hirdetés

Partnereink

Remekelt a 2019-es évjárat a XIX. Országos Syngenta Borversenyen

hirdetés

Remekelt a 2019-es évjárat a XIX. Országos Syngenta Borversenyen

A Csubák Családi Pincészet, a Koch Csaba Vinart Pincészet, a Paulus Molnár Borház és a Szentpéteri Borpince egy-egy bora kapta a XIX. Országos Syngenta Borversenyen a legjobbaknak járó SynVino-díjakat a verseny siófoki díjátadóján. Az idei megmérettetésre összesen 555 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről.

A XIX. Országos Syngenta Borversenyen 555 bor - 313 fehér-, 155 vörösbor, valamint 87 rozé – mérettette meg magát Zalától Tokajig. A legtöbb nevezés a kunsági, a tokaji, a villányi és a szekszárdi borvidékről érkezett.

hirdetés

„Rendkívül színvonalas versengésen vagyunk túl, minőségi borokkal találkozhattunk, a nevezők között gyakran tényleg csak apró nüanszok döntöttek", értékelt a verseny díjátadó rendezvényén Nyitrainé dr. Sárdy Diána egyetemi docens, a Szent István Egyetem Borászati Tanszékének vezetője, a zsűri elnöke. Mint elmondta: az idei borversenyen nagyon jól szerepeltek a könnyed, fehér, reduktív, illatos borok, például az Irsai Olivér és a Sauvignon Blanc, de szép Olaszrizlingekkel, Chardonnay borokkal is találkoztak a bírálat során.

„A rozé az évjáratot tekintve színanyagban nagyon gazdag volt, voltak mélyebb színárnyalatú borok. A frissesség, a gyümölcsös karakter méltán teszi a magyar borászat erősségévé a rozét. Az elmúlt években kiváló vörösborok készültek, ezekből is kóstoltunk nagyszerű borokat. Ezeken kívül 2019-es Merlot és Kékfrankost is hoztak szép számmal a borászok. A tokaji borok tekintetében a hungarikumnak számító Aszú mellett a Furmintok és Hárslevelűek is magas minőséget képviselnek" tette hozzá Nyitrainé dr. Sárdy Diána.

A XIX. Országos Syngenta Borversenyre érkező borok közül 307-hez a tavalyi szezonban szüretelték a szőlőt.A szőlészetileg nehéz év ellenére az már most látszik, hogykiváló borok születtek, az évjáratra érdemes lesz figyelniük a borbarátoknak. Ezt bizonyítja, hogy az idei borversenyen összesen 44 arany, 1 nagyarany és 2 SynVino elismerést kaptak a 2019-es borok.

„A tavalyi év emlékezetes marad a szőlő növényvédelmével foglalkozó szakemberek számára, talán egy kis párhuzamosságot is felfedezhetünk az évtizedet nyitó 2010-es évvel. 2019-ben szélsőséges időjárási körülmények közt kellett megvédeni az ültetvényeket, amelyet kellő szakmaisággal, megfelelő készítményválasztással, hatékony technológiával és időben elvégzett zöldmunkával lehetett sikeressé tenni", ismertette Varga Zoltán, a Syngenta szőlő kampánymenedzsere.

A zsűri döntése alapján idén a legjobbak járó SynVino-díjat a Csubák Családi pincészet 2013-as Tokaji Eszenciája, a Koch Csaba Vinart Pincészet 2015-ös Villányi Csanád Cuvée-je, a Paulus Molnár Borház 2019-es Gold Olaszrizlingje és a Szentpéteri Borpince Kft. 2019-es Néró Roséja kapta a borverseny siófoki díjátadó gáláján. Nagyarany elismerést vehetett a Royal Tokaji Borászati Zrt., a Csubák Családi pincészet egy-egy, valamint a Babits Borászati Kft. két boráért. A zsűri rajtuk kívül 98 arany, 316 ezüst, 125 bronz adott át, 8 termelő pedig oklevelet kapott.

Forrás: KRQ

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 06.21.

Ma Alajos, Leila napja van.

5 remek alapanyag, amivel kiválthatod a húst

Akár elkötelezett vegák/vegánok vagyunk, esetleg időszakosan próbáljuk ki a húsmentes étrendet, vagy csak szeretünk néha új, izgalmas ízeket megkóstol...

  • 2021-06-21 06:06
SZIN: a legerősebb hazai

A hazai zenekarok legnagyobb találkozója lesz idén a Szegedi Ifjúsági Napok. A szervezők eddig mintegy 100 magyar zenekart és előadót jelentettek be, ...

  • 2021-06-20 23:05
Görög Zita: „20 éve erre a pillanatra várok!"

Görög Zita műsorvezető és kedvese, a huszonkétszeres magyar válogatott futballista Laczkó Zsolt többezer drukkerrel hangolódott a városligeti szurkoló...

  • 2021-06-20 22:02
Piacra dobták az első magyar gyártású olajkeverékeket kisállatoknak

Az olajok tápanyagindexeit, a piaci trendeket és a kutatási eredményeket megvizsgálva háromféle állateledel-kiegészítő olajkeverék gyártásába kezdett ...

  • 2021-06-20 20:54
Újabb céges együttműködések a Kodolányin

A Kodolányi János Egyetem keretmegállapodást írt alá a Profigram Zrt.-vel és a Nextent Informatika Zrt.-vel. A nemrégiben a Gránit Bankkal aláírt együ...

  • 2021-06-20 19:44

hirdetés

Cukormentes bacon?! De miért lenne benne cukor?

Sokak számára meglepő lehet, de tény, hogy a polcokon található húsipari termékek nagyrésze kis mennyiségű hozzáadott cukrot is tartalmaz. Ez alól a b...

  • 2021-06-20 18:05
Vizsláról nevezték el az első magyar mémcoint

Május végén elindult Magyarország első mémcoinja, amivel amellett, hogy szerencsés esetben sokat lehet keresni, még adakozni is lehet. Az alapítók ugy...

  • 2021-06-20 15:45
7 színes és hangulatos húsmentes étterem, ha egy jó zöldséges ebédre vágysz

Húsmentesen sem kell lemondanunk a finom éttermi ételekről: egyre nagyobb a választék, ha rendelni szeretnénk, vagy beülni egy kellemes helyre ebédeln...

  • 2021-06-20 14:33
Zenei program, ami fejleszti az óvodás gyerek térbeli tájékozódását

Egy óvodásoknak szóló zenei fejlesztési programnak köszönhetően a kísérletben résztvevő gyerekeknek nemcsak a tempóérzékelése, hangszínfelismerése jav...

  • 2021-06-20 13:08
A Mérlegen kifog a mai nap

Kedves természetének nehézségei lehetnek a mai uralkodó hangulattal szemben. Általában sarokba szorítva megtalálja a módját annak, hogy megoldja a fen...

  • 2021-06-20 11:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés