hirdetés

Partnereink

A kínai étterem-szindróma nyomában

hirdetés

A kínai étterem-szindróma nyomában

A nátrium-glutamátot elterjedten használja az élelmiszeripar, megtalálható leveskockákban és –porokban, fűszerkeverékekben, készételekben, chipsekben, salátákban és dresszingekben. Az ázsiai konyha tradicionális ízesítőjének számít, szinte só helyett használják.

Éppen ezért nevezték el kínaiétterem-szindrómának azt az összetett tünethalmazt, amelyről leginkább orientális éttermek látogatása után számoltak be egyesek. Mellkas-szorításra, nyak- és fej-, valamint tarkó- és hátfájásra, gyengeségre, kipirulásra, allergiaszerű tünetekre, verejtékezésre panaszkodtak, amelyek különösebb kezelés nélkül rövid időn belül enyhültek. Az orvosok kapcsolatba hozták mindezt az MSG fogyasztásával, de kettős vak, kontrollált vizsgálatokkal azóta sem sikerült ezt bebizonyítani. Az kiderült viszont, hogy a tünetek a magas só- és zsírfogyasztással, és a keleti konyha néhány kedvelt alapanyagával, a mogyoróval és a rákkal, valamint bizonyos fűszerekkel inkább kapcsolatba hozhatók.

hirdetés

Négy tény a nátrium-glutamáttal kapcsolatban

2016-ban, a Food Quality and Preference hasábjain publikálta legfrissebb eredményeit Luke Greenacre, az University of South Australia egyetem kutatója. Tanulmánya végén négy fontos megállapítást tett:

1 – A nátrium-glutamát mérsékelt mennyiségű bevitele nem okoz egészségi problémát. Sokan hiszik, hogy az asztma vagy éppen az elhízás kialakulásához járulhat hozzá ez az anyag, ám ezek a hiedelmek egy 1969-es, csak patkányokon végzett kutatás megállapításain alapulnak. Ezt embereken végzett kutatásokban már nem sikerült kimutatni. Az MSG veszélytelenségét az is bizonyítja, hogy mind az amerikai FDA (Food and Drug Administration), mint pedig az európai hatóságok az úgynevezett GRAS listán tartják számon. A GRAS (Generally Recognised As Safe) a megbízható adalékanyagok felsorolása, amelyek káros hatásairól jelenleg nincs tudományos adat.

2 – A kínaiétterem-szindrómát sokkal inkább kapcsolatba lehet hozni az ételek magas zsír- és sótartalmával. Az előbbi emésztőrendszeri panaszokat, utóbbi szomjúságot, szédülést, és fejfájást okozhat. Bár ez a legerősebb érv az MSG fogyasztása ellen, valódi kutatásokban nem sikerült reprodukálni a hatást.

3 – A nátrium-glutamát ízfokozó hatásával egészségesebbé teheti az ételeket, mivel azok így kevesebb sót, ízesítőt és aromát tartalmazhatnak. Greenacre emlékeztet arra, hogy a túlzott sófogyasztást egyértelműen összefüggésbe lehet hozni a magas vérnyomással, a szív- és érrendszeri betegségekkel és a stroke-kal. Egy 2014-es felmérés adatai szerint azok, akik nátrium-glutamáttal ízesített leveseket ettek, kevesebb magas zsír- és cukortartalmú nassolnivalót fogyasztottak.

4 – A nátrium-glutamát sok élelmiszer és étel természetes összetevője: megtalálható például a paradicsomban, a sajtban, húsfélékben, halban, zöldségfélékben és gombákban. Évszázadok óta fogyasztjuk, és bár az egyik legtöbbet vizsgált adalékanyag, eddig nem sikerült káros hatását kimutatni.

