3 kiváló leves a téli napokra
hirdetés
Készítettél-e már citromos-tejszínes becsinált-levest? Esetleg van pár céklád és készítenél egy remek fogást? Vagy egy tartalmas krumpligombóc-levesre fáj a fogad?
Megosztok most veled három nagyon ízletes téli levest, amit most januárban mindenképp érdemes elkészítened a családod számára. A siker szerintem garantált mindegyik esetében.
hirdetés
Citromos-tejszínes gyors csirkebecsinált-leves
Hozzávalók: 4 ek vaj, 600 g csirkemell filé, 2 közepes db vöröshagyma, 2 evőkanál finomliszt, 750 ml szárnyas alaplé, 750 ml tej, 500 g csiperkegomba (apró), 300 g fagyasztott zöldborsó, 100 g habtejszín, 3 db tojássárgája, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 2 ek citromlé.
Elkészítés: A húst megmossuk, falatnyi darabokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, majd nagyságuktól függően ketté- vagy négybe vágjuk. A vajat felforrósítjuk, a húst kb. 5 perc alatt körben megpirítjuk, rászórjuk a hagymát, további 3 percet sütjük. Sóval, borssal fűszerezzük. Megszórjuk a liszttel, további 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük a tejjel és levessel, felfőzzük, kb. 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldborsót és a gombát, további 5-10 percig főzzük. Sóval, borssal és citromlével ízesítjük. A levest levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a tejszínnel elkevert tojások sárgáját.
Sültcékla-leves
Hozzávalók: 80 dkg cékla, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 0.5 db szerecsendió, 2 szál rozmaring, 3 ek olívaolaj, 1.5 ek sherryecet ,4 ek olívaolaj, 3 közepes db salottahagyma, 1 l alaplé, 150 ml görög joghurt, 1 marék dió, 150 g kecskesajt.
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A céklát hámozzuk meg, és vágjuk 2 centis kockákra, majd dobjuk a tepsibe. Adjuk hozzá a fűszereket (só, bors, szerecsendió, rozmaring), és locsoljuk meg az ecettel és az olívaolajjal. Tegyük a sütőbe 25-30 percre, amíg meg nem puhul és pirul. Közben egy nagy edénybe öntsünk olívaolajat, majd adjuk hozzá a megtisztított, felszeletelt hagymát és egy csipet sót. Fedjük le az edényt, és alacsony lángon, időnként kevergetve 15 perc alatt főzzük puhára. Vegyük le a fedőt, és állítsuk nagyobbra a lángot, majd 5-10 perc alatt pirítsuk meg. Tegyük hozzá a megsütött céklát, keverjük el a hagymával, és öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi, és főzzük további 15-20 percig, amíg a cékla teljesen meg nem puhul. Húzzuk le a tűzről, és botmixerrel pürésítsük. A joghurthoz kanalazzunk egy keveset a levesből, habverővel keverjük el, és így adjuk hozzá a leveshez, és melegítsük össze. A diót száraz serpenyőben pirítsuk meg, amíg illatozni nem kezd, majd utána vágjuk durvára. Szedjük tányérokba a levest, szórjuk meg a tetejét a pirított dióval, morzsolt kecskesajttal és egy-két levél rozmaringgal.
Kolbászos krumpligombóc-leves
Hozzávalók a leveshez: 2 közepes db sárgarépa, 1 közepes db fehérrépa, 0.5 kis db zeller, 1 közepes db vöröshagyma
1 ek libazsír (bármilyen zsír jó, esetleg olaj), 10 dkg füstölt kolbász, 1 ek kakukkfű (szárított, vagy 2 ek friss), 2 dl tejföl, só ízlés szerint, 1 kk fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 12 dl víz.
Hozzávalók a gombóchoz: 20 dkg burgonya (2 közepes darab), 1 db tojás, 3 púpozott ek finomliszt, 2 ek petrezselyem, só ízlés szerint, 1 ek napraforgó olaj (a gombócok gömbölyítéséhez).
Elkészítés: A zöldségeket megpucoljuk, felaprítjuk. A kolbászt felkarikázzuk. A krumplit kockákra vágva, külön feltesszük főni. A hagymát a zsíron, kevés sóval megdinszteljük. Ha már szép üveges, megszórjuk a paprikával. Egyet keverünk rajta, hogy az íze kioldódhasson a zsiradékban, majd rászórjuk a leveszöldségeket, felöntjük vízzel, és addig főzzük, míg a zöldség nagyjából kész.
Ha a krumpli megpuhult, leszűrjük (a levét felhasználhatjuk a leveshez), krumplinyomón kinyomjuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, a felaprított petrezselymet és a lisztet. A krumpli lisztességétől függően adagoljuk a lisztet. Jól elkeverjük. Egy puha, kissé ragacsos tésztát kapunk. Ha a leveszöldség nagyjából kész, beolajozzuk a kezünket, és közepesen nagy gombócokat formálunk a krumplis masszából (kicsit ragadni fog, ezért ne sajnáljuk az olajat!), és óvatosan a levesbe engedjük őket. Hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt és a fokhagymát is. Addig főzzük, amíg a gombócok fel nem jönnek a leves tetejére. Félrehúzzuk, és hőkiegyenlítéssel hozzákeverjük a tejfölt is.
Képek: makviragesmakvirag.cafeblog.hu és gasztronom.ezermester.hu