hirdetés

Partnereink

Citromos és habos: Egy újabb finom pite!

hirdetés

Citromos és habos: Egy újabb finom pite!

A pite nagyon egyszerű desszert és az a jó benne, hogy rengeteg fajtája van. Könnyen variálhatjuk mi is, attól függően, hogy milyen gyümölcsünk van. Bár léteznek sós, zöldséges vagy húsos piték is, én most maradok a gyümölcsösnél. Íme, a citromos-habos pite!

Készítsük elő a tésztához a hozzávalókat: 1 bögre + 2 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál cukor, ½  teáskanál só, ½  bögre sótlan vaj, kockákra vágva, 3 evőkanál hideg víz, 1 ½  teáskanál ecet vagy citromlé, 1 tojásfehérje, enyhén felverve. A citromos töltelékhez kell majd 1 bögre cukor, ¼ bögre kukoricaliszt, 1 bögre víz, 6 nagy tojás sárgája, ½ bögre friss citromlé,2 evőkanál sótlan vaj. A habhoz 4 nagy tojás fehérje, ½ teáskanál tisztított borkő, 1/3 bögre cukor, valamint 3 evőkanál átszitált porcukor kell.

hirdetés

Ha ezeket előkészítettük és kimértük, bátran nekiláthatunk a pitegyártásnak. Egy előkészítő edénybe összeszitáljuk a lisztet, cukrot és sót, de használhatunk elektromos mixert vagy keverőlapátos háztartási robotgépet is. A feldarabolt vajat hozzátesszük, elkeverjük, amíg már csak apró vajdarabkák látszanak és a keverék egészének halványsárga színe lesz.  Vizet és a citromlevet összekeverjük, és tésztához adjuk, addig keverjük, míg a tészta teljesen összeáll. A tésztát korong alakúra formáljuk, frissen tartó fóliába burkoljuk, és a nyújtás előtt hűtőszekrényben legalább 2 órán keresztül hűtjük. Amúgy a tésztát le lehet fagyasztani, így 3 hónapig tárolható.

A tésztát enyhén lisztezett felületen kerekre kinyújtjuk úgy, hogy a vastagsága kb. másfél centi legyen. Egy 22 cm átmérőjű pite sütőformát enyhén kilisztezünk. A tésztát a formába nyomkodjuk, és 30 percig hűtőszekrényben hűtjük. A sütőt 200°C-ra melegítjük. A pitetésztát alufóliával beborítjuk, tetejére szárazbabot, nyers rizst vagy erre a célra készült „pitenehezéket”helyezünk. A pitetésztát 20 percig ezzel a nehezékkel a tetején sütjük, ezután ezt az alufóliával együtt eltávolítjuk és további 8-10 percig sütjük a tésztát, míg itt-ott elkezd barnulni. Miután kivettük a sütőből, a tésztát azonnal átkenjük egy kevés tojásfehérjével. Ettől omlós marad.A sütő hőmérsékletét 160°C-ra csökkentjük.

A töltelék elkészítéséhez egy közepes lábasban összekeverjük a cukrot és a kukoricalisztet, majd hozzáöntjük a vizet. A keveréket közepesen magas hőmérsékleten rotyogtatjuk és közben habverővel folyamatosan kevergetjük. Addig főzzük, míg a keverék besűrűsödik és fényessé válik. A besűrűsödött keverékből egy bögrényit a tojássárgákra öntünk, majd keverés mellett visszaöntjük a lábosba és még egy percig keverjük. Ekkor hozzáöntjük a citromlevet és addig főzzük, míg a töltelék újra elkezd rotyogni. A lábost levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat, a tölteléket gyorsan beleöntjük a lehűlt pitetésztába. A töltelék ekkor nagyon folyékonynak tűnhet, de amikor lehűl, megszilárdul. A töltelék tetejét frissen tartó fóliával lefedjük, hogy megőrizze melegségét. Ekkor hozzáfogunk a hab elkészítéséhez. A tojásfehérjét és a borkövet mixerrel közepes fordulatszámon habosra verjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot és a porcukrot. A még forró citromos töltelékről levesszük a fóliát, és a hab felét kanalanként adagolva óvatosan a tetejére helyezzük. A habot egy késsel szétterítjük a tölteléken, úgy, hogy az a teljes felületet betakarja. A maradék habot ennek a tetejére adagoljuk, és a fa-spatulával a habot megemelgetve sok apró csúcsocskát formázunk. A pitét 20 percig sütjük 160°C-on, amíg a hab szépen megbarnul.

A pitét szobahőmérsékletre hűtjük, majd hűtőszekrényben még legalább 4 órán keresztül továbbhűtjük, persze ha előtte meg nem dézsmáljuk. Jó étvágyat hozzá!

Kép: femcafe.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 12.13.

Ma Luca, Otília napja van.

Megújulnak a Szerencsejáték Zrt. sorsolási műsorai

2020. január 4-étől megújuló látványvilággal és tartalommal debütálnak a Szerencsejáték Zrt. sorsolási műsorai a Duna Televízió képernyőjén. Az adások...

  • 2019-12-12 22:45
A vállalati felelősségvállalás hazai élvonalában a L'Oréal

A vállalati felelősségvállalás egyik legrangosabb hazai elismerésében részesült a L’Oréal Magyarország. A CSR Hungary Díj 12. ünnepélyes díjátadóján i...

  • 2019-12-12 21:03
Adományszoftverrel segítenek az Atlassian fejlesztők

Sokszor hiába a szív és a számtalan önkéntesen befektetett munkaóra, még mindig rengeteg hazai non-profit szervezet küzd a korszerűtlen munkafolyamato...

  • 2019-12-12 18:20
Világító meztelenség a The Carbonfools új klipjében

Új magyarnyelvű dal és klip, új nagylemez és lemezbemutató - elkészült a Carbonsun!

  • 2019-12-12 16:47
A panellakások is búcsút vettek a féktelen drágulástól

A budapesti téglalakások átlagára lényegében stagnált, decemberben 801 ezer forintnál tartott. Vidéken is szerény drágulást mutatnak a tégla- és panel...

  • 2019-12-12 14:05

hirdetés

Gyümölcsös pezsgőkkel szeretné „berúgni az ajtót"

A Magyarországon évente 14 millió palack bort értékesítő badacsonyörsi Varga Pincészet mostantól nem csak borokat, hanem prémium pezsgőket is készít. ...

  • 2019-12-12 11:56
Ezt választották kedvenc márkájuknak

A német Sportauto autósmagazin (19/12 számában) bemutatott „2019 Legjobb Márkája” olvasói kutatás résztvevői szerint a Continental rendelkezik a legjo...

  • 2019-12-12 10:33
Több fronton is változást hozott Lilu életébe a várandósság

Lilu lenmagolajjal küzd a striák ellen, Nagy Réka kegyetlen recepttel izzasztja barátait. Többek között ezekről is szó esett a Természetes gyógymódok ...

  • 2019-12-10 21:25
Karbonsemlegességet 2050-re!

Közép- és kelet-európai zöld civil szervezetek nyílt levélben kérik az eddig vétózó magyar, cseh és lengyel miniszterelnököt, hogy a december 12-13-i ...

  • 2019-12-10 19:22
Több mint 3 millió magyar érkezik haza külföldről az ünnepekre

A Mastercard legfrissebb kutatása szerint több mint 3 millió magyar száll majd repülőre, buszra vagy vonatra az ünnepek előtt, hogy a Karácsonyt a csa...

  • 2019-12-10 17:38

Minden cikk

hirdetés

hirdetés