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője így vélekedik a nátrium glutamáttal kapcsolatban: „Az adalékanyagokat, így az MSG-t is szándékosan adják az élelmiszerekhez azzal a céllal, hogy kedvezően befolyásolják azok érzékszervi, fizikai, kémiai vagy mikrobiológiai tulajdonságait. A nátrium-glutamát sok élelmiszerben, fűszerkeverékben, készételben, ételízesítőben megtalálható, és mindeddig nincs tudományos bizonyíték arra, hogy kismértékű fogyasztása az amúgy kiegyensúlyozott, egészséges étrend részeként problémát okozhatna. Az elterjedt tévhitekkel ellentétben nem befolyásolja a gyermekek fejlődését sem.” A dietetikus szerint az ehhez hasonló tévhitek azonban sokat árthatnak az egészségünknek. „Sajnos kevesen néznek utána az állításoknak, inkább elhiszik a jól csengő, ám hamis szavakat. A veszélyt az jelenti, hogy emiatt tiltólistára tesznek olyan élelmiszereket vagy ételeket, amely amúgy a vegyes és kiegyensúlyozott étrend részei lehetnének.”- összegez a szakember.

Forrás: Food Today

Szöveg: TÉT Platform Egyesület

Kép: debrecen-portal.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 03.02.

Ma Lujza napja van.

Minden ötödik magyar fiatal a pandémia miatt kezdett el bankkártyával fizetni

A Mastercard éves kártyahasználattal és attitűdökkel kapcsolatos kutatása mélységeiben tárta fel a hazai vásárlási szokások változásait a világjárvány...

  • 2021-03-02 18:49
Másik kórházba szállították a fertőzéssel kezelt Fülöp herceget

További kezelésre egy másik londoni kórházba szállították Fülöp edinburghi herceget, II. Erzsébet királynő férjét - áll a Buckingham-palota közleményé...

  • 2021-03-02 17:45
Digitális oltási útlevelet javasol az Európai Bizottság

Digitális oltási igazolványt javasol az Európai Bizottság, az úgynevezett Green Pass-on fel lenne tüntetve az illető koronavírusteszt-eredménye is.

  • 2021-03-02 16:15
Egyre több a mentes élelmiszer a SPAR kínálatában

A folyamatosan változó vásárlói igények alapján a vállalat idén is új termékfejlesztésekkel gazdagítja laktóz-, glutén- és szójamentes élelmiszertermé...

  • 2021-03-02 15:08
Népszerű otthonfelújítási munka lehet idén a nyílászárók cseréje

A nyílászárók cseréje általában a tavasz beköszöntével válik aktuális feladattá. Addig még van egy kis idő, gondoljuk át közösen, hogy mire lehet szük...

  • 2021-02-28 23:24

hirdetés

A versenyképes fiatalok képzéséhez új tanítási módszerek kellenek

Paradox helyzetben van a magyar oktatás. Az általános-és középiskolákban a hangsúly jelenleg leginkább az információátadáson van, míg a készségek, kép...

  • 2021-02-28 22:04
Cecilia Bertoli: az első nő a monte-carlói operaház élén

A monte-carlói operaház és Cecilia Bartoli kapcsolata hosszú múltra tekint vissza. A világhírű olasz mezzoszoprán most Rossini utolsó operájában, Ory ...

  • 2021-02-28 21:00
Az EU felkészül az oltási igazolványok bevezetésére

Az Európai Unió megkezdte a felkészülést az úgynevezett vakcinaútlevelek bevezetésére. Brüsszel szerint a mostani utazási korlátozások és határzárak i...

  • 2021-02-28 19:44
A Stop Soros törvény érvénytelenítését javasolja az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka

Athanasios Rantos főtanácsnok állásfoglalásában azt írta, hogy a 2018-as, Stop Sorosként elhíresült bevándorlási törvénycsomag több eleme is uniós jog...

  • 2021-02-28 17:11
A L’Oréal 12. alkalommal a Világ Legetikusabb Vállalatai között

Az Ethisphere Intézet – amely az etikus üzleti gyakorlatok meghatározásában és fejlesztésében világelső – 2021-ben ismét a világ legetikusabb vállalat...

  • 2021-02-28 16:19

Minden cikk

hirdetés

hirdetés