hirdetés

Partnereink

Klasszikus magyar gulyásleves

hirdetés

Klasszikus magyar gulyásleves

Ez a leves olyan gazdag, hogy tényleg nem kell hozzá más! Utána készítsünk palacsintát, nudlit vagy vargabélest.

Hozzávalók:

hirdetés

  • 2 ek mangalica zsír (vagy libazsír)
  • 2 nagy db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes db paprika
  • 2 közepes szár halványító zeller
  • 2 közepes db paradicsom
  • 1.5 kg marhalábszár (fartő, pofa vagy comb)
  • 3 teáskanál fűszerpaprika (vagy több)
  • 2 db babérlevél
  • 2 kávéskanál őrölt fűszerkömény
  • bors ízlés szerint
  • ízlés szerint
  • 1 közepes db zeller
  • 6 közepes db sárgarépa
  • 4 közepes db burgonya
  • 1 csokor petrezselyem
  • 7 dkg finomliszt
  • 1 késhegynyi
  • 4 l víz (kb.)
Elkészítés:
  1. A húst mossuk, hártyázzuk, kisebb kockákba vágjuk. A zöldségeket mossuk, pucoljuk. A fokhagymát áttörjük. A hagymát, paprikát és a zellerszárat apró kockába vágjuk, a répákat, zellert, burgonyát kisebb, nagyjából egyforma kockákba vágjuk.
  2. Egy nagy lábasba kb. 7-8 literesbe, közepes lángon felolvasztunk 2 nagy evőkanál mangalicazsírt. Rádobjuk a hagymát és megpároljuk. Menet közben hozzáadjuk a fokhagymát, paprikát és a zellerszárat is. Nem elég üvegesre párolni, pici színt is kelljen kapnia az alapnak, hogy még több ízt tudjon majd a leveshez adni.
  3. Én ilyenkor kiveszem az alap nagy részét és összeturmixolom. Csak egy kicsi hagymás alapon pirítom a sóval-borssal megszórt húst, így jobban pirul, amitől több pörzsanyag kerül majd a lébe. A pirítás után visszaöntöm a hagymás pürét, ettől pedig selymesen krémes textúrát kap.
  4. A húspirítás végén fűszerezzünk: először a fűszerpaprikát szórjuk a lábasba, amivel jól forgassuk össze a húst, aztán mehet a babérlevél és a kömény is hozzá, öntsük fel kevés vízzel, majd sózzuk és borsozzuk utána.
  5. Ha felforrt a víz dobjuk bele az alul felül keresztbe bevagdosott paradicsomokat, és pár perc múlva vegyük ki őket, hogy a héjukat lehúzva összeturmixolhassuk és visszaönthessük most már folyékony ízesítőként.
  6. Aki nem akar a pürésítésekkel bajlódni, öntse a felkockázott paradicsomot is alaphoz, így tegye a felkockázott húst a lábasba, és mit egy pörköltet kezdje el puhítani a húst, csak utána öntse fel vízzel az egészet.
  7. Így hagyjuk főni a húst puhulásig, néha keverjük át.
  8. Közben készítsük el a csipetkét. Üssünk egy tojást egy kicsi tálba, sózzuk, és keverés közben adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz. Gyúrjuk jól össze, és lisztes kézzel sodorva csipkedjük egy lisztes deszkára a tésztát. Közben lisztezzük újból, és mozgassuk át, hogy hogy ne ragadjanak össze. Ha soknak találjuk (ha mondjuk nagy volt a tojás és sok lisztet vett fel), akkor csak a felét, háromnegyedét tegyük majd a levesbe, a többit szárítsuk ki későbbre.
  9. Ha megpuhult a hús, a burgonya kivételével mehet az összes zöldség a levesbe. Ekkor öntsük fel még úgy 4 liter vízzel az egészet, hogy jól lepje el. Most egy kicsit feljebb vehetjük a lángot.
  10. Forrás után 5-6 perc múlva, amikor a zöldség még csak félig puha, adjuk hozzá a burgonyát és a csipetkét. Keverjük néha át, ne ragadjon le a tészta. Ha feljött az összes a víz tetejére, és a burgonya is megpuhult, akkor húzzuk le a tűzről a lábast. Ellenőrizzük az ízeket.
  11. Tálaljuk tányérokba a levest, szórjuk meg aprított petrezselyemmel. Tegyünk az asztalra frissen szelt házi kenyeret, zöld, hegyes erős paprikát, Erős Pistát vagy szárított csípős fűszerpaprikát az erősebb ízek kedvelőinek. Jó étvágyat hozzá.

Forrás: Nosalty

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 01.28.

Ma Károly, Karola napja van.

Vételár vs. értékesítési idő

A korábbi évek szárnyalása után észrevehető a budapesti, belvárosi piac megtorpanása. A világjárvány és a hosszú hónapok óta tartó korlátozások hatásá...

  • 2021-01-27 19:43
Zöldfűszeres rakott zöldség

A zöldségek ily módon való rétegezéséhez az ötlet egy újságból származik, és biztosan sokszor fog még az asztalra kerülni ez a fogás!

  • 2021-01-27 17:08
Fokhagymakrémleves zsályával

Egy nálunk is népszerű francia leves, bármilyen időszakban ajánljuk.

  • 2021-01-27 16:24
Üdítőitalt készítenek karácsonyfából

Újfajta felhasználását találták ki Észtországban a kidobott karácsonyfáknak. Az ünnepi szezon elmúltával rengeteg fenyő kerül az utcára a balti államb...

  • 2021-01-27 15:00
Szorong a francia diákok egyharmada

Tiltakozásokat szerveztek keddre a francia diákok az egyetemek bezárása miatt, mert az növelte bizonytalanságukat. Étienne Franciaországban tanul jogo...

  • 2021-01-27 13:51

hirdetés

Közép- és észak-magyarországi középiskolás diákok részére hirdet fotópályázatot az AVKF

Fotópályázatot hirdet középiskolás diákok részére az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF) és Hallgatói Önkormányzata a Közép- és Észak-Magyarország, ...

  • 2021-01-26 12:37
Koronavírus: döccenők az oltási programokban a vakcinák miatt

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke beszélt az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat vezetőjével, azt követően, hogy a svéd-brit gyógyszerg...

  • 2021-01-26 08:52
Hamilton és Rosberg újra rajthoz áll, ezúttal a világ legextrémebb versenyén

Amióta Nico Rosberg csatlakozott az Extreme E-hez, a világ legvadregényesebb tájain zajló elektromos SUV-k versenyéhez, mindenki azt találgatja, hogy ...

  • 2021-01-26 07:37
Thai kókusztejes-currys csirkeleves

Zökkentsd ki magad az egyhangúságból ezzel az igazán pikáns, színes, gazdag thai kókusztejes csirkelevessel! Garantálom, hogy az egzotikus ízkavalkád ...

  • 2021-01-25 21:08
Angela Merkel: meg kell akadályozni a harmadik hullámot

A német kancellár nem zárja ki a határok lezárását sem a koronavírus-járvány harmadik hullámának megakadályozása érdekében. Angela Merkel szerint le k...

  • 2021-01-25 20:04

Minden cikk

hirdetés

hirdetés