hirdetés

Partnereink

Három titok a tökéletes pulykagrillezéshez

hirdetés

Három titok a tökéletes pulykagrillezéshez

A pulykahús ezerarcú alapanyag. Semleges íze, élvezetes állaga nagy játékteret ad a háziasszonyoknak: akárhogyan is fűszerezzük, bármivel párosítjuk, az eredmény finom és harmonikus. Grillezése azonban igényel némi odafigyelést.

Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint: ha kellemesen szaftos eredményre vágyunk, nem árt néhány trükköt ismerni, amivel megelőzhető a hús kiszáradása.

1. titok: Az alapanyag

Minden ételhez értő, igényes ember szerint az első és legfontosabb szabály a minőségi alapanyag. Már a régiek is tudták, hogy olcsó húsnak híg a leve… Bizony a vágóállat jóléte kihat húsa minőségére. A kiváló táplálék, az állatbarát tartás nagyon fontos. Kerüljük el a rossz körülmények között nevelkedett szárnyasból készült jellegtelen, rossz aromájú húst! Válasszunk minőségi védjeggyel ellátott terméket, melynek eredetét nyomon követhetjük. A Gallicoop pulykamell-filéje Magyar Baromfi védjegyes. Az ilyen termékek szigorú minőségellenőrzésen esnek át, ezért biztonságosak: útjuk nyomon követhető a tojástól a polcig. Kizárólag magyar farmokon, magyar takarmánnyal nevelt baromfiból készülnek, és nem tartalmaznak egészségünkre ártalmas anyagokat.

2. titok: Indirekt grillezés

Igazán szaftos, megfelelő állagúra sült húst csak az készíthet, aki rutinosan bánik a hőforrással és a grillező készülékkel. Fontos a precizitás és az odafigyelés. Ehetőt grillezni mindenki tud, de tökéleteset kevesen. A direkt hő nem való a pulykának, mivel a szárazabb húsok közé tartozik, ezért gyengédebb eljárással kell elkészíteni. Ez az úgynevezett indirekt sütés, mikor az alapanyag nem közvetlenül a parázsló hőforrás vagy a láng fölé kerül, hanem attól oldalra. Így 150–200 fokon sül. Ezt az ideális hőmérsékletet könnyedén elérhetjük, ha a parazsat kör alakban a grill lap oldalára húzzuk és középre helyezzük a sütnivalót. Le is fedhetjük a grillkészüléket, így a meleg levegő és a pára körüljárja az ételt. Nem szabad gyakran nyitogatni a fedelet, mert az ingadozó hőmérséklet nem tesz jót a húsnak!

3. titok: A csepptálca

Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya pulykagrillezésnél mindig beveti szuperfegyverét, a csepptálcát. „Érdemes csepptálcát tenni a sülő húsok alá, hogy felfogjuk a kioldódó zsírt és húslevet. Ezt felhasználhatjuk szószokhoz, mártásokhoz, alaplevekhez és locsolgatáshoz – magyarázza Dosso Gabi – Vagy akár vissza is locsolhatjuk az elkészült húsra. A pulya igazi jolly joker a grillezésnél. Egészséges, nagyszerűen társítható akár más húsokkal is, változatosan fűszerezhető. Ha megfogadjuk a trükköket, a kiszáradásától sem kell tartanunk.”

 

Pulykamell bazsalikom pesztóval, pirított fenyőmaggal, kevert salátával

Hozzávalók 4 főre: 4 szelet pulykamell, olívaolaj, só, bors; a pesztóhoz: 2 marék friss bazsalikom, 1 kis marék fenyőmag, 1,5 dl olívaolaj, só, bors; a körethez: salátamix, koktélparadicsom, 1 kis marék fenyőmag, olívaolaj, balzsamecet.

Elkészítés: A húst befűszerezzük, és forró serpenyőben, kevés olívaolajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A pesztóhoz a hozzávalókat késes aprítóban összemixeljük. A húst a pesztóval meglocsolva, a salátával együtt tálaljuk.

Szöveg: KRQ

Fotók: Gallicoop.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 07.18.

Ma Frigyes napja van.

Rendhagyó módon mutatták be 2018-as MTV VMA jelöltjeit

Az MTV bemutatta a 2018-as VMA, azaz a Music Video Awards jelöltjeit. A díjakat augusztus 20-án este adják át összevont férfi-női kategóriákban, a Rad...

  • 2018-07-17 21:30
Kisgyerekkel indulsz nyaralni? Ezek legyenek nálad!

Pelenkás gyermekkel nyaralni indulni? Igen! Egyre több család vág bele a nagy kalandba, csakhogy már az előkészületeknél érdemes szem előtt tartani, m...

  • 2018-07-17 18:12
A Paramount Channelen is tombol a szünidei vakáció!

Ez a nyár is felejthetetlennek ígérkezik a Paramount Channel nézői számára! A mozis csatorna az iskolai szünetben a fiatalabb generációkra is gondol: ...

  • 2018-07-17 13:20
Pénztárca helyett karkötő a fesztiválon

A Mastercard bejelentette, hogy a ma induló EFOTT fesztivál fizetőeszköze az EFOTT Prepaid Karkötő lesz. Az egyérintéses kártyákhoz hasonlóan működő d...

  • 2018-07-17 09:54
Dolce vita gyorstalpaló a szürke hétköznapok ellen

Az olaszokról általában az elegancia, a könnyedség, a gasztronómia szeretete, na meg a hangos gesztikuláció jut eszünkbe. Bár Itáliában sem olajbogyób...

  • 2018-07-17 08:17

hirdetés

Egyedülálló felmérés térképezte fel a női lét legfontosabb aspektusait

Családcentrikusabbak a magyar nők a nyugat-európai társaiknál – ez derül ki a Richter a Nőkért Index reprezentatív kutatásából. Nehezen tudnak ugyanak...

  • 2018-07-14 18:21
Ilyen a biztonságos nyári napozás!

A napfénynek sokféle jótékony hatását ismerjük: javítja kedélyállapotunkat, vérnyomáscsökkentő, erősíti a csontokat, és segíti a minőségi alvást. A na...

  • 2018-07-14 14:38
OHMYDEER Fesztivál – Ahol még a vadak az urak

Idén augusztusban egy rendkívül izgalmas koncepcióval indul Magyarország első különleges “erdőfesztiválja”, az OHMYDEER. Az augusztus 31. és szeptembe...

  • 2018-07-14 11:07
5+1 sikerfilm egy cseppnyi Skóciával

Mesébe illő zordon tájak, sejtelmes kastélyok, végtelen tavak: a fenséges skót vidék mindenképpen megér egy körutazást, de ha idén nyáron csak a szobá...

  • 2018-07-14 08:11
Töltött nyári tök kapormártással

Nincs annál jobb, amikor nyáron tányérunkra kerül egy finom, rakott nyári tök. A könnyed ebéd vagy vacsora kiváló kísérője a kapormártás. Jöjjön hát M...

  • 2018-07-10 14:51

Minden cikk

hirdetés

hirdetés