A paleolit táplálkozásról bővebben
hirdetés
A fogyókúrás módszerek között válogatva egyre többen gondolják úgy, hogy a súlyvesztés mellett az egészség megőrzése is fontos. Számos betegség írható az elhízás számlájára, ezért nyilvánvaló, hogy a túlsúly nem csupán esztétikai probléma, hanem a szervezet általános állapotára is negatív hatással van.
Nem véletlen tehát, hogy az egészséges életmód követői igyekeznek olyan módszerek mellett dönteni fogyókúra kapcsán, amelyekkel nem csak a feleslegtől szabadulhatnak meg, de a különféle betegségek tünetei is enyhíthetőek, vagy akár teljesen megszüntethetőek azok.
hirdetés
A napjainkban boltok polcaira kerülő élelmiszerek rengeteg mesterséges adalékanyagot tartalmaznak, hogy a tartósítószerekről, cukorról, és egyéb, egészségre káros hatással levő összetevőkről ne is beszéljünk. Érthető tehát, hogy a szakemberek igyekeztek kidolgozni egy olyan táplálkozási módszert, mellyel mintegy „visszatérve a gyökerekhez”, kizárólag azok az alapanyagok használhatóak az ételek elkészítéséhez, amelyek már az ősi időkben is az emberek rendelkezésére álltak. Ekkor ugyanis még ismeretlenek voltak azok a civilizációs megbetegedések, melyekkel napjainkban a lakosság nagy része küzd. A paleolit diéta lényegét először Walter L. Voegtlin fogalmazta meg 1975-ben, s azóta hazánkban is igen elterjedté vált. Internetes portálok és könyvek sokasága foglalkozik a témával, és tárja a vele kapcsolatos információkat az érdeklődők elé.
S hogy mégis min alapul az a módszer, melyet fogyás és az egészség helyreállítása érdekében is egyre többen választanak? A paleolit táplálkozás során kizárólag olyan alapanyagok kerülhetnek az asztalra, amelyeket valószínűsíthetőleg a paleolit időszakban is fogyasztottak az emberek. Akkoriban az állatok nem voltak háziasítva, és a mezőgazdasági termelés is ismeretlen volt. A történelemkönyvekből jól ismert halászat, vadászat, gyűjtögetés során jutottak hozzá az emberek a szükséges alapanyagokhoz. Nyilvánvaló tehát, hogy maga a paleolit táplálkozás is az ilyen jellegű élelmiszereket részesíti előnyben.
Miből állnak majd étkezései, ha a paleo táplálkozást választaná? Legnagyobb arányban a húsok, halak és tojás képezik az ételek alapjait. Mellette zöldségek és gyümölcsök is fogyaszthatóak, de az olajos magvak, és a sajtok is a tányérra kerülhetnek. Amiről mindenképpen le kell mondania, az a liszt. A hagyományos változat helyett azonban számos alternatíva létezik, például a bioboltokban beszerezhető szezámpehely, lemnagliszt, mandulaliszt, dióliszt, mogyoróliszt, vagy például a tökmagliszt. Akár saját maga is elkészítheti ezeket otthon az említett alapanyagokból, de tény, hogy sokkal egyszerűbb valamelyik bioboltban megvenni a szükséges mennyiséget. A finomított liszt étrendből való kiiktatása már alapvetően pozitív hatással lesz a testsúlyra.
Bár sokan úgy vélik, hogy a paleo étrend a benne szereplő rengeteg hús miatt kifejezetten drága, de elegendő csak néhány hétig kipróbálni, és látható, hogy mivel rendkívül laktatóak a húsok és a tojás, nem kell belőlük sokat fogyasztani. Kiválóan alkalmas diétának a módszer, hiszen éhezni biztosan nem kell ideje alatt. A számos zöldség lehetővé teszi, hogy változatos köreteket készítsen. A nyári szezon különösen olcsón kihozható táplálkozás terén, hiszen a piacok zsúfolásig teli vannak ekkor szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel, de természetesen télen sem kell hiányt szenvednünk a zöld alapanyagokból, hála az üzletek széles választékának.
Gyakran feltett kérdés a témával kapcsolatban, hogy milyen húst lehet fogyasztani. Gyakorlatilag bármilyen az asztalra kerülhet, a gazdag fűszerválasztéknak köszönhetően pedig az ízesítés csak fantáziánkra van bízva. A zöldségekből remek saláták készíthetőek, melyek önmagukban is laktatóvá tehetőek, sajtokkal. A zsíros változatok helyett azonban a trappista, a cheddar, az ementáli és a parmezán a megengedettek. A hüvelyeseket jobb, ha kerüli, az édes ízeket pedig mézzel, steviával, vagy nyírfacukorral varázsolhatja a konyhába. Mivel fűszerek közül gyakorlatilag bármelyik használható, így az sem állhat a diéta útjába, hogy egyhangúak és unalmasak az ételek. Nyugodtan rugaszkodjon el a megszokott, magyar konyha által alkalmazottakról, próbáljon ki bátran keleties ízeket!
Mielőtt azt gondolná, hogy alapvetően kell megváltoztatnia főzési szokásait, érdemes tudnia, hogy sokszor elegendő csak egy-két alapanyagot lecserélni, vagy kihagyni az ételekből, s máris megfelelnek azok a paleo táplálkozás előírásainak. Leveseink a megszokott formában kerülhetnek az asztalra azzal a különbséggel, hogy a rántás és habarás helyett kókusztejes, zablisztes, vagy tojásos sűrítést szabad csak alkalmazni. A zöldséglevesek remek választásnak bizonyulnak, ha pedig a különleges ízvilágot részesíti előnyben, akkor kínai zöldségleves mellett is dönthet, de a jól ismert karfiol, frankfurti, spárga, hagyma, zeller levesek is remek választásnak bizonyulnak.
A főételek álljanak húsokból, melyek mellé nyers, főtt, párolt zöldségek, savanyúságok kínálhatóak. A pörköltek, halételek, tokányok, grillezett húsok megállják a helyüket ünnepi alkalmakkor is, hogy ekkor se kelljen megszokott diétáját feladnia. A káposztás ételek rajongóinak sem kell lemondaniuk a székelykáposztáról, töltött káposztáról, csak a rizst célszerű kihagyni ez utóbbiból. Az omega zsírsavakban gazdag halfélék különösen ajánlottak, így a megfelelő liszt felhasználásával ránthatjuk, süthetjük, főzhetjük, párolhatjuk, de akár pörköltként is az asztalra tehetjük a hazai konyha által is jól ismert pontyot, harcsát, de a hekk, a naphal, vagy a pangasius is kiváló alapanyagnak minősül. Ha főzeléket tálalna a húsokhoz, ne rántsa be azokat, és a burgonyapüré mintájára pürésíthet számos zöldséget, de az almapüré is kiválóan illik például a grillezett, sült húsok mellé. Amennyiben a gyors megoldások híve, akkor az egytálételek javasoltak az Ön számára, mint a gombapörkölt, a tojásos lecsó, vagy a muszaka.
Ha le tud mondani az egészségtelen, cukorban, zsírban tocsogó ételekről, és hajlandó néhány változtatást eszközölni konyhájában, a paleo táplálkozás úgy gyűrűzik majd be életébe, hogy gyakorlatilag kedvenc finomságai is mindennapjai részét képezhetik továbbra is. A paleo étrendet egyre többen választják egészségessége, gazdag mikro tápanyag tartalma miatt, melyek már az első néhány hét után éreztetik hatásukat. Egészségügyi panaszai enyhülnek, vagy akár teljesen el is múlnak majd, energikusabb és fittebb lesz, ráadásul a plusz kilóktól is sikerül megszabadulnia.