburger feltalálását, azonban valójában igen hosszú utat járt be, és három kontinens, Ázsia, Európa és Amerika is szerepet játszott a létrejöttében. A hamburger húspogácsát egy a Római Birodalom idején élő római étterem-tulajdonos találta fel. Az orosz nép körében a középkorban a tatárok terjesztették el a nyers, felvagdalt, fűszerezett hús (ma tatárbifsztek) fogyasztását, amely később a német kereskedővárosokba is eljutott, majd egész Európában szétterjedt. Az alapjának másik feléül szolgáló szendvicset John Montagu, Sandwich grófja fedezte fel, aki kenyerek közé tett húst. Ennek speciális változata lett népszerű Németországban és Ausztriában, ahol zsemléket használtak erre a célra. A 19. században aztán a nagy kivándorlási hullámmal került az Amerikai Egyesült Államokba az étel. Mivel Hamburg volt a legforgalmasabb kikötő, ahonnan a kivándorlók útnak indultak, ennek alapján nevezték el. New York városában már a század közepe után elkezdték felszolgálni a hamburg steaknek nevezett ételt, vagyis a szintén Hamburgból érkező darált húst, amit sóztak, füstöltek és hagymával, valamint kenyérrel szolgáltak fel. A marhatenyésztés folyamatos növekedése miatt a hús ára egyre csökkent, és a századfordulóra széles rétegek számára elérhetővé vált. A vásárok, ünnepségek közkedvelt étele lett, azonban csak egy helyben állva lehetett fogyasztani, míg a vendégek szívesebben használták volna az időt nézelődésre. Ezt felismerte az egyik árus is (akinek a neve máig nem tisztázott), aki lapítani kezdte a húsgolyókat, és zsemlébe rakta őket. Az új étel népszerűsége különösen a nagy gazdasági világválság idején növekedett meg, mivel csupán öt centbe került. A harmincas években jelent meg rá a hamburger steak elnevezés. Ekkora tehető a később világméretűvé vált üzletlánc, a McDonald’s megalapítása. Ők kezdetben hot dogokat árultak, ám hamar felismerték, hogy bevételük legnagyobb része a hamburgerekből származik, így végül 1955-ben megnyitották éttermüket Chicagóban. A „burger” változat később általánosabb jelentést nyert és már nem kizárólag marhahús-pogácsával készített szendvicsekre használják, például a fish burger, turkey burger, veggie burger halas, pulykahúsból készült, ill. vegetáriánus szendvicset jelent. A burger változat, előfordul cégnevekben (például Burger King) és szóösszetételekben is (például Cheeseburger, utalással a sajtra). A hamburgerek (főleg a gyorséttermekben árultak) többsége a közvélekedés szerint sok egészségtelen, káros anyagot tartalmaz. Ennek legfőbb oka a termék magasnak tartott zsír- és sótartalma. A hamburgernél –sok más élelmiszerhez hasonlóan– nagyon fontos az elkészítési mód. Jó minőségű, alacsony zsírtartalmú húsból, kevés sóval készítve, vaslapon sütve és főként mértékkel fogyasztva nem jelent különösebb egészségi kockázatot. Sok tekintetben a mellé rutinszerűen fogyasztott, olajban sütött, erősen sózott hasábburgonya, az utána szintén általánosan fogyasztott cukros üdítők, valamint a mértéktelen fogyasztás felelősek a hamburger rossz híréért.  Létezik úgynevezett vega („veggie”) burger. Ezt a vegetáriánus szendvicset hús hozzáadása nélkül zöldségekből készítik.

hirdetés

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 07.16.

Ma Valter napja van.

Több mint 10 millió Casio G-Shock karóra készült tavaly

Rekord mennyiségű, 10 milliónál is több G-Shock karórát gyártott le 2019-ben a nagy múltra visszatekintő Casio. A G-Shock története során első ízben h...

  • 2020-07-15 19:44
Ismerd meg a Raven Otthona kulisszatitkait!

Bevetettük magunkat a Raven otthona stábjának kamerái mögé, hogy meglessük, milyen az élet egy Disney Channel showműsorának forgatásán. Ki a stáb udva...

  • 2020-07-15 18:26
Már a Velencei-tó környékén is elérhető a SPAR online shop házhoz szállítása

„Vállalatunk tavaly indított online shop szolgáltatása egyre növekvő népszerűségnek örvend, ezért folyamatosan bővítjük azon települések körét, ahol a...

  • 2020-07-15 14:31
Orvosi tippek: így nyaraljunk idén is szabadon

Most, hogy berobbant az igazi nyár, és a szállodák is újra megnyitottak, egyre többen terveznek nyaralást. A hazai vendéglátók pedig mindent megteszne...

  • 2020-07-15 12:51
Adománnyal segíti a Szent László kórházban dolgozókat a SodaStream

A SodaStream adományt juttatott el a DPC Centrumkórházhoz tartozó Szent László kórháznak azzal a céllal, hogy segítse a koronavírus járványban fertőzö...

  • 2020-07-14 18:52

hirdetés

Új részleget hoz létre a Continental

A Continental gumiabronccsal foglalkozó üzleti területe már évek óta folyamatos elkötelezettségéről tesz tanúbizonyságot a fenntarthatóságot érintően,...

  • 2020-07-14 15:47
Az életmentés nem állhat meg! Adj vérplazmát!

Most mindenki ott segít, ahol tud. Az életmentés nem állhat meg – a vér és vérkészítmények biztosítása a betegek számára létfontosságú kérdés. Tomán S...

  • 2020-07-14 13:41
Sztárdömping a Czeizel Intézetben

Tóth Gabi, Nagy Adri, Kulcsár Edina és Németh Kristóf is részt vett a Czeizel Intézet postnatal megnyitó eseményén. A sztárszülők mindannyian azt vall...

  • 2020-07-14 11:24
Vitaminital a táborozó gyerekeknek

Három raklapnyi gyermek vitaminitalt adományozott az akasztói R-Water Kft. a Katolikus Karitásznak. Az adomány több mint 3200 palackot jelent, amit a ...

  • 2020-07-14 09:03
Ezekbe nyaralókba menekülnének a vevők az esetleges második hullám elől

Egyre nagyobb az érdeklődés a Tisza-tónál lévő nyaralók iránt, ami nem csoda, mert viszonylag olcsón megszerezhetőek. Az abádszalóki nyaralók négyzetm...

  • 2020-07-10 12:10

Minden cikk

hirdetés

hirdetés