Citromos és habos: Egy újabb finom pite!
hirdetés
A pite nagyon egyszerű desszert és az a jó benne, hogy rengeteg fajtája van. Könnyen variálhatjuk mi is, attól függően, hogy milyen gyümölcsünk van. Bár léteznek sós, zöldséges vagy húsos piték is, én most maradok a gyümölcsösnél. Íme, a citromos-habos pite!
Készítsük elő a tésztához a hozzávalókat: 1 bögre + 2 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál cukor, ½ teáskanál só, ½ bögre sótlan vaj, kockákra vágva, 3 evőkanál hideg víz, 1 ½ teáskanál ecet vagy citromlé, 1 tojásfehérje, enyhén felverve. A citromos töltelékhez kell majd 1 bögre cukor, ¼ bögre kukoricaliszt, 1 bögre víz, 6 nagy tojás sárgája, ½ bögre friss citromlé,2 evőkanál sótlan vaj. A habhoz 4 nagy tojás fehérje, ½ teáskanál tisztított borkő, 1/3 bögre cukor, valamint 3 evőkanál átszitált porcukor kell.
hirdetés
Ha ezeket előkészítettük és kimértük, bátran nekiláthatunk a pitegyártásnak. Egy előkészítő edénybe összeszitáljuk a lisztet, cukrot és sót, de használhatunk elektromos mixert vagy keverőlapátos háztartási robotgépet is. A feldarabolt vajat hozzátesszük, elkeverjük, amíg már csak apró vajdarabkák látszanak és a keverék egészének halványsárga színe lesz. Vizet és a citromlevet összekeverjük, és tésztához adjuk, addig keverjük, míg a tészta teljesen összeáll. A tésztát korong alakúra formáljuk, frissen tartó fóliába burkoljuk, és a nyújtás előtt hűtőszekrényben legalább 2 órán keresztül hűtjük. Amúgy a tésztát le lehet fagyasztani, így 3 hónapig tárolható.
A tésztát enyhén lisztezett felületen kerekre kinyújtjuk úgy, hogy a vastagsága kb. másfél centi legyen. Egy 22 cm átmérőjű pite sütőformát enyhén kilisztezünk. A tésztát a formába nyomkodjuk, és 30 percig hűtőszekrényben hűtjük. A sütőt 200°C-ra melegítjük. A pitetésztát alufóliával beborítjuk, tetejére szárazbabot, nyers rizst vagy erre a célra készült „pitenehezéket”helyezünk. A pitetésztát 20 percig ezzel a nehezékkel a tetején sütjük, ezután ezt az alufóliával együtt eltávolítjuk és további 8-10 percig sütjük a tésztát, míg itt-ott elkezd barnulni. Miután kivettük a sütőből, a tésztát azonnal átkenjük egy kevés tojásfehérjével. Ettől omlós marad.A sütő hőmérsékletét 160°C-ra csökkentjük.
A töltelék elkészítéséhez egy közepes lábasban összekeverjük a cukrot és a kukoricalisztet, majd hozzáöntjük a vizet. A keveréket közepesen magas hőmérsékleten rotyogtatjuk és közben habverővel folyamatosan kevergetjük. Addig főzzük, míg a keverék besűrűsödik és fényessé válik. A besűrűsödött keverékből egy bögrényit a tojássárgákra öntünk, majd keverés mellett visszaöntjük a lábosba és még egy percig keverjük. Ekkor hozzáöntjük a citromlevet és addig főzzük, míg a töltelék újra elkezd rotyogni. A lábost levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat, a tölteléket gyorsan beleöntjük a lehűlt pitetésztába. A töltelék ekkor nagyon folyékonynak tűnhet, de amikor lehűl, megszilárdul. A töltelék tetejét frissen tartó fóliával lefedjük, hogy megőrizze melegségét. Ekkor hozzáfogunk a hab elkészítéséhez. A tojásfehérjét és a borkövet mixerrel közepes fordulatszámon habosra verjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot és a porcukrot. A még forró citromos töltelékről levesszük a fóliát, és a hab felét kanalanként adagolva óvatosan a tetejére helyezzük. A habot egy késsel szétterítjük a tölteléken, úgy, hogy az a teljes felületet betakarja. A maradék habot ennek a tetejére adagoljuk, és a fa-spatulával a habot megemelgetve sok apró csúcsocskát formázunk. A pitét 20 percig sütjük 160°C-on, amíg a hab szépen megbarnul.
A pitét szobahőmérsékletre hűtjük, majd hűtőszekrényben még legalább 4 órán keresztül továbbhűtjük, persze ha előtte meg nem dézsmáljuk. Jó étvágyat hozzá!
Kép: femcafe.hu