hirdetés

Partnereink

A legfinomabb karamellöntetek receptjei

hirdetés

A legfinomabb karamellöntetek receptjei

Ki ne szeretné a karamellizált ízeket újra és újra érezni? Sokan azonban nem is tudják, hogyan készülnek az igazán jó karamellöntetek. Most megmutatjuk, hogyan készül a karamellszirup vagy más karamellöntet a forró palacsintákhoz, fánkokhoz, fagyikhoz!

Ezekhez a mártásokhoz a cukrot vízzel vagy tejjel, esetleg tejszínnel karamellizáljuk. Könnyen elkészíthetők, de folyamatosan figyelni kell, mert a karamell hirtelen megéghet, és ekkor megkeseredik. A karamellmártásokat előre is elkészíthetjük, de általában megszilárdulnak. Újramelegítéshez a mártást egy kis lábosba kell visszamerni, és lassú tűzön melegíteni, amíg fel nem olvad. Forró pudingokhoz, palacsintákhoz, fagylalthoz és tejszínes desszertekhez tálaljuk, vagy keverjük el sűrű görög joghurtban.

hirdetés

Karamellszirup:1 dl hideg vízből és 8 dkg kristálycukorból készítsünk cukorszirupot a recept szerint, és főzzünk belőle világos karamellt.

Citrusos-vajas karamell:Készítsünk világos karamellszirupot, majd vegyük le a tűzről. Adjunk hozzá 4 evőkanál narancslét és 2 evőkanál citromlét, vigyázva, mert a szirup fröcsögni fog. Keverjünk bele 5 dkg darabokra vágott, nem sózott vajat, majd tegyük vissza a lábost a tűzre, és állandó keverés mellett főzzük simára a mártást. Palacsintákhoz és sült banánhoz vagy almához illik.

Krémes karamellmártás:Készítsünk világos karamellszirupot, majd vegyük le a tűzről. Keverjünk bele 5 dkg nem sózott vajat és 1,5 dl tejszínt, vigyázva, mert a szirup fröcsögni fog. Tegyük vissza a lábost a tűzre, és állandó keverés mellett főzzük simára.

Vajkaramellás mártás:Sűrített tej és muscovado cukor ad gazdag, jellegzetes ízt ennek a mártásnak, amely fagylaltra kanalazva sűrű és nyúlós lesz. Lassú tűzön egy kis lábosban melegítsünk fel 7,5 dkg vajat 15 dkg világos muscovado cukorral, amíg a cukor elolvad. Forraljuk fel és főzzük 2 percig. Keverjünk bele 18 dkg cukrozottan sűrített tejet, és még 2 percig főzzük, amíg sima és fényes nem lesz.

Tipp: Karamell készítésekor mindig legyen egy nagy fémtálban hideg víz a közelben. Amint a cukorszirup világos karamellszínű lesz, mártsuk a lábos alját a hideg vízbe, megakadályozandó, hogy tovább főjön. Mindig vigyázzunk, amikor hideg folyadékot adunk a forró karamellhez, mert a szirup fröcsögni fog.

Egy kis karamelltörténet

A karamell szó eredete a Larousse Gastronomique szerint a latin Cannamella szóra vezethető vissza, melynek jelentése cukorsüveg. Egyes elméletek szerint a Cannamella a szanszkrit Ganna (cukorsüveg) és Maila (piszkos, sáros) szavakból származik.Egyes források szerint az édességként fogyasztott karamell története egészen az 1650-es évek Amerikájáig nyúlik vissza, amikor elterjedt szokás volt vízből karamellizált cukorból, valamint vajból apró édességeket készíteni. A hosszú eltarthatósága, magas energiatartalma, és egyszerű előállítása miatt a karamell nagyon népszerű volt, így az 1800-as évek elejére már körülbelül 400 karamellgyártással foglalkozó vállalat volt az USA-ban. Európában először az 1600-as évek vége felé, Franciaországban alkalmazták praliné készítésére. Ebben még nem volt állati zsír, azt csak az 1700-as évektől kezdve adagolták a karamellhez.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.22.

Ma Cecília napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés