hirdetés

Partnereink

Ezek a legfrissebb sörtrendek

hirdetés

Ezek a legfrissebb sörtrendek

A Brewers of Europe idei fórumán,Antwerpenben a világ legismertebb szakemberei beszélgettek a sörvilág jelenéről és jövőjéről, régi és új alapanyagokról, meghatározó stílusokról és innovációs trendekről. Melyek is ezek?

Ma már a sörgyártásban is a folyamatos innováció és a fenntarthatóság a két fő téma. Az Európai Sörgyártók Szövetségének Antwerpenben folyó üzleti fórumán és a vele párhuzamosan zajló tudományos tanácskozáson csaknem 70 előadó és 1500 résztvevő gyűlt össze a világ minden tájáról, hogy az európai sörgyártás jövőjét meghatározó trendekről és technológiai lehetőségekről cseréljenek gondolatokat.

hirdetés

A fejlett technológiájú üzemekben az újra felfedezett élesztő törzsek és új alapanyagok felhasználása teljesen új ízvilágú sörök megalkotását teszik lehetővé. A jól ismert, de sokáig háttérbe szorult „kveik" elnevezésű élesztő például a mai igényeknek jól megfelelő, különleges gyümölcsízt ad az italoknak. Az új sörtípusok közül a kávéból, szőlőből készülő tarthat számot szélesebb körű érdeklődésre, de az új hóbortként megjelenő csillogó sörök elterjedése is okozhat meglepetést.

Az előadók mindegyike egyetértett abban, hogy a gyártástechnológia legnagyobb fejlődése az alkoholmentes sörök területén tapasztalható. A harmonikus ízvilágot biztosító új technológiáknak köszönhetően ezeknek az ízesített vagy ízesítetlen italoknak az elkövetkező években várható az igazi áttörése. Köszönhetően azon fogyasztói igények megerősödésének, amik a kizárólag természetes alapanyagokból készült italokat részesítik előnyben. A legújabb trendek szerint a gluténmentes sörök törnek előre a sörspecialitások terén. A spanyol kisüzemi sörök iránt érdeklődő fogyasztók 52%-a már ezeket az új slágertermékeket keresi.

A sörgyártásban a csökkentett súlyú üveg- vagy aludoboz-csomagolások már nem jelentenek újdonságot, a fókusz inkább azon van, hogy a gyártók olyan anyagokat találjanak, amik  könnyen hasznosíthatók újra és rövid úton illeszthetők vissza a helyi körforgásos gazdaságba. A nehézséget az iparág számára egyes anyagok teljes mellőzése jelenti a gyártás, csomagolás és a szállítás területén. Ez az új kihívás globális megoldást követel. Ausztráliában egyes helyeken már a hatos egységcsomagolások összefogására használt műanyagot újrahasznosított papírkartonnal helyettesítették. Melbourne-ben még ennél is tovább léptek: ugyanezt a kartoncsomagolást olyan gabonából állítják elő, ami egyébként a sörfőzés mellékterméke.

Mi lesz itthon? 

„Nagyon felgyorsult és sok irányban ágazik el az innováció a söriparban"– számolt be dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója, aki elmondta, hogy a legtöbb sört ugyan a csehek és a németek fogyasztják, mégis az új trendek sokszor más európai országokban, például hazánkban jelennek meg először. A Sörszövetség vezetője osztja a nemzetközi szakértők véleményét, akik azt várják, hogy egész Európában tovább fog nőni az alkoholmentes és a csökkentett alkohol tartalmú sörök forgalma. „Magyarországon ezen a területen az európai átlaghoz közeli piaci részesedést várunk idén" – mondta a Szövetség vezetője.

Szöveg: Arvalicom

Fotó: LinkedIn

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 06.26.

Ma János, Pál napja van.

A Naptól is óvja gyermekeit Lilu

Fejest ugrottunk a nyárba, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy a szikrázó napsütés komoly veszélyeket hordoz magában. A RossmanNő soron következő ...

  • 2019-06-25 13:16
Bátrabb nyelvtudásra volna szükség

Május 22-én írták az általános iskolák 6. és 8. osztályai a nyelvi kompetenciamérés feladatait. Évek óta látható tendencia, hogy sokkal jobb eredménye...

  • 2019-06-25 11:04
Aminosavak: tested építőköveiről közérthetően

A testépítés mellett szinte minden sportágban kulcskérdés az izmok építése illetve megtartása, amely a megfelelő tápanyagok folyamatos bevitelével érh...

  • 2019-06-24 22:07
Pécset is meghódítják a blinkee.city elektromos robogói

20 robogóval indult el az E.ON és a blinkee.city együttműködése Pécsen. A főváros után elsőként az egyetemi városban élvezhetik a hazai használók a 10...

  • 2019-06-24 19:23
Kollagén: az ízületeid védőbástyája

Ha keményen edzel, akkor bizony előfordulhat, hogy a tested ízületei is extrém terhelést kapnak, rosszabb esetben károsodhatnak is.

  • 2019-06-24 16:39

hirdetés

Egy karóra, amit a nőiesség szimbóluma ihletett

A Szingapúr égboltja felé nyíló szirmokkal az ArtScience Múzeum olyan hatást kelt, mintha lebegne a víz felett. A modern épület tökéletesen mintázza m...

  • 2019-06-24 15:01
Fekete berkenye lett az év pálinkája

Az 1Csepp Pálinka fekete berkenyéje lett 2019-ben az ország legjobb pálinkája. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjait július 20-án adtá...

  • 2019-06-24 13:51
Pulykát a piknikkosárba!

Itt a nyár, ilyenkor még a megrögzött otthonülők is a szabadba kívánkoznak. Kirándulás helyett vagy mellett élvezhetjük a szabadtéri étkezés örömeit.

  • 2019-06-24 10:29
A nyár slágere: rosé és fröccs a teraszokon

A nyári időszakban legszívesebben hangulatos teraszon rosét isznak a közösségi média használók, ilyenkor inkább édes vagy félszáraz ízt választanak, é...

  • 2019-06-24 08:43
Magyarország látványosságait fedezhetik fel a gyerekek a SPAR-ral

A SPAR csatlakozott a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezéséhez, és a nyári vakációban egy egyedi matricagyűjtő akciót indít a gyermekek számára.

  • 2019-06-20 18:37

Minden cikk

hirdetés

hirdetés