5 tavaszváró salátarecept – Készítsd el te is!
hirdetés
Fogyasszunk sok levélsalátát! Az általánosan használt fejes salátán, kívül nálunk is kapható az, endívia, a cikória, a rucola, a jégsaláta, a frisée. Ezek szemet, szájat elkényeztető zöld saláták, amelyekkel változatosakká, könnyebbé, egészségesebbé tehetjük táplálékunkat.
Íme néhány remek recept, amit te is ki kell, hogy próbálj!
hirdetés
Saláta kertészlány módra
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók 4 személyre: 4 fej különböző saláta (fodros endívia, fejes saláta, jégsaláta), bazsalikomlevelek, körömvirág szirmok, 0,6 dl olívaolaj, 2 evőkanál tárkonyecet, só, bors.
A salátákat alaposan megmossuk, lerázzuk róluk a nedvességet, majd mindegyiket kisebb darabokra tépkedjük. Nagy salátástálban összevegyítjük a bazsalikomlevelekkel, majd meglocsoljuk a következő Öntettel. Az olajat kikavarjuk a sóval, borssal, tárkonyecettel, és kis habverővel krémesre dolgozzuk. A salátákra öntjük, majd lazán tetejére szórjuk az óvatosan megmosott sárga körömvirág szirmokat. Ugyanezt a salátát elkészíthetjük más ehető virággal is, mondjuk vörös vagy fehér here virágával.
Salátaszívek zöldfűszeres ecetes öntettel
Elkészítési: 30 perc
Hozzávalók 4 személyre: 2 fejes saláta, 2 evőkanál borecet, fokhagymás lé, bors, metélőhagyma, tárkony, friss petrezselyemzöld, bazsalikom, 6 evőkanál olaj.
A megmosott, lecsöpögtetett salátákról leszedjük a külső leveleket, a megmaradt salátaszíveket éles késsel négybe vágjuk. Mindegyik tányérra teszünk kettőt-kettőt. A borecetet sóval, borssal fűszerezzük, majd belekeverjük az olajat és a nagyon finomra vágott zöldfűszereket. Kézi habverővel habosra kavarjuk, majd fogyasztás előtt a salátaszívekre adagoljuk.
Zöld-fehér saláta
Elkészítési idd: 20 perc- + érlelés
Hozzávalók 4 személyre: 2 csokor rucola (borsmustárlevél), 20 dkg feta sajt, oregánó, 1 kiskanál reszelt citromhéj, metélőhagyma, majoránna, 0,5 dl salátaolaj, só.
A sajtot kis kockákra vágjuk, és zárható tálba tesszük. Összekeverjük az olajat a citromhéjjal, a vágott metélő-hagymával, beleszórjuk a majoránnát és az oregánót. majd mindent jól összevegyítünk. Az edényt lezárjuk, és a keveréket pár órára a hűtőbe tesszük. A rucola leveleit megmossuk, lerázzuk róluk a nedvességet, majd fa-latnyi darabokra tépkedjük. Lazán beleforgatjuk a fűszeres fetába, és azonnal fogyaszthatjuk.
Finomfű saláta tojással
Elkészítési idő: 30perc
Hozzávalók 4 személyre: 1 fejes saláta, 1 fodros saláta, 50 dkg friss spenót, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, só és bors, petrezselyemzöld, 4 főtt tojás, 2 evőkanál borecet, 4 evőkanál tormás majonéz.
A fokhagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra vágjuk. Összekeverjük jó erősen az olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a borecettel és 2 evőkanál meleg vízzel. A salátaféléket és a spenótot alaposan megmossuk, lerázzuk, róluk a nedvességet, majd mindent szalagosra vágunk. Nagy salátástálban összevegyítjük a levélsalátákat, a vágott petrezselymet, belekeverjük az előkészített öntetet, majd tálkákba osztjuk. Mindegyikre egy-egy nyolcba vágott főtt tojást teszünk, melyre kevés tormás majonézt nyomunk. Ropogós rozskiflivel tálaljuk.
Tejfölös, fokhagymás saláta
Elkészítési idő: 15 perc + hűtés
Hozzávalók 4 személyre: 1 saláta, 1 kígyóuborka, fokhagymás só, 2 dl tejföl
A salátát leveleire bontjuk, megmossuk, és lerázzuk róla a nedvességet. Nagyobb darabokra tépkedjük, és nagy salátástálba tesszük. A kígyóuborkát megmossuk, majd héjastól falatnyi kockákra vágjuk, és a salátához adjuk. A tejfölt ízlés szerint fokhagymás sóval kikeverjük, majd alaposan összeforgatjuk a zöldségekkel. A hűtőbe tesszük, hogy ízei összeérjenek, majd önmagában, vagy grillhúsokhoz kínáljuk.