hirdetés

Partnereink

9 jó tanács a tökéletes házi pizzához

hirdetés

9 jó tanács a tökéletes házi pizzához

Kemence nélkül is fantasztikusan finom pizzát süthetsz otthon, ha tudod a módját.

Beavatunk minden titokba, és ezentúl nem kell attól tartanod, hogy hidegen hozza a futár, pizzériába pedig már csak a hangulat miatt fogsz járni.

hirdetés

1- Pizzatészta

A jó pizza alapja kívül ropogós, belül levegős, már beleharapni is élvezet. A klasszikus recepthez csupán liszt, élesztő, só és víz kell. Ügyelj a mennyiségi arányokra, alaposan dolgozd ki a tésztát, és tartsd be a kelesztési időket!

2- Liszt

Pizza készítéséhez az olaszok a dupla nullás (tipo 00 vagy doppio zero) lisztre esküsznek. Nagyobb élelmiszerboltokban hazai pizzalisztet (BF-00) is lehet vásárolni. Ha ilyet nem kapsz, vegyél BL-51 jelölésű sima búzalisztet. Ezektől a nagyon finomra őrölt és többször átszitált fehér lisztektől a tészta selymesebb és rugalmasabb, könnyen és jól nyújtható lesz, továbbá kevésbé ragad.

3- Élesztő

Az eredeti olasz pizzához hagyományosan sörélesztőt használnak, de a normál élesztő ugyanúgy megfelel. A szárított (instant) fajta akár felfuttatás nélkül is könnyen elvegyíthető a liszttel, a frisset azonban fel kell oldani langyos vízben. Meleg környezetben hatékonyabban kifejtik a hatásukat, de vigyázat: 45 fok felett az élesztőgombák elpusztulnak.

4- Adalékok

Az élesztőben lakozó gombákat a recepttől függően szorgosabb munkára ösztökélheted egy kanálka cukorral vagy mézzel. Egy öntetnyi olívaolaj vagy tej hozzáadásával selymesebbé teheted a tésztát.

5- Dagasztás

Keverőtálban állítsd össze a tésztát kézi mixer dagasztószárával, majd lisztezett felületen kézzel dolgozd tökéletesen simára. Gyürkőzz neki, mert 10-20 percbe is beletelhet, mire selymes és ruganyos lesz! Ehhez a kezed melege is hozzájárul. Ha a tészta morzsalékos vagy ragad, dagasztás közben állagtól függően korrigálhatod egy pici víz, esetleg olívaolaj, illetve liszt hozzáadásával. Akkor jó, ha enyhén nedves felületű, és sem a munkalapra, sem a kezedre nem ragad.

6- Kelesztés

Kidagasztás után a letakart tésztát meleg, huzatmentes helyen hagyd a duplájára dagadni kb. 1,5 óra alatt. Nem fog kiszáradni, ha folpakkal takarod le, vagy a kelesztőtálban megforgatod egy kanálnyi olívaolajon, mielőtt lefeded konyharuhával. Miután megkelt, öntsd ki lisztezett felületre, és erőteljesen gyúrd néhány percig, miközben kinyomkodod belőle a levegőt. Végül a tenyered alatt görgetve formázd gombóccá, és lisztezett felületen vagy edényben, letakarva hagyd pihenni még egy kis ideig. A klasszikus pizzatésztát legalább 2-3 órát kell keleszteni. Ne türelmetlenkedj, mert a tészta ettől lesz finom, egyenletes. Kelesztés után zárható dobozban vagy szorosan folpakba csomagolva néhány napig akár a hűtőben is eláll, ha nem akarod rögtön megsütni.

7- Nyújtás

Az alaposan kidolgozott és megkelt, szoba-hőmérsékletű tésztát lapítsd le lisztezett felületen, és igazítsd formára. (Szakadni fog, ha ragadós vagy hideg!) Forgasd körkörösen, és mindkét kezed ujjaival húzogasd, illetve tenyérrel nyújtogasd kifelé. Az igazi olasz pizza tésztája egészen vékony, a szélén is csak 1 cm magas. A legegyszerűbben sodrófával tudod egyenletes vastagságúra nyújtani a tésztát.

8- Vastagság

Nemcsak ízlés kérdése: a szósszal megkent vékony pizzalapot könnyen eláztatja egy gazdag feltét. Megelőzheted a bajt, ha a tésztát vastagabbra hagyod vagy megpakolás előtt elősütöd.

