Partnereink

Ami a petrezselyemnél édesebb

Ami a petrezselyemnél édesebb

Már az ókorban ismerték és nagyon kedvelték a paszternákot. A gyökere a petrezselyemhez hasonló ízű, csak valamivel édesebb. A mag hasonló célt szolgált, mint a kapormag. Korábban sokkal fontosabb szerepet játszott nálunk is, mint ma, jelentőségének csökkenésében a petrezselyem és a sárgarépa elterjedése játszott közre.

Napjainkban ismét kezd divatba jönni és gyökerét petrezselyem helyett húslevesek ízesítésére használják. Tápértéke nagyobb, mint a petrezselyemé, ezért a konzervipar szívesen használja. Adagolásával vigyázni kell, mert túladagolásakor édes lesz tőle az étel. Gyökere is nagyobbra fejlődik, mint a petrezselyemé, ezért gyökértermelés gazdaságosabb. Kétéves növény, gyökere 16-22 cm hosszú, répaszerű, sima felületű, édeskés, fűszeres ízű. Hatóanyagai hasonlóak a petrezselyemhez és a sárgarépához. Gyökerének főzete vizelethajtó, görcsoldó hatású, ezért vese-, epekő és gyomorbaj esetén jó hatású. Érdemes gyakrabban felhasználni a konyhában is, ehhez adunk néhány remek receptet.

Tejszínes paszternák

Hozzávalók: 1 kg paszternák, 6 dl tejszín, 10 dkg vaj, só, frissen őrölt feketebors, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg edami sajt.

Elkészítés: A paszternákot megpucolom, és leheletvékony szeletekre vágom, amiket egy tálnyi hideg vízbe teszek. A szeleteket alaposan átöblítem, lecsöpögtetem, majd egy konyharuhával áttörölgetem. Egy üvegtepsit a főzőlapra helyezek, ebben felolvasztom a vajat, majd hozzáadom a tejszínt. Apróra vágott fokhagymával, borssal és sóval fűszerezem. Amikor már majdnem forr, akkor belezúdítom a paszternákot és átkeverem. Néhány percet hagyom főni, majd sajttal megszórom, és a 150 fokra előmelegített sütőbe tolom. Bő másfél órát hagyom sülni, amíg meg nem színesedik rajta a sajt.

Paszternákos pite

Hozzávalók: 35 dkg paszternák, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 10 dkg méz, 3 tojás, 25 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 2 teáskanál fahéj, 5 dkg dió, 1 narancs héja, csipet só.

Elkészítés: A paszternákot megpucolom és megpárolom, majd botmixerrel krémesítem és hagyom hűlni. A lisztet kimérem, hozzáadom a sütőport, a fűszert, a narancs héját, a csipetnyi sót és a cukrot. A kihűlt zöldségpüréhez hozzácsorgatom a mézet, a felütött tojásokat és a megolvasztott vajat. Végezetül a szárazanyagokat hozzáadom a paszternákpüréhez és csomómentesen elkeverem. A diót kicsit megtöröm és beleszórom a masszába, majd azt egy sütőpapírral kibélelt közepes tepsibe öntöm. 180 fokon nagyjából 40 perc alatt készre sütöm.

Paszternák krémleves

Hozzávalók: 40 dkg paszternák, 1 db vöröshagyma, 2.5 dl tej, 3 dl víz, só, őrölt bors, 2 db babérlevél, 1 db húsleveskocka, szerecsendió, 2 evőkanál olívaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 0.5 dl tejszín.

