hirdetés

Partnereink

7 pulykás étel, amit imádni fogsz ősszel is

hirdetés

7 pulykás étel, amit imádni fogsz ősszel is

A pulyka semleges ízének, finom állagának köszönhetően számos szezonális alapanyaggal kombinálható.

Használjuk ki az októbert, variáljuk bátran a húst édes, kesernyés, sós termésekkel! A Gallicoop háziasszonya, Dosso Gabi most hét ötletet ad, mivel is érdemes tálalni kedvenc húsunkat.

hirdetés

Halloweenra: Napjaink slágere az évekre elfeledett sütőtök, mely most reneszánszát éli. Magas béta-karotin tartalma és könnyű emészthetősége miatt már bébikortól ajánlott fogyasztása. Gyermekek nagy kedvence lehet a sütőtökös pulyka, mely édeskés, gyengéd ízével a legkisebbeknek is finom. Felnőtt verzióban megbolondíthatjuk a húst és a zöldséget gyömbérrel, kurkumával, curry fűszerkeverékkel.

Könnyen emészthető: Vitamin- és fehérjedús fogást varázsolhatunk szilvából és pulykából. Ez a gyümölcs magas rosttartalma miatt ajánlott székrekedésre, immunerősítő hatásával segít felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben. Pikáns fűszerezéssel érdekesen elegyedik a sós hús és az édes gyümölcs. Kakukkfűvel, oregánóval fokozható a hatás! A Gallicoop termékei közt találunk tölthető, raguhoz aprított és egész pulykahúst is, attól függően, hogy szeretnénk tálalni a szilvás fogást.

Arabos hangulatban: A pulykát kombinálhatjuk aszalt gyümölcsökkel is. Remekül passzol az aszalt szilvához, vagy éppen a sárgabarackhoz. Keleties fűszerekkel ízesítve megidézhetjük Marokkót, ahol a tagine, avagy a cserépben főtt ragu hasonló alapanyagokból készül el. Akár mi is beruházhatunk egy tagine tálra, hiszen ebben sütve a hús megőrzi szaftosságát, nedvességtartalmát.

Rózsaszín körettel: A cékla vastartalmának köszönhetően hatékony vérképző, immunerősítő és méregtelenítő zöldség. Sokáig eláll, bármikor előkaphatjuk a kamrából, ha méltó köretet szeretnénk a pulyka köré varázsolni. Gyönyörű színt ad például a rizottónak. Egy rizses egytálétel, egy szelet pulyka, és már jól is laktunk!

Hétköznapi hősök: Ha a klasszikus őszi gyümölcspárosításra szavazunk, könnyű dolgunk van. Elég egy tepsiben összesütni a húst és a köréje halmozott terméseket, máris kész a vasárnapi ebéd! Mindkét gyümölcs rostban, vitaminban gazdag, és távol tartja tőlünk a megfázásos betegségeket.

Püré helyett: A gesztenye sokoldalúan felhasználható. Összetétele miatt előnyösen beépíthető a szív- és érrendszer egészségét védő étrendbe. Őszi szülinapok kedvenc fogása lehet a gesztenyével töltött pulyka. A közkedvelt termés semmi máshoz nem hasonlítható íze különlegessé, ünnepivé varázsolja a húst. Fűszerezésben harmonizál a kakukkfűvel, petrezselyemmel és más zöldfűszerekkel.

Ne várjunk karácsonyig! A méltatlanul elhanyagolt, egyszer egy évben előkapott gyümölcs pulykába töltve nagymamáink konyháját idézi. Ez a termés számos kultúrában a boldogság, a szerelem, a termékenység szimbóluma. Gyömbérrel, fahéjjal tetézve a fogást mi is azonnal szerelembe esünk. Ha mással nem, az étellel biztosan.

Receptajánló:

Almás-édesburgonyás pulykamell

4 főre

 

2 db alma

3 db édesburgonya

1 db póréhagyma

4 szelet Gallicoop pulykamellfilé

2 dl almalé

Bors

1 marék friss zsálya

olívaolaj

 

Az almát félbevágjuk, magházát eltávolítjuk, és a megpucolt édesburgonyával együtt felkockázzuk. A póréhagymát karikára vágjuk. A húst sóval, borssal bedörzsöljük. A sütőt 180 fokra bemelegítjük. Egy jénai tálat kiolajozunk, beletesszük az almát, édesburgonyát, póréhagymát, sózzuk, borsozzuk, friss zsályával megszórjuk. Almalével felöntjük, majd rátesszük a húst, lefedjük alufóliával, és a sütőbe toljuk 30 percre. Levesszük a fóliát, és 15 percre még visszatoljuk a tálat a sütőbe.