9- Sütés

A pizzakemencék belső hőmérséklete elérheti az 500 fokot, így nem csoda, hogy 1,5-2 perc alatt elkészül bennük a világ egyik legnépszerűbb étele. A konyhai tűzhely sütőjét legfeljebb 250 fokra lehet felfűteni. Állítsd be a maximumra (légkeverés funkciónál 220-230 fokra), és melegítsd fel a tepsivel vagy a sütőlappal együtt. Amint kellően felforrósodott, vedd ki a tepsit, szórd meg finoman liszttel, és tedd bele a készre nyújtott tésztát. Kanalazd rá a szószt, rakd rá a feltétet, majd told be a sütőbe 7-8 percre. Lyukacsos aljú pizzatepsiben jobban átsül és az alján is megpirul a tészta, mert ebben ugyanazt a hőt kapja alulról, ami felülről is éri. Kaphatók kerámiabevonattal ellátott pizzasütőformák is. Természetes kőlap vagy porózus mázatlan kerámiából (samottból) készült pizzakő segítségével kemencévé változtathatod a légkeveréses, a normál elektromos vagy a gázsütődet. Helyezd a követ közvetlenül vagy rácson a sütő aljába, fűtsd fel a sütőt a maximumra, és hagyd még 20-30 percig (régi gáztűzhelynél 40-50 percig) melegedni. A megrakott pizzát lapáton csúsztasd a forró kőre vagy samottra, és süsd 5-10 percig. A kövön sült pizza alja finom ropogós és barna lesz, nem ázik el, mint a tepsin. Akkor van készen, ha a széle foltokban megbarnult.

Szöveg, fotó: Mindemegette.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 01.21.

Ma Ágnes napja van.

Milyen szempontok alapján válasszunk középiskolát?

Tavaly a középiskolai felvételit 81759 nyolcadikos, 8340 hatodikos és 5230 negyedikes írta meg, hasonlóan sokan készültek idén is erre a megmérettetés...

  • 2020-01-20 21:47
A lepra még mindig nem tűnt el!

„A lepra nem az, aminek gondolod!" Ezt a jelmondatot fogalmazta meg 2020-ra a lepra elleni harc világnapjának mottójául a genfi székhelyű ILEP, azaz a...

  • 2020-01-20 19:35
Afrika „leggazdagabb” asszonya

Hogyan tett szert Afrika leggazdagabb asszonya tekintélyes vagyonára saját országa kifosztásával és korrupcióval – ennek részleteit ismerteti a BBC ki...

  • 2020-01-20 18:10
100 éve született a mozi mestere

A világ egyik legelismertebb filmrendezője egy 1978-as interjúban úgy fogalmazta meg hitvallását, a történet önmagában semmi, az érzések azok, amelyek...

  • 2020-01-20 15:17
Brazília: bezár az olimpiai szellem stadion

Egy Rio de Janeiró-i bíróság elrendelte a 2016-os olimpiai játékokra épített Olimpiai Park bezárását. A döntést azzal indokolták, hogy a parknak nincs...

  • 2020-01-20 13:48

hirdetés

10 százalékos drágulással nyitotta az évet az albérletpiac

Még mindig tempós emelkedést mutatnak az átlagos bérleti díjak Budapesten és a megyeszékhelyeken, ám a részletes adatok alapján már vannak fővárosi ke...

  • 2020-01-20 12:01
Még bárki lehet az év fiatal vezetője

Meghosszabbított határidővel keresik az Év Fiatal Vezetőjét azok között, akik már 40 éves koruk előtt kimagasló eredményeket értek el vezetőként. Az e...

  • 2020-01-19 20:29
A Vogue Italia zölddé vált

A Vogue Italia zölddé vált, vagyis elköteleződött a környezetvédelem mellett. A népszerű divatmagazinban januárban nem láthatók fotók, helyettük festm...

  • 2020-01-19 17:10
Megkezdődött a Trump elleni eljárás

Megkezdődött az amerikai elnök elleni alkotmányos vádemelési eljárás a szenátusban. Az impeachment első lépéseként a vádat előterjesztő hét úgynevezet...

  • 2020-01-19 13:27
Évi húsz kiló péksüteményt eszünk

Miközben a hazai kenyérfogyasztás mértéke éves szinten stagnál, vagy kicsit csökken, addig a péksüteményekből 2014 óta folyamatosan többet eszünk. A K...

  • 2020-01-19 12:12

Minden cikk

hirdetés

hirdetés