A nagyon finom almás sütik
hirdetés
Almából nagyon sok mindent lehet csinálni. Tipikusan az a gyümölcs, amit bárhol bármikor megkaphatunk és felhasználása széles. Lássunk egy pár finomságokat.
Almatöltelékes francia pirítós
hirdetés
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 2 dl tej
- 2 dl tejszín
- 8 szelet toast kenyér
- 5 dkg zabpehely
- 1 ek fahéj
- 3-4 ek barnacukor
Töltelék:
- 40 dkg alma meghámozva, kockára vágva
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
- 1 ek fahéj
- 1 zacskó vaníliás pudingpor
- 4 dl víz
Elkészítése: Először a tölteléket kell elkészítened. Önts egy edénybe 4 dl vizet, majd rakd bele az előre elkészített almát, a cukrot, a vaníliás cukrot illetve a fahéjat. Mindezt forrald fel mindaddig, amíg az alma megpuhul. Mikor ez megtörtént szórd bele a vaníliás pudingot és főzd sűrűre. Ezután egy tálban keverd el az egész tojásokat a tejszínnel és a fahéjjal. Ajánlott egy 22*33 cm-es tepsit használnod, amit kivajazol. Miután kivajaztad tépkedj bele 4 normális szelet kenyeret. Erre öntsd rá a tojásos keverék felét majd egyenletesen oszd el rajta az almatölteléket. Ezután ismét tépkedj rá 4 szelet kenyeret és a maradék tölteléket öntsd rá. A tetejét zabpehellyel és körülbelül 4 evő kanál barnacukorral szórd meg. A sütő legyen előremelegítve 180 fokra majd tedd bele és kb. 40 percig hagyd is ott.
Almatorta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 tojás
- 20 dkg margarin
A töltelékhez:
- 1-1,5 kg alma
- 1 ek fahéj
- 20 dkg cukor
- 3 ek búzadara
Elkészítése: A tésztához illetve a sütőporral elkevert liszthez adj hozzá sima illetve vaníliás cukrot és sütőport. Ezeket jól keverd össze, majd add hozzá a tojást és a margarint. A margarint ne a hűtőből vedd ki, hanem legyen szoba hőmérsékletű. Gyűrj egy közepesen lágy tésztát és miután végeztél vele hagyd pihenni, míg megcsinálod a tölteléket. Ha eddig még nem tetted, akkor hámozd meg az almát és adj hozzá cukrot, fahéjat illetve búzadarát. Nagyon jól dolgozd össze majd tedd egy sűrűszitában, hogy a lé ami nem kell lecsöpögjön. A tésztát oszd kettőbe: az egyik lesz a torta alja, a másik pedig a teteje. Az így elkészült cipót nyújtsd kör alakúra és tedd bele egy csatos tortaformába. Ami nem kell vágd ki. Mielőtt a tölteléket formában lévő tésztákra tennéd nyomkodd ki. Ezután a másik cipót ugyanúgy nyújtsd kör alakúra, de mielőtt rátennéd a töltelékre a közepén vágd meg több helyen is. Végül tedd 160 fokos előremelegített sütőbe. A kihűlt tortát ízlés szerint porcukorral és megszórhatod.
Mesés keleti csaroh
Hozzávalók:
Tésztához:
- 20 dkg vaj
- 3 ek cukor
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 1 sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 dkg finomliszt
A töltelékhez:
- 5 alma
- 1 mk őrölt fahéj
- 2 ek cukor
- 5 dkg darált dió
- 5 dkg mazsola
Elkészítése: először is az almákat hámozd meg és a magházakat távolítsd el. Utána vágd apró darabokra. Tedd egy lábosba, úgy ahogy 0,5 dl vizet öntesz alá és szórj rá cukrot, fahéjat, mazsolát és diót. Tedd fel párolni. A fedő alatt főzd puhára, majd hagyd kihűlni. A tészta elkészítéséhez a puha vajat cukrokkal és tojással keverd ki. Adj hozzá tejet és gyúrd össze a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát ezután egy éjszakán keresztül pihentetned kell a sütőben. Reggel vágd fel úgy, hogy 3 mm vastagra és 10×10 cm-es négyzeteket kapj, majd átlózd is őket. A háromszögeken 0,5 cm-et szabadon hagyva 3 vágást is csinálj. Az első a legnagyobb, alatta még kisebb majd az utolsó a legkisebb. A közepébe tegyél a töltelékből, majd a szélesebb résznél a bal felét hajtsd jobbra, a jobb oldalát pedig balra. Két egész nagy tepsit szilikonos sütőpapírral befedünk és a papucskákat rásorakoztatod. Nem kell elkenjed az ég világon semmivel. A 180 fokra előremelegített sütőben 20 perc alatt megsütöd. Természetesen hagyod hűlni és ízlés szerint meghinted porcukorral.