hirdetés

Partnereink

Október és a csodás ízek

hirdetés

Október és a csodás ízek

A latin October a nyolcadik hónapot jelölte a régi római naptárakban. Az ókori Rómában októberben kerültek sorra a márciusi jeles napok tükörképei, aki tavasszal vízre tolta a hajóját, elővette a szerszámait, kifényesítette a fegyvereit, az októberben vonta partra, rakta el őket, illetve olajozta meg.

Októberben a gyümölcsök és az ételek nagy hangsúlyt kaptak. A parasztgazdaságokban az ősz közepe a szüret és a kukoricafosztás hava, mindkettő hagyományosan kalákába, azaz kölcsönös segítséggel történt. A szürethez sok népszokás is kapcsolódik, mint a szüreti koszorú elkészítése, szüreti bálok is. A kukoricafosztás, más néven a kukorica hántolással össze hozták a szomszédokat, a családot, rokonak, igazi társas eseménynek számított, amit nagy lakomák követtek. Például Kalotaszegen ez a hagyomány még a 20. század elején is élénken jelen volt, ilyenkor mesélések, játékok és ugratások történtek. Az igazi hagyomány tisztelő háziasszonyok szilvával, almával, dióval, főtt kukoricával kínálták az összeverődött vendégsereget, akik részt vettek a kalákában. Aki piros csövet talált lefeküdhetett pihenni, más vidéken példának okáért a piros csőnek úgy tartották, hogy a megtalálója még abban az évben férjhez megy!

hirdetés

Ilyenkor a háziasszonyok különösen finom süteményeket és ételeket készítettek. Ha szeretnél te is néhányat megismeri, érdemes tovább olvasd cikkünket!

Rácsos almás pite

Ősszel a szüret után sok szezonális gyümölccsel készült sütemény volt jelen a magyar konyhában. Az igazi paraszti ételek mindig nagy sikert arattak.

Az almás pite egy igazi hagyományos finomság volt, ami egy háziasszony receptes füzetéből sem hiányozhatott. A hozzávalók nem túl drágák, de a végeredmény páratlanul finom volt.

A tésztához és a töltelékhez mindig külön kell készülni. A tészta hozzávalói: 15 dkg igazi disznózsír, ne margarin legyen, 3 tojássárgája, 15 dkg cukor, 1 kis pohár tejföl, 1 csomag sütőpor, 50 dkg liszt. A töltelékhez 1-1,5 kg friss érett, hámozott alma, cukor, fahéj, és szükség szerint gríz.

A tésztához valókat egy nagy tálban elhelyezzük, a zsírt elmorzsoljuk a liszttel és a sütőporral, majd a többi hozzávalóval, határozott kézmozdulatokkal összegyúrjuk jó alaposan, majd egy fóliába helyezve kevés időre a hűtőszekrénybe helyezzük. A megtisztított almát lereszeljük, becukrozzuk, ízlés szerint meghintjük a fahéjjal, de tehetünk bele citromlevet is. Hagyjuk állni, hogy a cukor tudjon dolgozni, ezt követően az almát facsarjuk ki. A tésztát három egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk. Az első adagot kivajazott és lisztezett tepsibe helyezzük, a tésztát megszórjuk grízzel és a kicsavart almát egyenlően elosztjuk rajta. Ha ezzel megvagyunk, a következő adag tésztával befedjük, megszurkáljuk villával, és a harmadik adag tésztából csíkokat vágunk, majd rács formában a tésztára helyezzük. 180 fokos sütőben pirosra sütjük, majd ha kihűlt megszórjuk porcukorral.

Rántott zöldségek

Hozzávalók a bundázó masszához: 1 rész sárgaborsó liszt, 1 rész teljes kiőrlésű liszt, víz, só, és fűszerek ízlés szerint. A zöldségek: csicsóka, pasztinák, krumpli, répa, stb. olaj a sütéshez.

Elkészítés: összekeverjük a sárgaborsó lisztet a teljes kiőrlésű liszttel, a sóval, fűszerekkel és a vízzel, így sűrű palacsinta tésztát kapunk. A zöldségeket alaposan megmossuk. Felszeleteljük, megmártjuk a bundában, majd forró olajban arany barnára sütjük. Lehet hozzá tejfölös, fokhagymást szószt készíteni mártogatónak. Kísérőnek egy finom bor és egy remek társaság dukál!

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 05.02.

Ma Zsigmond napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés