hirdetés

Partnereink

Grillezzünk rossz időben is!

hirdetés

Grillezzünk rossz időben is!

Az egyik leghangulatosabb szabadtéri program a közös grillezés. Amíg csak tart a kellemes idő, sütögethetünk kinn, de akkor sem kell lefújni a tervezett baráti, családi találkozót, ha a változékony őszben hirtelen lehűlne az idő. Grillezzünk minőségi magyar Gallicoop pulykahússal a konyhában!

Miért szeretjük a grillen sült ételeket? Mert egyszerűen sokkal finomabbak és egészségesebbek: a faszéntől füstös aromát kapnak, a pácoknak köszönhetően izgalmas ízorgiákat alkothatunk és gyorsabban elkészülnek - így jobban megőrzik a tápértéküket. A húsokon pedig az intenzív hő hatására rövid idő alatt roppanós kéreg alakul ki, ugyanakkor belül szaftosak maradnak.

hirdetés

Miben tér el a beltéri grill a szabadban sütéstől?

A füstös ízélmény az egyetlen, ami nem köszön vissza, ha a lakásban grillezünk, minden más ugyanaz. Cserébe viszont időt spórolhatunk, hiszen csak egy gombot kell megnyomni a grillfunkcióhoz. És kárpótol, hogy nem függünk az időjárástól, illetve, hogy a minimális füst és a jobb hőszabályozás miatt, kevesebb rákkeltő anyag kerül a szervezetünkbe.

Fontos konyhatechnikai különbség, hogy a beltéri grillezésnél pont fordítva sütünk, mint szabad tűzön: először lassan hevítjük és puhítjuk az ételt, majd a végén „tesszük" rá azt a bizonyos kérget. (Szabadtéren épp ellenkezőleg.)

Hogyan válasszunk sütőt?

Két típusa van: a nyitott grillsütő és a kontakt grill. Az előbbi működése jobban hasonlít a szabadtéri sütőkéhez, és a benne készült ételek íze is közelít hozzá. Egyes típusok le is fedhetők, így a konyhánk biztosan tiszta marad. A kontakt grill ugyanakkor kisebb helyen elfér és gyorsabban kész benne az étel, mert két oldalról sül benne egyszerre, nem kell forgatni. Viszont a nagy víztartalmú ételek eleinte inkább párolódni fognak, mint sülni.

Másként kell pácolni a beltéren grillezett az ételeket?

Nem, nincs különbség. Ugyanazokat a pácokat a használhatjuk, és ugyanúgy a sütés előtt legalább két órával tegyük bele az ételeket a pácba, de a legjobb, ha még a sütés előtti napon.

Grillhús 1x1

  1. A pulykahúsból kiváló és egészséges grillételek készülnek.
  2. A grillezni kívánt hús vastagsága legyen kb 1 cm, hogy jól átsüljön.
  3. Mindig friss pulykahúst süssünk, a mélyhűtöttekkel sosem lesz olyan finom a végeredmény.
  4. A hűtőből kivett húst előbb hagyjuk szobahőmérsékletre felmelegedni és csak utána tegyük a grillrácsra.
  5. A pulykahúst (és általában a húsokat, a steak kivételével) ne sózzuk sütés előtt, különben kiszáradnak.
  6. Ha pár csepp citromlevet cseppentünk a pulykára sütés előtt, attól felpuhulnak a rostok.
  7. Sütés közben elég egyszer átfordítani a húsokat, és ne nyomkodjuk őket feleslegesen.

Ajvárban pácolt pulykanyárs retektzatzikivel

Hozzávalók: 50 dkg pulykamellfilé, 2 dl natúr joghurt, 4 púpozott ek ajvár, 2 ek olívaolaj, só, bors, a tzatzikihez: 2 csomó retek, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl görög joghurt

A pulykamellfilét felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk. A joghurtot elkeverjük az ajvárral és az olajjal, és összeforgatjuk a felkockázott hússal. Hagyjuk pácolódni a hűtőszekrényben néhány órát, majd a kockákat nyársra húzzuk, és 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.

Közben a retket nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a leveleit megmossuk és apróra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, összekeverjük a joghurttal és a zúzott fokhagymával.

Pulykahúsos bruscetta

Hozzávalók: 8 szelet pulykamell, 40 dkg koktélparadicsom, 8 szelet bagett, 1 gerezd fokhagyma, 1 marék bazsalikom, só, bors, olívaolaj

A kenyeret megpirítjuk, fokhagymával bedörzsöljük, félretesszük. A húst befűszerezzük és forró serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A kenyérre helyezünk egy-egy szelet húst. A paradicsomot feldaraboljuk, és a húsra halmozzuk. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk bazsalikommal.

Forrás: KRQ

Fotó: Gallicoop.hu

 

Fotó: gallicoop.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 08.03.

Ma Hermina napja van.

Íme, a 10 legjobb alternatív vendéglátóhely!

Az Audi-Dining Guide Top100 Étteremkalauzban idén is megtaláljuk az ország legjobb alternatív vendéglátóhelyeit: a pizzától a gyroson és a barbeque-n ...

  • 2021-08-02 14:03
Kiváló nap előtt áll a Halak szülöttje

Ez a mai nap kiváló lehet az Ön számára. Néhány váratlan energiával fog szembesülni, amelyek segíthetnek abban, hogy bármit megvalósítson. Élvezze egé...

  • 2021-08-02 10:01
Minimális összegből látványos ötletek: így dobd fel a teraszod hangulatát!

Mielőtt kidobnál egy raklapot, gyümölcsös ládát, régi, kopott polcot olvasd el gyors és egyszerű tippjeinket, amelyek segítségével stílusos és fillére...

  • 2021-08-02 08:54
Kókusztejes panna cotta málnával

A panna cotta igazi nyári édesség, mert alig pár perc főzést igényel csak, a munka nagy részét pedig a hűtőnk végzi el. Hogy légiesebb legyen, tejszín...

  • 2021-08-02 07:32
Percenként változó kiállítás nyílik a Balatonnál

2021. augusztus 2. és szeptember 12. között a tihanyi Rege Galériában lesz megtekinthető a hazánkban egyedülálló The Frame digitális fotóművészeti kiá...

  • 2021-08-01 22:40

hirdetés

Fehér kávé, sós karamell - Olasz fagyigyártókat sikerült leköröznie a magyar cégnek

Nagy érdeklődés mellett zajlott ebben az évben az Év Fagylaltja verseny, ahol külön mérettették meg magukat a cukrászdák és az alapanyaggyártók is. Az...

  • 2021-08-01 21:23
Kezdődik a tanszerek szezonja

A vírusjárvány miatt átmenetileg bevezetett otthoni tanulás tavaly ugyan mérsékelte a tanszerek keresletét, azonban az áruházlánc így is több mint fél...

  • 2021-08-01 20:20
Kilőtt a lakásépítési kedv: több mint 20 ezer lakás épülhet idén

Idén alig hét hónap alatt 5,5 százalékkal drágultak a Budapesten eladásra kínált új lakóingatlanok A januári 875 ezerről június végére 923 forintra em...

  • 2021-08-01 17:48
Egyedi album tiszteleg az olimpikonok előtt

A most megjelenő „Így nyertek ők” című album egyszerre szól jelenről, azaz olyan sportolókról, akiknek szurkolhatunk a mostani olimpián, és múltról is...

  • 2021-08-01 15:33
Mynea és Manuel rendesen kirámolta a széfet…

Fülbemászó, ütős slágerre állt össze a dj és az énekes, amihez rögtön egy klipet is forgattak.

  • 2021-08-01 13:59

Minden cikk

hirdetés

hirdetés