Elkészítés: A paszternákot és a vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. Egy edényben hevítsük fel az olajat, majd kezdjük el a vöröshagymát párolni. Amikor már üvegesre párolódott, adjunk hozzá 30 dkg kockára felvágott paszternákot, és pár percig kevergetve pirítsuk. Ezután öntsük fel a tejjel és a vízzel, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, tegyük bele a leveskockát és a babérlevelet. Forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük puhára a paszternákot. Amikor a paszternák már teljesen megpuhult, húzzuk le a tűzről és vegyük ki a babérlevelet. Ezután botmixerrel pépesítsük a levest. Ameddig a leves elkészül a maradék 10 dkg apró kockákra vágott paszternákot enyhén sós vízben pár perc alatt főzzük puhára, majd szűrjük le és hűtsük ki. Ezután 1 evőkanál olívaolajat forrósítsunk fel, majd adjuk hozzá a teljesen kihűlt paszternákkockákat, és pirítsuk meg szép pirosra.  A petrezselyemzöldet tegyük bele enyhén sós, forrásba lévő vízbe, és főzzük 1-2 percig. Ezután szűrjük le, hideg vízzel öblítsük le, majd alaposan csepegtessük le (én kézzel kicsit kinyomkodtam belőle a felesleges vizet). A teljesen lecsepegtetett petrezselyemzöldet ezután tegyük bele a turmixgépbe, majd öntsük hozzá a felforrósított tejszínt, és ízlés szerint sózzuk. Végül turmixoljuk pépesre (ha szükséges, több tejszínt is önthetünk hozzá, de vigyázzunk, nehogy túl híg legyen).  Tálaláskor kanalazzuk a tejszínes petrezselymet a leves tetejére, és szórjuk meg a pirított paszternákkal.

Képek: mindmegette.hureceptek.chatlakozz.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 01.17.

Ma Antal, Antónia napja van.

Új év, új élet! Új sport?

Új év, új élet – Gyakran halljuk ezt a mondatot másoktól és fogalmazzuk meg magunkban is. Az év végi ünnepek ráadásul a legtöbb esetben gasztronómiai ...

  • 2017-01-13 10:11
Playback Párbaj januárban ismét az RTL Spike műsorán

Januárban az RTL Spike műsorán láthatóak ismét a Playback Párbaj tavaly decemberben indult izgalmas és humorban bővelkedő adásai, amelyekben két-két h...

  • 2017-01-12 16:54
Karakas Hedvig: „Lélekben megerősített a sérülésem”

A világbajnoki bronzérmes cselgáncsozó a riói olimpia után ment kényszerpihenőre egy komoly térdműtét miatt. Hédi azonban a felépülés időszakában kemé...

  • 2017-01-12 12:41
A Dal 2017: nagy show lesz!

Mozgó mennyezet, tűz, óriási ventilátorok és dalokra írt külön látványelemek: a legmodernebb technikai megoldásokkal jelentkezik idén A Dal. Három nap...

  • 2017-01-11 21:59
Hazai zenekarok Európa legnagyobb zenei vásárán

Január 11-14-ig rendezik meg a 31. Eurosonic Noorderslag fesztivált. Idén a Fran Palermo, a Bohemian Betyars és a Jónás Vera Experiment kapnak lehetős...

  • 2017-01-11 19:06

hirdetés

Mindent az új, divatos mozgásformákról

Itt az új év, sokan ilyenkor kezdenek rendszeresebben sportolni, akár egy újévi fogadalom, akár egy karácsonyra kapott edzőtermi bérlet miatt. A mozgá...

  • 2017-01-11 18:13
Újabb sorozat a Disney Csatornán

Cameron Boyce, az Utódok sztárja új szerepben bukkan fel januárban a Disney Csatornán – ezúttal a videojátékosok izgalmas, kihívásokkal teli világába ...

  • 2017-01-05 09:44
Mága Zoltán ismét világszínvonalú produkcióval kezdte az új évet

Korunk legnagyszerűbb operaénekesei soha nem látott produkciókkal és világszínvonalú műsorral várták a teltházas Aréna publikumát Mága Zoltán hegedűmű...

  • 2017-01-04 16:14
Vasútállomásig szökött a medve a cirkuszból

Kutyának nézte a cirkuszból megszökött medvét egy idős néni a vonyarcvashegyi vasútállomáson, de nem ez volt az egyetlen kalandos történet a kétszáz é...

  • 2016-12-17 19:58
Ha kérik a PIN-kódját, kezdjen el gyanakodni

Egyre nehezebb ellenállni a webáruházak csábításának, ám ezek néha veszélyeket is rejtenek. Hogy a karácsonyi ajándékozás valóban öröm legyen, érdemes...

  • 2016-12-17 15:46

Minden cikk

hirdetés

Likeolj minket

hirdetés