hirdetés

Partnereink

Három titok a tökéletes pulykagrillezéshez

hirdetés

Három titok a tökéletes pulykagrillezéshez

A pulykahús ezerarcú alapanyag. Semleges íze, élvezetes állaga nagy játékteret ad a háziasszonyoknak: akárhogyan is fűszerezzük, bármivel párosítjuk, az eredmény finom és harmonikus. Grillezése azonban igényel némi odafigyelést.

Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint: ha kellemesen szaftos eredményre vágyunk, nem árt néhány trükköt ismerni, amivel megelőzhető a hús kiszáradása.

hirdetés

1. titok: Az alapanyag

Minden ételhez értő, igényes ember szerint az első és legfontosabb szabály a minőségi alapanyag. Már a régiek is tudták, hogy olcsó húsnak híg a leve… Bizony a vágóállat jóléte kihat húsa minőségére. A kiváló táplálék, az állatbarát tartás nagyon fontos. Kerüljük el a rossz körülmények között nevelkedett szárnyasból készült jellegtelen, rossz aromájú húst! Válasszunk minőségi védjeggyel ellátott terméket, melynek eredetét nyomon követhetjük. A Gallicoop pulykamell-filéje Magyar Baromfi védjegyes. Az ilyen termékek szigorú minőségellenőrzésen esnek át, ezért biztonságosak: útjuk nyomon követhető a tojástól a polcig. Kizárólag magyar farmokon, magyar takarmánnyal nevelt baromfiból készülnek, és nem tartalmaznak egészségünkre ártalmas anyagokat.

2. titok: Indirekt grillezés

Igazán szaftos, megfelelő állagúra sült húst csak az készíthet, aki rutinosan bánik a hőforrással és a grillező készülékkel. Fontos a precizitás és az odafigyelés. Ehetőt grillezni mindenki tud, de tökéleteset kevesen. A direkt hő nem való a pulykának, mivel a szárazabb húsok közé tartozik, ezért gyengédebb eljárással kell elkészíteni. Ez az úgynevezett indirekt sütés, mikor az alapanyag nem közvetlenül a parázsló hőforrás vagy a láng fölé kerül, hanem attól oldalra. Így 150–200 fokon sül. Ezt az ideális hőmérsékletet könnyedén elérhetjük, ha a parazsat kör alakban a grill lap oldalára húzzuk és középre helyezzük a sütnivalót. Le is fedhetjük a grillkészüléket, így a meleg levegő és a pára körüljárja az ételt. Nem szabad gyakran nyitogatni a fedelet, mert az ingadozó hőmérséklet nem tesz jót a húsnak!

3. titok: A csepptálca

Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya pulykagrillezésnél mindig beveti szuperfegyverét, a csepptálcát. „Érdemes csepptálcát tenni a sülő húsok alá, hogy felfogjuk a kioldódó zsírt és húslevet. Ezt felhasználhatjuk szószokhoz, mártásokhoz, alaplevekhez és locsolgatáshoz – magyarázza Dosso Gabi – Vagy akár vissza is locsolhatjuk az elkészült húsra. A pulya igazi jolly joker a grillezésnél. Egészséges, nagyszerűen társítható akár más húsokkal is, változatosan fűszerezhető. Ha megfogadjuk a trükköket, a kiszáradásától sem kell tartanunk.”

 

Pulykamell bazsalikom pesztóval, pirított fenyőmaggal, kevert salátával

Hozzávalók 4 főre: 4 szelet pulykamell, olívaolaj, só, bors; a pesztóhoz: 2 marék friss bazsalikom, 1 kis marék fenyőmag, 1,5 dl olívaolaj, só, bors; a körethez: salátamix, koktélparadicsom, 1 kis marék fenyőmag, olívaolaj, balzsamecet.

Elkészítés: A húst befűszerezzük, és forró serpenyőben, kevés olívaolajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A pesztóhoz a hozzávalókat késes aprítóban összemixeljük. A húst a pesztóval meglocsolva, a salátával együtt tálaljuk.

Szöveg: KRQ

Fotók: Gallicoop.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 03.19.

Ma József, Bánk napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés