hirdetés

Partnereink

Fehér kávé, sós karamell - Olasz fagyigyártókat sikerült leköröznie a magyar cégnek

hirdetés

Fehér kávé, sós karamell - Olasz fagyigyártókat sikerült leköröznie a magyar cégnek

Nagy érdeklődés mellett zajlott ebben az évben az Év Fagylaltja verseny, ahol külön mérettették meg magukat a cukrászdák és az alapanyaggyártók is. Az utóbbi kategóriában főleg nemzetközi cégek képviseltetik magukat, idén mégis hazai győztest köszönthettünk.

A békéscsabai Bíborka nyerte el idén az Év Fagylaltja címet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének versenyén, ahol nem kevesebb, mint 63 kézműves fagyigyártó nevezett a saját alkotásával.

A hagyományos, jó minőségű kézműves fagyit népszerűsítő verseny idén a megszokott fesztivál helyett régiós eldöntőkkel zajlott, majd az Ipartestület székházában került sor a döntőre. A cukrászokból, szakácsokból és gasztroszakemberekből álló szakmai zsűri elsősorban nem újdonságokat igyekezett felkutatni, inkább az íz, állag és megjelenés szempontjai alapján döntött. 

Az idei aranyérmes Bíborka fagyi egy békéscsabai cukrász, Fehér Gergő alkotása: helyi alapanyagokból készül, a bele kerülő chili például újkígyósi. A szeder és a csoki tökéletes elegyet alkot a fagyiban, amit a Cafe One kávézóban bárki megkóstolhat. Második helyen a balzsamos sült áfonya végzett lágy kecskesajttal, ez Koncz Andrea munkája, amivel a gödöllői Sissi Fagylaltozóban találkozhatunk.

A versenyen a cukrászdák mellett az alapanyaggyártók is külön kategóriában indulnak, hiszen ők is nagyban hozzájárulnak a Magyarországon kapható fagyik minőségéhez. A 17 versenyző közül idén Kádár Ferenc mestercukrász műve, a fehérkávé, sós karamell fagyi nyerte el az aranyérmet. Az alapanyagot az M-Gel Hungary Kft. biztosította:

“Az alapanyaggyártóknak azért van kiemelt szerepe, mert ezek a cégek sokszor befolyásolják a trendeket, gyakran állnak elő új megoldásokkal vagy lehetőségekkel” - mondja Gangel András, a cég vezető munkatársa.

Idén nem értékelték külön a mentes termékeket, helyette azonban egy új kategória is indult az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére. Ebben olyan fagyikkal lehetet nevezni, amelyek fő összetevői Magyarország erdeiben és mezein is megtalálhatók. Az első helyet a dunaföldvári Marcipán Cukrászda és Nagy László rozmaringos-málnás étcsokoládé fagylaltja nyerte el. 

A nyertes fagyik általában évekig benn maradnak a kínálatban, így attól sem kell tartanunk, hogy esetleg lemaradunk róluk.

Magyar nyertes a nemzetközi porondon

Az alapanyag kategóriában általában globális méretű világcégekről beszélhetünk, amelyek mintegy 85 százaléka olasz, emellett csupán néhány magyar gasztrojégkrém van jelen a piacon. Már csak ezért is nagy szó, hogy a magyar tulajdonú családi vállalkozás, az M-Gel idén is nyerni tudott, sőt, az elmúlt 3 évben mindig dobogós helyezéssel végzett a versenyen. 

A száz fős cég egyik szegmense a fagylalt alapanyag forgalmazás, emellett cukrászati, sütőipari és lakossági termékekkel is foglalkoznak. Tavaly Yuzu- mangó-karamell fagyijuk hozta el az ezüstérmet a gyártói kategóriában, míg 2019-ben “pisztácia parajd fűszerével” nevű, tejmentes, cukormentes fagylaltjuk nyert aranyérmet. Utóbbi a tihanyi Erzsike Fagyizóban a mai napig megkóstolható.

forrás: akoczka.com, M-Gel Hungary

hirdetés

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 09.21.

Ma Máté, Mirella napja van.

Gyorsabb és hatékonyabb gyógyszergyártás és áttörés a daganatos áttétek megállításában

Lehet-e napok helyett néhány órán belül gyógyszert készíteni, vagy megállítható-e az áttétes daganatok kialakulása – ezekre a kérdésekre adnak választ...

  • 2021-09-21 15:04
Ma már a fővárosban is keresettek a termelői finomságok

Napjainkban már nem csak a természet közelében élők kiváltsága, hogy friss, organikus, adalékanyagoktól mentes élelmiszereket fogyasszanak. A városiak...

  • 2021-09-21 12:54
Amerikai filmfesztiválon díjazták Szekeres Csabát

Szekeres Csaba rendező, a Kodolányi János Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének mesteroktatónja az idei Los Angeles-i LOVE International...

  • 2021-09-21 11:40
Mázsás jégtömböt tolt keresztül Budapesten Kováts Adél

Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója egy mázsás jégtömböt tolt keresztül Budapesten a Margit hídtól a Radnóti Tesla Laborig, míg a hatalmas tömb ...

  • 2021-09-19 22:10
Puskás Peti testvére új szerepben

Teljesen új zenei irányzatra váltott a The Biebers: a legfrissebb, Későn érkezem című daluk ugyanis nemcsak műfajilag, hanem a hozzá készült videoklip...

  • 2021-09-19 21:00

hirdetés

Ezt ne tedd hiszti közben, ha azt szeretnéd, hogy elmúljon

Vannak olyan félreértések, tévhitek, amik makacsul tartják magukat a hisztivel kapcsolatban. Például az, hogy nem kell törődni vele és abbahagyja, vag...

  • 2021-09-19 18:57
Narancsos mascarponés pohárkrém roppanós keksszel

Gyors, könnyed krém, igazi üdítő nyalánkság! Természetesen más gyümölcs levével is elkészíthető, vagy kipróbálhatunk egy kakaós változatot is!

  • 2021-09-19 17:08
Megnyílt a San Sebastián Nemzetközi Filmfesztivál

Péntek este nyílt meg a San Sebastián Nemzetközi Filmfesztivál, a baszk város híres strandján, a La Conchán. Cannes, Velence és Berlin után ez Európa ...

  • 2021-09-19 15:43
Átadták a szemelyi Magyar-Horvát Kultúra Házát

Átadták a magyar kormány támogatásával megvalósult Magyar-Horvát Kultúra Házát a Baranya megyei Szemelyen szombaton.

  • 2021-09-19 13:38
Japán film kapta a 17. CineFest fődíját

Hamagucsi Rjuszuke japán rendező A szerencse és a képzelet kereke című filmje kapta a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Pressb...

  • 2021-09-19 12:00

Minden cikk

hirdetés

hirdetés