Az ezerarcú zöldség
hirdetés
Ha nagyon szereted a krumplit, akkor most, a téli időszakban gyakrabban készíthetsz burgonyás ételeket. Az az igazság, hogy a krumpli mindenhogy jó: fő ételként is, köretként is.
Gyakran mondják, hogy a burgonya a szegények étele, mivel olcsó és laktatós. Valóban így van, ha spórolni szeretnél és mégis tartalmas ételt fogyasztanál, akkor készíts sütőben, esetleg serpenyőben sült burgonyát.
hirdetés
Csőben sült burgonya
Míg a szokványos, héjában sütött burgonya könnyű, hétköznapi étel, a lassan, tejszínes mártásban megsütött burgonya, a gratin dauphinois kiváló körete a sült vagy raguként elkészített vörös- és vadhúsnak.
Hozzávalók 6 főre:
1 kg nagy, keményre fövő burgonya, meghámozva és vékony karikákra szelve
1 fokhagymagerezd, finomra vágva
Elkészítés:
A burgonyakarikák felét rakjuk le egy rétegben egy kivajazott, 1,5 literes, lapos tűzálló edénybe, szórjuk meg a fokhagymával, sók sóval, borssal, azután a maradék karikákat is tegyük a tetejére. Öntsük rá a tejszínt, és morzsoljuk a tetejére a vajat. Szórjuk meg vékony rétegben parmezánnal. Tegyük 180° C-ra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegített sütőbe, és süssük körülbelül másfél órán át, amíg a felszíne aranybarna lesz, és a burgonya megpuhul.
Rösti
Mind a lisztes, mind az újburgonyát megsüthetjük kevés zsiradékon, serpenyőben. A legegyszerűbb eljárás, hogyha hirtelen kisütjük őket, de röstinek elkészítve a húsoknak és a halételeknek is kiváló körete lehet a burgonya.
Hozzávalók 6 főre:
1 kg újburgonya
finomra vágott zöldfűszerek vagy újhagyma (elhagyható) vaj és olívaolaj a sütéshez
Elkészítés:
Főzzük elő a burgonyát sós, forrásban lévő vízbe téve 10 percig, majd hagyjuk kihűlni. Reszeljük le nagy lyukú reszelőn egy tálba, és sózzuk, borsozzuk. Keverhetünk bele kis mennyiségű finomra vágott zöldfűszert, így metélőhagymát, petrezselymet, rozmaringot vagy kakukkfűt, esetleg egy kevés apróra vágott újhagymát Forrósítsunk fel egy kevés vajat és enyhe ízű olívaolajat egy stabil serpenyőben. Amikor sisteregni kezd, kanalazzuk bele a burgonyát nagyobb halmokban, egymástól némi távolságra, és nyomkodjuk laposra egy szedőlapát hátával. Süssük a röstiket közepes lángon körülbelül 10 percig, míg az alsó felük ropogós és aranyszínű nem lesz. Rázzuk meg jól a serpenyőt hogy meggyőződjünk arról, egyik sem tapad le sehol. Ha letapadt, akkor egy késsel lazítsuk meg. Borítsunk egy tányért a tetejére, majd gyors mozdulattal fordítsuk az összes rostit a tányérra. Csúsztassuk vissza a röstiket a serpenyőbe, és süssük további 10 percig, hogy a másik oldaluk is aranyszínűre piruljon.
Sütőben sült burgonya
Vágjuk a meghámozott burgonyát nagyobb darabokra, és főzzük sós vízzel teli lábosban körülbelül 5 percig. Alaposan csepegtessük le egy szűrőben. Miután megszáradt, rázogassuk a burgonyát körkörösen á szűrőben, amíg a felszíne kissé bolyhos, töredezett nem lesz. Egy tepsi aljára öntsünk vékony rétég zsírt vagy olajat, melegítsük 220 °C-ra előmelegített (gázsütő 7-es fokozat) sütőben, 5 percig. A sütőből kivéve borítsuk bele a burgonyát és forgassuk meg a forró zsírban vagy olajban, amíg teljesen be nem vonja. Süssük körülbelül 1 órán keresztül, időnként megfordítva a burgonyadarabokat, hogy egyenletesen piruljanak meg.
Fokhagymával és rozmaringgal sült burgonyához vágjuk a burgonyát 15 cm-es kockákra, és hagyjuk el az előfőzést. Forgassuk meg a forró zsiradékban, és süssük 45-50 percig, gyakran megforgatva. 30 perc elteltével keverjünk el vele egy finomra vágott fokhagymagerezdet és sok kis rozmaringhajtást Egy másik lehetőség: ahelyett, hogy kockákra vágnánk a burgonyát, vájjunk ki belőle gömböket egy karalábévájóval. A burgonyából megmaradt darabokat használjuk fel levesekben, ragukban vagy burgonyapüréhez. A sütőben megsült „burgonya-hajók” nagyon jó alapjai lehetnek egy fasírttal vagy sajtkrémmel megbolondított vacsorának is.
Forrás
Képek: origo.hu
jolkifoztem.hu