hirdetés

Partnereink

Bemutatták az új európai élelmiszeripari stratégiát

hirdetés

Bemutatták az új európai élelmiszeripari stratégiát

Az Európai Bizottság Brüsszelben bemutatta a környezetbarátabb mezőgazdasági termeléssel és a biológiai sokféleséggel, az úgynevezett biodiverzitással kapcsolatos stratégiáit.

Ezekkel segítenék az Európai Zöld Fordulatot. Riporterünk a belgiumi Leuven mellett egy biogazdaságot keresett fel, hogy megtudja, ők milyen támogatást szeretnének.

hirdetés

Belgium első közösségi finanszírozású farmját Tom Troonbeeckx alapította több, mint egy évtizede. A gazdaság számára 700 ember fizet évi 330 eurót, cserébe vegyszermentes zöldségeket, gabonát és húst kapnak. A férfi azt mondja, a mostani uniós mezőgazdasági támogatási rendszer torzítja a piacot az ipari méretű gazdaságok javára. "Nem szeretem a támogatásokat, inkább jó lenne tudni az egyes terméket valódi árát. Ha kiderülnének a valódi költségek, akkor az is látszana, hogy az organikus termékek valójában olcsóbbak és sokkal többen vennék ezeket. De némi támogatás jó lenne, hiszen a mezőgazdaság általánosságban nagyon rossz helyzetben van. Figyelni kellene az innovációra és az utánpótlásra is, hiszen nagyon kevés ember akar gazda lenni" - mondta a termelő, Tom Troonbeeckx.

Az Európai Bizottság új élelmiszeripari-stratégiájának egyik célja az, hogy a földterületetek negyedén legyenek hasonló organikus gazdaságok. 2030-ig 50 százalékkal csökkentenék a növényvédőszerek és a gyomirtók, illetve 20 százalékkal a műtrágya használatát az EU-ban. A bizottság szerint az élelmiszeripar átalakítása segíti majd a zöld fordulatot és a klímavédelmet is.

"Miközben a világ a járvánnyal küzd, azon is gondolkodnunk kell, hogyan növelhetjük az ellenállóképességünket, hogyan tudjuk képviselni az emberek egészség iránti vágyát konkrét tervekkel. Ebben a kontextusban a biodiverzitási stratégia és élelmiszer-stratégia fontos része az uniós kilábalási tervnek" - mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke.

Azonban a hagyományos mezőgazdasági ipari szereplők aggódnak. Szerintük az újabb követelmények költségesek lesznek egy olyan időszakban, amikor egyébként is csökkennek az agrártámogatások, ráadásul recesszió fenyeget.

"Nagyon fontos elmondani az Európai Parlament és az Európai Tanács számára, hogy ezek a változások, ezek az újabb követelmények áremelkedést jelentenek majd a vásárlóknak az élelmiszereknél. Közben láthatjuk, hogy a koronavírus-járvány már most is megsebezte az európai gazdaságot, vagyis eleve csökkenni fog az emberek vásárlóereje" - mondta a COPA-COGECA iparági szövetség vezetője, Pekka Pesonnen.

A bizottság bemutatta a fajok sokféleségéről szóló stratégiáját is. Eszerint az európai földterületek legalább 30 százalékát védetté kellene nyilvánítani.

Forrás: Euronews

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 07.09.

Ma Lukrécia napja van.

Komárnoban folytatódik a FEBO Fesztivál!

Fesztivál határok nélkül szlogennel tavasszal útjára indult ingyenes eseménysorozat a kényszerpihenőt követően július 9-én a szlovákiai Komárnoban fol...

  • 2020-07-07 12:08
A SPAR online shopja garantálja a pontos kiszállítást

A SPAR online shopja garantálja a pontos kiszállítást: 1000 forintos kuponnal kárpótolja vásárlóit, ha mégis későn érkezne meg a rendelés.

  • 2020-07-07 08:54
Grillezett pizza? Fördős Zé gasztrotippjei a tuti kerti partyhoz

A nyár szó hallatán sok minden eszünkbe jut: strand, kánikula, jeges italok és persze a grillezés. Most, hogy végre kiszabadultunk a négy fal közül, t...

  • 2020-07-07 07:34
Évente több mint 2500 csecsemőt hordanak ki külföldi szülők számára az ukrán béranyák

Több száz csecsemő várakozik külföldi szüleire Ukrajnában. A babákat béranyák hozták világra, és a járvány miatt korlátozások következtében egyelőre ő...

  • 2020-07-05 18:02
Magyarország lélegeztetőgép-nagyhatalom

Huszonkét vizsgált, eltérő fejlettségű ország átlagában 26 lélegeztetőgép jut 100 ezer lakosra. A legtöbb az Egyesült Államokban: 54. De csak majdnem ...

  • 2020-07-05 15:25

hirdetés

Tarol a paradicsom és az eper

A fiatalabbak több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, a paradicsom és az eper a kedvenc, tarol a csirkehús, növekszik a halfogyasztás – derült ki a...

  • 2020-07-05 14:17
Így lehetünk sikeresek a koronavírus után a munkaerőpiacon

Alkalmazkodóképesség, nyitottság az új ismeretek és kiemelten a technológia világa iránt – a magyar top vállalatok 90%-a számára informatikai eszközök...

  • 2020-07-05 12:33
Fokozatosan újranyitja ügyfélszolgálati irodáit az E.ON

Július 6-ától a megfelelő biztonsági óvintézkedések mellett újranyitnak az E.ON központi személyes ügyfélszolgálati irodái.

  • 2020-07-05 10:57
A vevők és eladók közti növekvő szakadék miatt csökkenhetnek a lakásárak

A vásárlási szándék látványos erősödése ellenére nem születik több adásvétel, mert az eladók nem alkalmazkodtak a piaci trendhez, azaz a vásárlóerőhöz...

  • 2020-07-05 09:48
A L’Oréal bemutatja fenntarthatósági céljainak új generációját

A L'Oréal elindítja új fenntarthatósági programját „L'Oréal a jövőért” néven, amely a Csoport legújabb céljait határozza meg 2030-ig. Tekintettel a nö...

  • 2020-06-30 18:23

Minden cikk

hirdetés

hirdetés