Tápláló halas ételek
hirdetés
Sokan szeretik a halat, mert nem zsírosak és nagyon finomak. Elkészítése sem vesz túl sok időt igénybe. Hoztunk nektek néhány ételt, amit muszáj kipróbálnotok, ha szeretitek a halat.
Az első ilyen étel kicsit pikáns, kicsit bolondító, ez nem más, mint a vodkás mézdinnye saláta, füstölt lazaccal és folyami rákkal. Ennek elkészítéséhez szükségünk lesz: fél mézdinnyére, vodkára, fél szelet füstölt lazacra, folyami rákra, fekete Oliva bogyóra, pitypang levélre, citromra, olivaolajra, őrölt fekete borsra, chili szószra és 4 darab paprikás ostyára. Elkészítése: A mézdinnyét kettévágjuk, magját eltávolítjuk. Az egyik felét megborsozzuk, öntünk bele vodkát. A pitypang levelekből négy nagyobbat tegyünk félre, a többit nagyobb darabokra vágjuk. A lazacot szintén feldaraboljuk. A citromból vágunk egy karikát, félbevágjuk.Egy tányérra rakjuk a dinnyét, és megpakoljuk a pitypang levelekkel, lazaccal, folyami rákkal és olívabogyóval. Locsolunk rá olívaolajat, facsarunkrá citromot, a közepére locsolunk chili szószt.A dinnye mellé helyezzük a pitypang leveleket, a két fél citromkarikát, locsolunk rá citromlevet és olívaolajat, ráhelyezzük a paprikás ostyákat.Beteszem a hűtőbe, hogy jól lehűljön az egész, és az ízek összeérjenek.
hirdetés
A gluténérzékenyeknek is hoztunk egy kis finomságot. Ez a hekkfilé fűszeres babbal és chorizóval. Hozzávalóknak szerezzünk be: 3 szál újhagymát, 15 levélke friss rozmaringot, 15 dkg chorizot, 3 gerezd fokhagymát, 3 dl sűrített paradicsomot, 20 dkg darabolt paradicsom konzervet, 48 dkg canellini babot, 6 nagy levél kelkáposztát, 2 csipet cukrot, 3 szelet hekk filét, és majd ízlés szerint sót borsot. Elkészítési menete: Az újhagymát felkarikázzuk, és némi olajon megpároljuk, hozzá adjuk az aprított chorizot, zsírjára sütjük, majd dobjuk rá az aprított rozmaringot, a reszelt fokhagymát és néhány keverés erejéig együtt pirítsuk, ne sokáig, hogy a fokhagyma meg ne keseredjen.Ezután öntsük fel paradicsomszósszal, a darabolt paradicsommal, adjuk hozzá a babot, az aprított kelkáposzta levelet, hintsük a cukorral, sózzuk, borsozzuk és forrástól számított 10-15 percig főzzük, lassú tűzön.A halszeleteket sózzuk, borsozzuk és a ragu tetejére tesszük, majd fedővel lefedve, további 15 percet főzzük, vagy amíg a hal meg nem puhul.Aprított petrezselyemmel megszórva, forrón tálalandó.
Nézzük hogyan is készül az afrikai harcsa Eszterházy módra. Ehhez szükségünk lesz 60 dkg szálka és bőr nélküli afrikai harcsafilére, sóra, 2 evőkanál finomlisztre, 6 evőkanál olajra, 1 nagy evőkanál vöröshagymakrém vagy 1 vöröshagymára, 1 dl fehérborra, kis őrölt fekete borsra, 1 db babérlevélre, fél csokor petrezselyemre, 2 darab sárgarépára, 1 darab petrezselyemgyökérre, 2 teáskanál mézes mustárra, fél citromra, 2 evőkanál kapribogyóra és 1,5 dl tejfölre. Elkészítése: A halfilét megmossuk, letörölgetjük, majd átnézzük, hogy véletlenül se maradjon benne szálka. Ehhez csipeszt használjunk, majd sózzuk meg.Ezután a lisztbe forgatjuk, és egy széles serpenyőben, a fele olajon, oldalanként 3 percig sütjük, majd félretesszük lecsepegtetni. A serpenyőt elmossuk, szárazra töröljük, a maradék olajat megforrósítjuk benne, majd a felaprított hagymát megfuttatjuk rajta. A bor felét ráöntjük, megborsozzuk, a babért beledobjuk.Egy kevés vizet adunk hozzá, megsózzuk, és lefedve alacsony hőmérsékleten pároljuk kb. 10 percig. A petrezselymet felaprítjuk, a répát meg a gyökeret tisztítás után gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A hagymához adjuk, mustárral, és fél citrom levével ízesítjük, a lecsöpögtetett kapribogyót belekeverjük. Egy kevés vizet öntünk alá, és lefedve 10 percig pároljuk.Akkor jó, ha a zöldségek kissé roppanósak maradnak. A tejfölt a maradék liszttel és a félretett borral simára keverjük, a zöldséges levet ezzel sűrítjük. Amikor kész, a sült halat ráfektetjük a tálra, és mellé adagoljuk a mártást. Köretnek spagettit kínáljunk hozzá.
Ezek a halas ételek mennyeiek.