hirdetés

Partnereink

Egy hét múlva kiderül, kik a hazai gasztronómiai élet legjobbjai

hirdetés

Egy hét múlva kiderül, kik a hazai gasztronómiai élet legjobbjai

Várhatók-e változások az élmezőnyben? Mely Magyarország legszerethetőbb étterme, és melyik az, ahol a fenntarthatóság is szempont? 2019 sok új nyitást hozott, veszélyben a régi éttermek vezető pozíciója.

„Az elmúlt évek tekintetében azt azért nem mondhatjuk, hogy tavaly extrém nagy volt az új nyitások száma, de valahogy az idén tényleg több, igazán jó új étteremmel gazdagodtunk. A „régi” jól bevált helyeket ez nem ingatja meg, inkább azok érzik meg ezt, akik belassulnak, és nem látják, hogy ma már más a vendéglátás, mások a vendégigények mint a múltban. Mondhatjuk, hogy ki ma nem rohan, az lemarad, ennek megfelelően lesznek pozíció mozgások” – mondja Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója, majd folytatja: „Ma már egy ilyen versenyben a Volkswagen-Dining Guide TOP100 kiadványban szereplő éttermeknek nagyon oda kell figyelni az úgynevezett vendégélményre is. Nem minden esetben elég csak a tányér minőségére koncentrálni, kell a vendégeknek a story is. Az éttermeknek lépést kell tartani a vendégek igényeivel, ez elvárható a régebbi éttermektől is. Kiderül majd, mennyire sikerült. Az Év Szerethető Étterme kategóriát azért is vezetjük be idén, hogy még jobban meg tudjon jelenni a díjazottak között az a szempont is, kit szeret a közönség a leginkább. Egy társadalmi zsűri döntése alapján adjuk át ezt a díjat idén először.”

hirdetés

A gyakori séfváltások a teljesítmény ingadozásával járnak

A szakember szerint a magyar gasztronómia állapotát tükrözi, hogy évek óta sok az új nyitás, és ezzel együtt az étterembezárás is, de ami még nagyobb problémát jelent, az az éttermek ingadozó teljesítménye, ami láthatóan a mára már állandósuló séf- és szakács mozgások miatt alakult ki: „Volt több olyan étterem is a vizsgáltak között, amelyiknél csak a tavalyi évben három séf fordult meg, ezzel a konyha teljesítménye is háromszor változott, az évenkénti 2 séf/étterem egy teljesen normális szám ma itthon. Ez a vendégek számára átláthatatlan, ők csak a minőségváltozást érzékelik. A fogyasztó is éppen azt nézi, mint a mi tesztelőink, csak az inspektor professzionális módon, hideg fejjel, érzelemmentesen és szakmai szempontok rendszerében vizsgálódik, és ami még nagyon fontos, hogy úgy alkot véleményt, hogy elhelyezi az adott teljesítményt a magyar éttermek koordináta rendszerében.”

Eddig a regionalitás, a szezonalitás voltak a fő hívószavak. Most már a fenntarthatóság is.

A Dining Guide 2020-tól komoly figyelmet fordít a magyar TOP100 éttermek fenntartható gondolkodásmódjának fejlesztésére. Az idei évtől az éttermek tesztelésénél már az ökológiai szemléletet is figyelemmel kísérik. A vezető éttermek sok szempontnak már megfelelnek. Ez az elvárás nem befolyásolja az éttermi rangsort, de hazánk legrégebbi gasztronómiai platformja mindenképpen fontosnak tartja, hogy minél többet beszéljünk róla. A Dining Guide ezért idén először Fenntarthatósági Díjat ad át a Römerquelle támogatásával. Egy olyan éttermet díjaznak majd, akinek a szemléletmódja ezen a területen példamutató. Ez csak az első lépés, az év második felétől a fenntarthatóság jegyében kampányt is indítanak majd a Dining Guide online magazinjában. „A topéttermek, a neves séfek ma már erős médiafelületekkel is rendelkeznek, így sok esetben véleményformáló, iránymutató az a magatartás, amit képviselnek. Ma már az értékek számítanak a deviáns, arrogáns séfek világa a múlté. A világ legjobb éttermei, séfei már régóta törekszenek az ökológiai lábnyomuk csökkentésére, egy újabb lépcső a fenntartható fejlődés teljes szemléletrendszerének bevezetése” – árulja el a díj kapcsán Herczeg Zoltán.

 Forrás: Arterego

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 03.31.

Ma Árpád napja van.

New Level Empire új lemez és karanténkoncert!

Megtörténünk címen megjelent a harmadik NLE album. Az élő lemezbemutató koncert ugyan elmaradt, de addig is egy online mini koncerttel kárpótolta rajo...

  • 2020-03-28 21:50
Videoreceptekkel jelentkezik Tomán Szabina

A praktikus, céltudatos, gazdaságos főzés talán még sosem volt olyan aktuális, mint napjainkban. A rendkívüli helyzet sokakat kényszerít most napi főz...

  • 2020-03-28 19:57
Így tehető még élményszerűbbé a digitális tanulás

Magyarországon diákok tízezrei, tanárok ezrei váltottak egyik napról a másikra a hagyományos oktatásról digitálisra. Ez az érintkezési mód és tudásmeg...

  • 2020-03-28 18:44
Egyérintéses fizetések: magasabb lesz a limit

A Mastercard megerősítette elkötelezettségét az egyérintéses fizetések magasabb összeghatára mellett egész Európában. A mostani döntés 29 országot, kö...

  • 2020-03-28 16:07
TikTokkerek fogtak össze az idősekért

Népszerű TikTokkerek álltak a Follow Me Influencer marketing ügynökség és az ArvaliCom kommunikációs ügynökség kezdeményezése mellé, amelyet aztán a m...

  • 2020-03-28 14:27

hirdetés

Ezekre a háztartási gépekre irányulhat idén a vásárlók figyelme

A Sencor előrejelzése szerint az idei évben továbbra is slágertermék lesz az állóporszívó, valamint a konyhai robotgép, de egyre többen keresik a légt...

  • 2020-03-28 13:14
Visszatérhetett néhány koala a leégett ausztrál vadonba

Visszaengedtek öt koalát a vadonba Ausztráliában. Az állatokat tavaly azért gyűjtötték be élőhelyükről, hogy megmentsék őket az országban pusztító hat...

  • 2020-03-28 11:10
Megtiltották a klorokin-tartalmú gyógyszerek exportját

A magyar kormány megtiltotta egy, a koronavírus-betegek gyógyításához használt gyógyszeralapanyag kivitelét - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Közp...

  • 2020-03-28 09:56
Egy nap alatt 500 spanyol halt bele a COVID 19-be

Egyetlen nap alatt több mint 500-al, 2800-ra emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma Spanyolországban.

  • 2020-03-25 18:51
Hírességek, akik megfertőződtek a koronavírussal

Az első nemzetközi sztárok Tom Hanks színész és felesége, Rita Wilson színésznő-énekes voltak, akik közösségi oldalukon megosztották: elkapták a koron...

  • 2020-03-25 16:23

Minden cikk

hirdetés

hirdetés