 

Céklás szőlős pulykás saláta pulykamellel és friss kecskesajttal

4 főre

 

40 dkg Gallicoop pulykamell

50 dkg tisztított, sült cékla

1 fürt szőlő

1 tk szárnyas fűszersó

frissen őrölt bors

10 dkg friss kecskesajt

kevés vaj

 

Az öntethez

1 dl olívaolaj

1 tk dijoni mustár

1 citrom leve

Bors

 

Serpenyőben kevés vajon megsütjük a felkockázott pulykamellet. Közben fűszersóval és borssal meghintjük. Egy nagy salátás tálba tesszük a felszeletelt céklát, szőlőt, pulykahúst. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, ráöntjük a salátára, megszórjuk a kecskesajttal, és azonnal tálaljuk.

 

Sütőtökös pulyka bolognai

4 főre

 

50 dkg Gallicoop darált pulykahús

25 dkg sütőtök

1 db hagyma

2 gerezd fokhagyma

4 dl paradicsomlé

40 dkg spagetti

1 marék friss oregánó

Bors

10 dkg reszelt parmezán

olívaolaj

 

Egy lábasban olívaolajat hevítünk, rádobjuk a felaprított hagymát, fokhagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darálthúst, sót, borsot, oregánót, és fehéredésig sütjük. Beletesszük a megpucolt, kis kockára vágott sütőtököt,és felöntjük paradicsomlével. Félig lefedve közepes lángon gyöngyöztetve készre főzzük. Közben a spagettit roppanósra főzzük a csomagoláson feltüntetettek szerint. Leszűrjük, sóval, és olívaolajjal átkeverjük, és a sütőtökös-húsos raguval tálaljuk. Reszelt parmezánnal megszórjuk.

 

Szöveg és fotó: KRQ, Gallicoop

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 09.23.

Ma Tekla, Líviusz napja van.

Telefonnal készítette új klipjét a Blahalouisiana!

Elkészült a Pont ilyen házra című dal videója. A dal a nemrégiben ‘Minden rendben’ címen megjelent albumon található meg, amelynek teljes zenei anyagá...

  • 2019-09-21 19:55
A 4D ultrahang a legnépszerűbb, de a kismamatúra a legmenőbb

Tóth Balázs és felesége, Niki a Bükk lábánál élnek és évek óta azért szerveznek túrákat, hogy másoknak is átadják természetszeretetüket, a túrázás örö...

  • 2019-09-21 16:34
Miért választják Nyíregyházát Budapest helyett az európai fiatalok?

Északkelet-Magyarországot is érintette az Európai Bizottság által indított Road Trip Project. A rendhagyó kezdeményezés keretében két, 4 fős, fiatalok...

  • 2019-09-21 13:10
A Bookline lett az Év kereskedője

Idén a Bookline lett a Mastercard támogatásával megrendezett Az év kereskedője verseny fődíjasa. A kategóriákban a könyváruház mellett a Budapest Park...

  • 2019-09-21 11:15
Fehér paradicsomleves zellerrel és málnával

Itt egy remek recept, amit akár meg is kóstolhatsz november 23-án, a Spirit Hotelben rendezett gasztroesten.

  • 2019-09-21 08:14

hirdetés

Féreértett gázmotor

A folyékony földgázt tankoló (LNG) nehéz tehergépkocsik levegőszennyezése többszöröse a dízelekének, derült ki a holland állam által megrendelt méréss...

  • 2019-09-20 19:49
Lóci Játszik Extravaganza ismét!

Tavaly indult hódító útjára a zenekar Extravaganza című interaktív nagyzenekaros standup-ja Novák Péter rendezésében. Az óriási sikernek köszönhetően ...

  • 2019-09-20 16:11
Reflektorfényben a láthatatlan segítők

A Jótékonyság Világnapján tett sajtóbejelentésen a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány megnyitotta a Jószolgálat-díj 2019/20-as évadát.

  • 2019-09-20 14:03
Népi Játék Napja!

Október 9-én Balatoni Kata szervezésében ismét a világ minden tájáról csatlakoznak a Népi Játék Napja kezdeményezéshez, melynek célja, hogy a diákok o...

  • 2019-09-20 12:21
Wossala Rozina: ilyen az ideális őszi étrend

Az ősz a raktározás ideje, fontos, hogy ilyenkor felkészítsük szervezetünket a hidegre, és bővítsük vitamintartalékainkat.

  • 2019-09-20 09:38

Minden cikk

hirdetés

hirdetés