hirdetés

Partnereink

3 tradicionális karácsonyi recept a nagyvilág konyhájából

hirdetés

3 tradicionális karácsonyi recept a nagyvilág konyhájából

Már csak hetek kérdése és végre elérkezik az év legszebb ünnepe, a Karácsony. Mi ilyenkor jellemzően halászlét, töltött káposztát és bejglit teszünk az asztalra, hiszen ezek a finomságok képezik a tradicionális magyar karácsonyi menü kulcselemeit. Idén arra gondoltunk, hogy szétnézünk más népek hagyományos ünnepi fogásai közt is és most szeretnénk nektek bemutatni a kutakodásunk során talált legjobb recepteket.

Szerezz meglepetést a szeretteidnek szenteste alkalmából és szolgáld fel nekik az alábbi ínyencségek egyikét (vagy mindegyikét)! Készítsd el te is francia előételből, osztrák főételből és német desszertből álló nemzetközi karácsonyi menünket!

hirdetés

Előétel: Serpenyőben sült libamáj – Foie gras (Franciaország)

A francia konyha jellegzetes alapanyaga, a hizlalt libamáj képviseli a gasztronómiai kifinomultság csúcsát. Jellegzetes íze és vajszerű állaga mindenkit a kulináris élvezetek csúcsára repít. Lássuk hát, hogy milyen isteni előételt készítenek belőle pezsgő hazájának lakosai!

Hozzávalók: - 1 nagyobb méretű libamáj - Liszt - Só - Bors - Olaj a sütéshez

Elkészítés: A megtisztított libamájszeletek mindkét oldalát besózzuk és borsozzuk, majd megszórjuk őket liszttel. Egy serpenyőben olajat forrósítunk és átsütjük a szeleteket. A jól átsült húsok hívei vágják vékonyabb szeletekre a libamájat.

Főétel: Gesztenyével töltött pulyka – Pute gefüllt mit Kastanien (Ausztria)

Hozzánk hasonlóan, az osztrák szomszédaink is úgy tartják, hogy újévkor tilos baromfit enni, hiszen ezek a jószágok hátrafelé kaparnak, ami az új esztendőben lemaradást okoz. Talán épp ez az oka annak, hogy a karácsonyi főételeik főleg szárnyasokból készülnek.

Hozzávalók: - 1 db konyhakész pulyka (körülbelül 5 kilós) - 25 dkg zsír - 30 dkg bacon - 60 dkg sertésapróhús finomra darálva - 10 dkg vaj - 1 kg gesztenyemassza - 3 db tojás - 3 db tejbe áztatott és kinyomkodott zsemle - Só - Fehér bors - Szerecsendió

Elkészítés: Első lépésként a pulyka hasüregét bedörzsöljük alaposan sóval és állni hagyjuk, amíg a tölteléket elkészítjük. A töltelékhez egy tálban habosra keverjük a vajat a tojásokkal, majd hozzáadjuk a sertéshúst, a gesztenyét és a zsemléket. Megszórjuk a fűszerekkel és jó alaposan összedolgozzuk. Ezt követően a masszát beletöltjük a korábban besózott hasüregbe, elegyengetjük és cérnával összevarrjuk. A megtöltött pulykát egy kizsírozott tepsibe fektetjük és meglocsoljuk forró zsiradékkal. Középmeleg sütőben annyi órán át sütjük, ahány kilós a pulyka. Sütés közben néha még meglocsoljuk egy kis forró zsiradékkal, ne hogy kiszáradjon.

Desszert: Gyümölcskenyér – Weihnachtsstollen (Németország)

Finom gyümölcsök, ínycsiklandó marcipán, illatos fűszerek és egy kevés frissen hullott hóra emlékeztető porcukor. Ezekkel a szavakkal foglalhatnánk össze a németek tradicionális kalácsának a receptjét. Ugye kíváncsi vagy, hogy hogyan készül?

Hozzávalók: - 50 dkg liszt - 4 dkg friss élesztő - 7 dkg cukor - 75 ml langyos tej - 20 dkg puha margarin - 10 dkg olvasztott margarin - 25 dkg mazsola - 3 dkg kandírozott citromhéj - 2 dkg apróra vágott mandula - 1 db citrom reszelt héja - 20 dkg marcipánmassza - 2 tk rum - 3 ek sütőrum - 2 csepp mandula aroma - Kevés porcukor

Elkészítés: Egy nagy tálba töltjük a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk és bele öntjük a langyos tejet. Belemorzsoljuk az élesztőt, teszünk hozzá kevés cukrot és hagyjuk felfutni. Ezt követően hozzáadjuk a cukor többi részét, a puha a vajat és a sót és egy órán át kelesztjük. Eközben a mazsolát összekeverjük az apróra vágott kandírozott citromhéjjal, a mandulával, a reszelt citromhéjjal, a sütőrummal és a mandularomával. Hagyjuk a keveréket állni, míg a tészta megkel. A marcipánt kézzel összedolgozzuk a rummal és annyi cukorral, hogy formázható masszát kapjunk. Sodrófával körülbelül 30 cm hosszú és 4 cm széles lapot nyújtunk belőle. A megkelt tésztát egy lisztezett munkalapon összegyúrjuk a gyümölcsös keverékkel és 30x15 cm nagyságú téglalapot nyújtunk belőle. A marcipánt a közepére helyezzük, a tészta két oldalsó rövid szélét behajtjuk, a két hosszú szélét pedig egymásra borítjuk. Sodrófával kicsit lelapítjuk a közepét, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és további 20 percig kelesztjük. Ezt követően 170 fokos sütőben egy órán át sütjük. Mikor elkészült még melegen megkenjük olvasztott margarinnal és megszórjuk porcukorral. Ha az italok terén is szeretnél a nemzetközi konyha tradicionális karácsonyi finomságai közül válogatni, akkor mi az olasz prosecco-t javasoljuk!

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.24.

Ma Emma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés