hirdetés

Partnereink

Így étkeztek a honfoglaló magyarok

hirdetés

Így étkeztek a honfoglaló magyarok

Vajon mi volt Álmos és Előd kedvenc étele? Milyen fogásokért rajongott Ond, Kond, és mit ehetett ebédre Huba, Tas, meg Töhötöm? Ősi magyar étkezés a honfoglaló őseink korában.

A töltött káposzta, a paprikás krumpli és a gulyás helyett egészen másféle ételeket ettek a Kárpát-medencébe érkező elődeink. Amit ma reformnak hívunk, anno az volt a megszokott, a mindennapi étkezés alapja.

hirdetés

Az ősi reform konyha

Amit ma egészséges étkezésnek, tudatos táplálkozásnak nevezünk, az régen a teljesen hétköznapi, általános étkezés alapját képezte. Mi számított hétköznapinak? Rengeteg friss zöldség, gyümölcs, karakteres fűszerek, különféle méz, kása és minőségi húsok.

Mivel őseink a vándorlások során sok nép konyháját megismerték, ezért az ősi magyar konyhában különböző kultúrák étkezési szokásai elegyednek. A letelepedés után ugyan sokat változott a magyar konyha, hiszen elődeink belekezdtek a zöldségtermesztésbe és az állattartásba, de a vándorló életmód nyomán kialakult gasztronómia nyomai a mai napig fellelhetők.

Ugyanúgy, ahogy az ősi magyar térrendezést, lakberendezési kultúrát, az étkezést is az 5 elem, azaz a föld, a víz, a tűz, a levegő és a fém határozta meg. De hogy jelentek meg ezek az elemek a gyakorlatban? A vándorló életmód sajátosságaként a bográcsos ételek voltak túlnyomó többségben, vagyis az ételek a földön, fából rakott tűz fölött, fémből készült bográcshoz hasonló üstben főttek.

Gyakori volt a birkahús, a marhahús, a lóhús és a vadhús, az ételeket pedig tárkonnyal, kakukkfűvel, rozmaringgal, hagymával ízesítették. Gyakran került a tányérra friss hal, de szárított, füstölt húsokat is gyakran fogyasztottak, ugyanis sokáig elálltak, így magukkal tudták vinni, ha hosszabb útra készültek.

A kenyér nem volt olyan hangsúlyos

Az ételeket javarészt kétféleképpen készítették el: vagy a ma ismert pörkölthöz hasonló fogásként, amikhez magokat is adtak, vagy zöldségekkel vegyítve, sok vízzel felengedve, amolyan korabeli, tartalmas levesként.

Őseink a tejtermékeket is szerették, szerves részei voltak az étkezési kultúrájuknak: túrót, sajtot és vajat is készítettek, valamint tarhót, vagyis az oltott tejet is előszeretettel fogyasztották.

A zöldségek közül a gombák, a répa, a borsó, a salátafélék és a hagymafélék, a gyümölcsök közül a bogyós, vadontermő gyümölcsök, a szeder, a szamóca, az alma, valamint a körte gazdagította az étrendjüket. A húsokhoz hasonlóan a gyümölcsöket is szárították, aszalták. Az étrendjük rostban gazdag volt, amihez nemcsak az említett zöldségekből, gyümölcsökből jutottak hozzá, hanem a kásából is, amit szintén előszeretettel kanalaztak.

A kenyérfélék már a honfoglalás korában is az étkezés részét képezték, fontos alapanyagnak számítottak a gabonafélék, de a kenyér nem kapott akkora hangsúlyt, mint napjainkban. A ma ismert kenyér helyett vízzel és sóval készült, kovász nélküli kenyérlepényt ettek. Mivel a vándorlások során – érthető módon – nem építettek kemencéket, forró kövön, sütőkövön sütötték meg a kenyeret.

Az ételeket a víz mellett borral, komlóból készült erjesztett itallal, azaz korabeli sörrel és erjesztett lótejjel öblítették le.

Forrás: Nosalty

Fotókredit: Balogh Tamás

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.17.

Ma Gergő, Hortenzia napja van.

A pulykahús találkozása az ősszel

A hideg idő beköszöntével egyre jobban kívánjuk a tartalmas ételeket. Meleg levesekkel és zöldségekkel kombinált pulykahússal azonban nem csak jóllaku...

  • 2019-11-15 12:57
Ezek Magyarország leginkább gyarapodó városai

Mindössze három megyeszékhely és nagyváros tudta pozitív mérleggel zárni a múlt évben a költözések egyenlegét, a szakzsargon szerint az állandó vándor...

  • 2019-11-15 10:00
Légszennyezés: civilek megdöbbentő mérési eredményei

A levegőszennyezés sokkal súlyosabb annál, mint amit a hivatalos adatok mutatnak. Erről számolt be a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace képviselője a...

  • 2019-11-14 12:00
Megvannak Magyarország legjobb játékai!

Átadták az Ország Játéka 2019 díjakat, a pályázó gyártók és forgalmazók a nyertes játékokon feltüntethetik a megkülönböztetést jelző logót. Ez egyútta...

  • 2019-11-14 08:28
Teljesítmény-értékelési rendszer és hónaljszag

A teljesítmény-értékelési rendszer olyan, mint a hónaljszag egy hajszolt nap végén: mindenkinek van, és mindenki utálja. A hónaljszag civilizált, mest...

  • 2019-11-14 06:49

hirdetés

Bejelentették az Extreme E széria első két helyszínét

A Continental és az Extreme E széria szervezői bejelentették az elektromos off-road versenysorozat első két helyszínét. Eszerint a versenyzőknek az És...

  • 2019-11-13 21:43
Miben rejlik a szérumok titka?

Az ősz csupaszín, csupaillat, csupaszépség napjai egyet jelentenek az elmúlással. Mégis olyan ez az évszak, mint egy gyönyörű hölgy. Már nem fiatal, d...

  • 2019-11-13 19:36
Nem lehet ráismerni a MOM Parkra

Ünnepi díszbe öltözik a budai oldal egyik legkedveltebb bevásárlóközpontja, a MOM Park. Nem is akármilyen külsőt ölt idén, ugyanis teljes pompájában f...

  • 2019-11-13 17:15
Ezek idén a legmenőbb karácsonyi élményajándékok

Ismét közeledik a karácsony, és újra azon törhetjük a fejünket, mit is ajándékozhatnánk szeretteinknek. Ne hagyjuk az utolsó hetekre az ötletelést és ...

  • 2019-11-13 15:24
Csodabogarak az M2 Gyerekcsatornán

Új animációs filmsorozat, az Apolló és a csodabogarak érkezik az M2 Gyerekcsatornára november 25-én. Antoon Krings nagysikerű könyvén (eredeti címén D...

  • 2019-11-13 12:46

Minden cikk

hirdetés

hirdetés