Nincs több rejtély, itt a tökéletes omlett és tortilla-recept!
hirdetés
Ugye mindenki szereti az omlettet? Hiszen megannyi változata van és megunhatatlan! Azonban amilyen egyszerűnek tűnik, annyira el is lehet rontani. Ma bemutatom nektek, hogyan készül a tökéletes omlett. Ennek egy jóval gazdagabb változatát, a tortillát is bemutatom, amit a spanyolok készítenek el igazán jól.
Az omlettnek teltnek, kívül szilárdnak, belül nedvesnek, majdnem folyósnak kell lennie. Ha más módon is akarjuk ízesíteni, készítsük elő a további hozzávalókat, mielőtt hozzákezdünk a sütéshez. A két-három tojásból készített, egyszemélyes omlett könnyen kezelhető méretű, és olyan gyorsan megsül, hogy percek alatt elkészíthetünk néhányat. Használjunk egy kis, körülbelül 18-20 cm átmérőjű serpenyőt vagy omlettsütő serpenyőt. 1 személyre 3 tojást számoljunk, és kell egy kevés vaj, valamint só, bors az ízesítéséhez.
hirdetés
Üssük bele a tojásokat egy tálba, és alaposan verjük fel egy kis sóval és borssal. Forrósítsuk meg a vajat a serpenyőben, amíg megolvad, de még nem színeződik el. Öntsük bele a tojást, majd a keveréket villával húzzuk a szélekről a közepe felé, így a meg nem sült tojás kifelé folyik, hogy kitöltse a rést. Folyamatosan húzzuk be középre a megsült tojáskeverékét, amíg kissé megdermed mindenhol. Hajtsuk az omlett egyik felét a másikra a villával, azután bontsuk ki egy előmelegített tányérra, a serpenyőt gyors mozdulattal a tányér fölé fordítva, így az omlett a széleivel lefelé ráesik a tányérra. Tálaljuk azonnal.
Változatok: Sajtos omlett készítéséhez próbáljuk ki a reszelt parmezánt, a cheddart vagy a gruyére sajtot. Más ízesítéshez adjunk hozzá enyhén előfőzött spárgacsúcsokat vagy sült gombát, fonnyasztott spenótot, esetleg kockákra vágott sült szalonnát vagy prosciuttót. Zöldfűszeres omletthez szórjunk egy maréknyi aprított zöldfűszert a tojáshoz, amikor felverjük.
Az igazi, hamisíthatatlan tortilla
A spanyol tortillában vagy omlettben sokféle ízes hozzávalót, például chorizo kolbászt, spenótot, sült paprikát, lóbabot (disznóbabot), manchego sajtot és serrano sonkát használhatunk; de az egyszerű burgonyás és hagymás változat is nagyon finom.
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 dl könnyű olívaolaj, 1 vöröshagyma felaprítva, 75 dkg keményre fövő burgonya felkarikázva, 6 biotojás felverve.
Elkészítés: Hevítsük fel az olívaolajat egy stabil, 24-25 cm átmérőjű serpenyőben. Tegyük bele a hagymát, a burgonyaszeleteket, valamint sok sót és borsot. Csökkentsük a tüzet és süssük a zöldségeket kis lángon, folyamatosan forgatva, amíg puhák és aranyszínűek nem lesznek. Ne hagyjuk a lángot túl erősre, különben túlságosan megpirulnak, mielőtt teljesen átfőnének. Szedjük ki egy tányérra, az olajat pedig tartsuk meg. Öntsünk vissza egy kevés olajat (kb. 3 evőkanálnyit) a serpenyőbe, és adjuk hozzá a zöldségeket egy rétegben szétterítve őket. Az olajfelesleget el lehet tenni egy újabb törtillához vagy másik ételhez. Öntsük rá a tojást, és süssük kis lángon körülbelül 10 percig, amíg kissé megszilárdul. Borítsunk egy tányért a serpenyőre, és gyorsan fordítsuk rá a tortillát. Óvatosan csúsztassuk vissza a serpenyőbe, és süssük további 2-3 percig, hogy az alja is megszilárduljon. Csúsztassuk a tortillát egy tányérra, és tálaljuk melegen vagy hidegen.
Képek: rantotthuswokban.bmintbalazs.com és gyongy.i-design.hu