Egészséges előételek
hirdetés
Mindenki tudja, hogy mennyire fontosak a zöldségek, ezért is hoztunk nektek néhány előételt melyben megtalálhatóak a zöldségek és ízletesek is. Így meg lehet oldani a napi vitaminbevitelét az étkezéseknél.
Egy nagyon ízletes és gusztusos kinézetű étel a spenót rolád paradicsomraguval. Mutatjuk, hogyan csináld. Először is a roládhoz szükség lesz: 25 dkg friss spenótra, 3 db tojásra, 5 dkg réteslisztre, 5 dkg vajra, 2,5 dl tejre, 1 mokkáskanál sóra, frissen őrölt borsra, és szerecsendióra. Továbbá a raguhoz: 1 konzerv hámozott paradicsomra, 1 darab közepes sárgarépára, 1 kis fej hagymára, 1 teáskanál szárított oregánóra, 1 mokkáskanál szárított rozmaringra, 1 teáskanál olivaolajra, sóra és borsra. Elkészítés: A mártáshoz a hagymát egészen finomra kell aprítani, a meghámozott sárgarépát ½ cm-esre kockázd. A paradicsomkonzervet egy villa segítségével nyomkodd össze. A hagymát az olívaolajon pirítsd üvegesre, add hozzá a sárgarépát, majd a paradicsomot. Fűszerezd, 6-8 perc alatt besűrűsödik.
hirdetés
A roládhoz a spenótleveleket alaposan mosd meg, száraikat távolítsd el. Helyezd nagyméretű szűrőbe, 1 l forró vízzel le kell forrázni, alaposan nyomkodd ki, majd aprítsd fel.
Válaszd szét a tojásokat, a fehérjét kemény verd kemény habbá, a sárgáját tartsd 1 kis tálba.
Egy kisebb méretű lábosban olvassz vajat, add hozzá a lisztet, majd folyamatos keverés mellett öntsd fel a tejjel. Sűrű besamelmártást készíts, amelyet sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezz. A tűzről lehúzva egyesével keverd bele a tojások sárgáját, majd az előkészített spenótleveleket, végül könnyedén forgasd bele a kemény tojásfehérjehabot.
A sütőt 180 fokra melegítsd elő. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral bélelj ki, és ezen a tésztát simítsd el. 15 perc alatt meg is sül. A tészta kevéssé emelkedik fel, akkor készült el, ha a felszíne egyenletesen halványszínűre sül, de még rugalmas – kiszárítani nem szabad!
Amennyiben kész van, lehet tálalni a ragu mellé. Hidegen melegen is egyaránt fogyasztható.
A juhtúrós sült gombát is nagyon fogják szeretni a gyerkőcök. Nem kell hozzá sok minden és viszonylag rövid időn belül elkészül. Szükség lesz 50 dkg kerekfejű gombára, 25 dkg juhtúróra, sóra, egy csipet borsra, és a sütéshez vagy olajra, vagy zsírra. Elkészítése egyszerű: A gombát pucold meg, szárát távolítsd el. Azt a másnapi gombás tojáshoz fel lehet használni. A fejeket töltsd meg a juhtúróval, majd picit szórd meg borssal. Ezután nagyon forró zsiradékon kb. 2-3 perc alatt el is készül. A gombát a kalapnyílásával felfelé helyezd az edénybe, mert a megolvadó juhtúró másképp kifolyik. Utólag enyhén lehet sózni, de ez el is maradhat. Ragyogó előétel, de igazán csak friss melegében jó.
Végül nézzük, hogy készül a szezámos tésztakosárka. Hozzávalónak szükséged lesz 1 csomag leveles tésztára, 1 evőkanál szezámmagra, fél dl tejre és kis sóra ízlés szerint. Elkészítése egyszerű: a sütőt 175 fokra elő kell melegíteni.A leveles tésztát enyhén lisztezett felületre kell helyezni, 4 cm átmérőjű kerek kiszúróformákkal kis kerek lapokat szaggass ki belőle. Minden második kerek lapból szúrj ki egy nagyobb átmérőjűformával is. A nagyobb átmérőjű korongokat vékonyan kend meg tejszínnel, erre illeszd a kerek peremeket a kisebb körlapok is megsüthetők természetesen. A peremeket is kend meg tejszínnel, majd szórd meg szezámmaggal, és enyhén lehet sózni.
A kis kosárkákat tepsire helyezem. 15-18 perc alatt aranyszínűre sül.
Ezek a kis zöldséges, magvas előételek nagyon hamar el fognak fogyni.