Egy kis modern, egy kis hagyományos
hirdetés
Ha egyaránt szeretjük a reform és a hagyományos konyhát, akkor most érdemes megnézni ezeket a recepteket.
Sok zöldség és fehérje az egészséges táplálkozás alapja. Ettől függetlenül jöhet egy kis lisztes dolog is, de szigorúan sok zöldséggel, gyümölccsel együtt. Lássuk csak, milyen menüt állítottunk össze mára:
hirdetés
Fűszeres paradicsomkoktél
Hozzávalók: 1 csomó petrezselyemzöld, 1 levél zellerzöld, 2 evőkanál aprított friss hagyma, 1 liter paradicsomlé.
Elkészítés: A paradicsomlébe keverjük a petrezselymet, a zellerzöldet és a hagymát. Az alapanyagokat turmixgépbe tesszük, összevágjuk, majd 3 deciliteres poharakba öntjük.
Töltött sárgarépa
Hozzávalók: 2 db húsleves kocka, 40 dkg csirkemell, 40 dkg burgonya, 4 szál sárgarépa, 1 dl tej.
Elkészítés: A csirkemellet megmossuk, a répát és a burgonyát megtisztítjuk és azokat is megmossuk. Húsleves kockából készült levesben a csirkemellet, a répát és a burgonyát addig főzzük, amíg a hús megpuhul. A csirkemelleket a főtt burgonyával együtt ledaráljuk. A főtt répákat kettévágjuk, közepüket kivájjuk, és megtöltjük a darálékkal. Sütőben kb. 10 percig pirítjuk a töltött sárgarépákat. Közben a répa kivájt közepét és a tejet géppel összekeverjük, és ezt a turmixot adjuk mártásként.
Pikáns halleves
Hozzávalók: 4 db halászlékocka, 1 adag carbonara– szósz, 1–2 gerezd db fokhagyma, kevés petrezselyem, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 2 evőkanál citromlé, 10 dkg cérnametélt, 60 dkg pontyfilé.
Elkészítés: A halat 2 cm-es kockára vágjuk. A halászlé kockát vízben felfőzzük, a carbonara– szószt a tejjel és a tejszínnel kikeverve a halászlébe öntjük. Bele tesszük a halat, a citromlevet és a tésztát, majd készre főzzük.
Kolozsvári káposzta
5–6 dkg zsírban egy fej apróra vágott vöröshagymát megpárolunk. Egy kg kockákra vágott friss sertéshúst beleteszünk, megsózzuk és borsozzuk, majd kevés vízzel felöntjük. Puhára pároljuk. Külön zsírban puhára párolunk egy leveses tányérnyi hordós káposztát. Ismét külön zsírban 2 dl rizst, sóval, vízzel puhára párolunk. Ezután a húst, a káposztát és a rizst rétegenként berakjuk egy jól kikent lábasba, a rétegek közé tejfölt teszünk. Sütőbe helyezzük, és addig sütjük, amíg a tejföl megpirul a tetején. Úgynevezett rakott káposztának is csinálhatjuk, akár füstölt kolbászkarikákkal.
Rizses lencse
Hozzávalók: 1 csésze barnarizs és 1 csésze lencse tisztítva, megmosva, 1 fej felkarikázott vöröshagyma, 2–3 babérlevél, 2 evőkanál olaj, 2 csipet só.
Elkészítés: A rizst 2 csésze vízben feltesszük főni, enyhén sózzuk. A lencsét egy külön edényben 4 csésze vízben, a babérlevéllel együtt megfőzzük. Amikor a rizs már majdnem kész, a lencsével összekeverjük, és együtt készre főzzük. A hagymakarikákat olajban megpirítjuk, és tálaláskor a tetejére rakjuk.
Hideg csokihab
Hozzávalók: 5 evőkanál csokiszirup, 2 dl tejszín, 3 dkg kristálycukor.
Elkészítés: A tejszínt kemény habbá verjük, s közben hozzáadjuk a szirupot és a cukrot. Üvegpoharakba töltjük és fél órára a hűtőbe tesszük. Még aznap fogyasszuk el.
Rizses szilvalekváros gombóc
Hozzávalók: 1 csésze barnarizs megtisztítva, megmosva, 1 csipetnyi tengeri só, 5 evőkanál szilvalekvár, dió, méz.
Elkészítés: A rizst enyhén sós vízben, fedő alatt, kb. 40 percig masszává főzzük. Amikor kihűlt, gyúródeszkán kiterítjük, nyújtófával kinyújtjuk. Csészével kis pogácsákat szaggatunk, közepére kis kanál szilvalekvárt és egy kis darab diót teszünk. Gombócot formálunk belőle, és bő, forró olajban kisütjük. Kevés mézzel lecsorgatva tálaljuk.
Áfonyás-kivis lepény
Hozzávalók: 1 dl csokoládé szirup, 2 db. kivi, 3 dl tej, 1 db piskótalap, 1 tasak vaníliakrém-por, 10 dkg áfonya.
Elkészítés: A krémport kikeverjük a tejjel, a kivit meghámozzuk és felszeleteljük. A piskótalapra kenjük a vanília krémet, elosztjuk rajta arányosan a gyümölcsöket. A csokiöntettel megcsurgatjuk és a hűtőbe tesszük dermedni. Készíthetjük másféle gyümölcsből is.