hirdetés

Partnereink

Nem minden bejgli az, ami annak látszik

hirdetés

Nem minden bejgli az, ami annak látszik

A karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan süteményei a bejglik. Sokan maguk készítik el odahaza a diós, a mákos és a mindenféle más ízesítésű tekercseket, de egyre többen vannak azok is, akik készen, a boltból szeretik megvenni ezeket az édességeket. A JÓkenyér pékség összeállította a legfontosabb tudnivalókat, amit a bejgli vásárláskor nem árt észben tartani.

Az eladásra szánt bejglik előállítására és minőségi követelményeire vonatkozó regulákat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza, és elég szigorúan veszi, hogy mit szabad valóban ezzel a névvel illetni. A szabályozás szerint a kész sütemény legalább 250 grammos, a tészta alapjául pedig búzafinomliszt, élesztő, só, zsiradék, cukor, tej (vagy tejpor), tojás és víz szolgál. A zsír-és cukormennyiségére is oda kell figyelni. Se túl sok, se túl kevés arányt betartva, a zsíradéknak a bejgli szárazanyag tartalmának 22 százalékát, míg a cukor esetében annak 7 százalékát kell elérnie.

hirdetés

A töltelékkel sem lehet fukarkodni. Előírás szerint ennek mennyisége legalább a késztermék 40 százalékának kell lennie. Ez ugyanakkor nem befolyásolja azt, hogyan kell belülről kinéznie a süteménynek, miután a bejgli készülhet sok tésztával, de akár a töltelék is lehet látványosabban több mint a tészta. Az viszont mindenképpen fontos és kikerülhetetlen, hogy a bejglitöltelék fajtája a csomagoláson és a termék nevében is szerepeljen.

„A vásárlók akkor járnak el a lehető legalaposabban, ha mindig elolvassák a bejglik csomagolásán az összetevők listáját. A legjobb olyan terméket választani a boltokban, amelyek a leginkább hasonlítanak arra, amit otthon is elkészítenénk.” – hangsúlyozta Ludwig Klára, a JÓkenyér pékmestere.

A szakember hozzátette, hogy ezeknek a süteményeknek az íz élményét a természetes, minőségi alapanyagok biztosítják, azaz semmi szükség adalékokra, színezékekre tartósító- és sütőszerekre vagy aromákra hozzájuk.  A bejglitészta esetében a sertészsír, vagy valódi vaj használata azért fontos a margarinnal szemben, mert az utóbbival kisütött termékek hamarabb kiszáradnak, jobban törnek és repednek. Hasonlóképp oda kell figyelni arra is, hogy a töltelék jó minőségű dióból, mákból, vagy más alapanyagból készüljön, és azt hozzáértéssel főzzék, mert ezek kihatnak a tészta szerkezetére.

A másik, egyre kedveltebb ünnepi finomság a bejgli mellett a stollen, vagy más néven karácsonyi kalács, aminél szintén érdemes odafigyelni arra, hogy miből készült. Ennél a süteménynél a vaj kulcsfontosságú összetevő, hogy a késztermék omlós és sokáig élvezhető maradjon. A minőségi alapanyagok pedig a megfelelő íz élményről gondoskodnak. Figyelni kell például arra, hogy rumaroma helyett valódi, jóféle rummal süssék ki a stollent, ami a készítés során ínycsiklandó fűszerekkel, fahéjjal, gyömbérrel, korianderrel és szegfűszeggel, valamint kandírozott gyümölccsel is ízesíthető.

forrás: Good Option PR

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 01.28.

Ma Károly, Karola napja van.

Vételár vs. értékesítési idő

A korábbi évek szárnyalása után észrevehető a budapesti, belvárosi piac megtorpanása. A világjárvány és a hosszú hónapok óta tartó korlátozások hatásá...

  • 2021-01-27 19:43
Zöldfűszeres rakott zöldség

A zöldségek ily módon való rétegezéséhez az ötlet egy újságból származik, és biztosan sokszor fog még az asztalra kerülni ez a fogás!

  • 2021-01-27 17:08
Fokhagymakrémleves zsályával

Egy nálunk is népszerű francia leves, bármilyen időszakban ajánljuk.

  • 2021-01-27 16:24
Üdítőitalt készítenek karácsonyfából

Újfajta felhasználását találták ki Észtországban a kidobott karácsonyfáknak. Az ünnepi szezon elmúltával rengeteg fenyő kerül az utcára a balti államb...

  • 2021-01-27 15:00
Szorong a francia diákok egyharmada

Tiltakozásokat szerveztek keddre a francia diákok az egyetemek bezárása miatt, mert az növelte bizonytalanságukat. Étienne Franciaországban tanul jogo...

  • 2021-01-27 13:51

hirdetés

Közép- és észak-magyarországi középiskolás diákok részére hirdet fotópályázatot az AVKF

Fotópályázatot hirdet középiskolás diákok részére az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF) és Hallgatói Önkormányzata a Közép- és Észak-Magyarország, ...

  • 2021-01-26 12:37
Koronavírus: döccenők az oltási programokban a vakcinák miatt

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke beszélt az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat vezetőjével, azt követően, hogy a svéd-brit gyógyszerg...

  • 2021-01-26 08:52
Hamilton és Rosberg újra rajthoz áll, ezúttal a világ legextrémebb versenyén

Amióta Nico Rosberg csatlakozott az Extreme E-hez, a világ legvadregényesebb tájain zajló elektromos SUV-k versenyéhez, mindenki azt találgatja, hogy ...

  • 2021-01-26 07:37
Thai kókusztejes-currys csirkeleves

Zökkentsd ki magad az egyhangúságból ezzel az igazán pikáns, színes, gazdag thai kókusztejes csirkelevessel! Garantálom, hogy az egzotikus ízkavalkád ...

  • 2021-01-25 21:08
Angela Merkel: meg kell akadályozni a harmadik hullámot

A német kancellár nem zárja ki a határok lezárását sem a koronavírus-járvány harmadik hullámának megakadályozása érdekében. Angela Merkel szerint le k...

  • 2021-01-25 20:04

Minden cikk

hirdetés

hirdetés