hirdetés

Partnereink

Ázsia ízei: Japán

hirdetés

Ázsia ízei: Japán

Bizonyára nem csak én nézem irigykedve az ázsiai országok lakóinak csodálatos alakját, fiatalos mozdulatait, szép arcbőrét, ellentétben a sajátommal, amin minden nem alvással töltött óra látszik, minden falat, finom étel megtelepszik a testemen, ezzel növelve, amúgy sem csekély kilóim számát.

Irigykedem, igen, mert én nem tudom az ő titkukat, mert biztos, hogy megvan a maga módszerük arra, hogy mindig csinosak és fittek maradhassanak. Persze a rengeteg mozgás mellett, ilyen vagy olyan módon, a legjobb alapokat képezi a táplálkozás, ami nagyon egészséges, nagyon kevés,vagy szinte egyáltalán nem tartalmaz mesterséges táplálékanyagokat!

hirdetés

Japán íze, java

A japán konyhát gyakran azonosítják az ázsiai, vagy egyenesen a kínai, vagy koreai konyhával, azonban az ázsiai konyha rendkívül sokszínű és változatos, semmiképpen sem lehet azonosítani a koreai, a kínai, vagy a japán konyhát.

A japán étel kultúra rendkívül különleges, nem össze egyeztethető a kínai konyhával. A japánok nem esznek kutyát, sem tengerimalacot, sokkal kifinomultabb ízeket sorakoztatnak fel. A japán konyhára jellemző az izgalmas ízek, a szinkavalkád, ami az ételek megjelenésében látható és persze a kifogástalan, dekoratív és kiemelkedő módon kreatív tálalás.

Hatalmas különbséget jelent, hogy a japán konyha nem tálal fel zsírban totyogó fogásokat, ami igazi kalória bomba és, ami minden bizonnyal a legnagyobb különbség a japán és az európai étkezési kultúrában, az adagok mennyisége. Míg Európában, szeretünk enni, sokat, szaftosat és nagy adagokat, a japának inkább a változatosabb, egészségesebb sok kicsi adagot választják. Mivel egy étkezés sok kis fogásból áll, így a felsorakoztatott ételek, akár 8-11 fogásból is állhatnak. A japán konyhára jellemző, a könnyű, puha ételek fogyasztása és elkészítése, amik nem megterhelőek a gyomor számára.

Nagy különlegességnek számít a szószok használata. Szinte minden ételhez, fogáshoz tudnak szószokat kínálni, illetve magukban az ételekben is rengeteg íz felfedezhető, a szószoknak köszönhetően. Sokan azt mondják, hogy a japán konyha sikere és titka biztosan a szószokban rejlik, ez adja meg az igazi eszenciáját az ételeknek. Köztudott, hogy a japán konyha legfontosabb alapanyaga a rizs, amely még a 19. században luxuscikknek számított, és csak a jómódú családok juthattak hozz.

A japán konyhában és étkezésben erősen jelen van az etikett és a szabályok, amelyeket minden körülmények között be kell tartani. „Az evőpálcikákkal tilos mutogatni, rájuk ételt szúrni, lenyalni őket vagy válogatni velük. A saját evőpálcikánkat nem illik másnak felajánlani. A leves levét közvetlenül illik meginni, a darabos részét pedig a pálcikák segítségével fogyasztják. Tészta és leves evés közben – érdekes módon - nemcsak szabad, hanem egyenesen illik szürcsölni. Az étkezés végén lehetőleg soha ne hagyjunk a tányérunkon rizst, ez udvariatlanságnak, sértésnek számít. Lehetőleg ne kérjünk kést vagy egyéb nyugati evőeszközt, mert ez azt jelenti, hogy az étel ehetetlenül kemény. Az ízesítésre szolgáló szószokat ne az ételre öntsük, hanem mindig kis tányérkákba helyezzük, melyekbe a falatokat belemártjuk. A japán szokások az asztalnál fogyasztott italok tekintetében is eltér, elsősorban teát isznak hidegen vagy melegen, leggyakrabban zöld teát, de mindig ízesítés nélkül. Ha az alkoholról van szó, a japánok elsősorban sört isznak, szakét – azaz rizsbort- csak kivételes alkalmakkor. A közhiedelemmel ellentétben a szaké nem pálinka, nem főznek párlatot az alapanyagául szolgáló rizsből, hanem hordókban erjesztik.”

Mindent össze vetve ez az európai laikus számára igen idegen és bonyolult, de a kísérletezésből mindig valami jó is kisülhet! Mindenki bátran próbálja ki a japán konyhát fenntartások nélkül. Talán mi is olyan karcsúak és egészségesek lehet, mint a japán nők!

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 07.04.

Ma Ulrik napja van.

A L’Oréal bemutatja fenntarthatósági céljainak új generációját

A L'Oréal elindítja új fenntarthatósági programját „L'Oréal a jövőért” néven, amely a Csoport legújabb céljait határozza meg 2030-ig. Tekintettel a nö...

  • 2020-06-30 18:23
EP: bocsánatkérésre szólították fel a WHO vezetőjét

Bocsánatkérésre szólították fel az Egészségügyi Világszervezet vezetőjét az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson. A bírálatok szerint a WHO gya...

  • 2020-06-30 15:02
Így előzhetjük meg a penész megjelenését nyáron!

Legtöbbször a csapadékosabb, őszi idő beköszöntével kezdünk el foglalkozni a falfelületeinket csúfító penészfoltokkal, pedig a nyári hónapokban kellen...

  • 2020-06-30 12:52
Új, környezetbarát csomagolótermékeket kínál a SPAR

Ismét bővült a SPAR környezetbarát termékeinek köre. Az áruházlánc új, élelmiszerek csomagolására és tárolására szolgáló megoldásaival a háztartásokba...

  • 2020-06-30 12:05
Irány a tenger! – új kollekcióval jelentkezett a Praktiker

Új nyári kollekcióval jelentkezett a Praktiker, amely a tengerek hangulatát és az idilli nyaralások végtelen nyugalmát hozza el az otthonokba. Az új l...

  • 2020-06-30 12:04

hirdetés

Fertőtlenít és kozmetikum. Vajon mi lehet ez?

A koronavírus járvány kezdete óta kiemelt szerepet kapott a fertőtlenítés, főleg a tárgyakon, épületekben. A bőrünknek a fertőtlenítő hatású szappan j...

  • 2020-06-30 10:51
Újra nyitva a Closer

A Godot Kortárs Művészeti Intézetben június 22-től újra látogatható Kleb Attila Closer című fotókiállítása, melyen a hazai és nemzetközi művészvilág i...

  • 2020-06-28 19:19
Mennek idén táborba a gyerekek?

Nem csak egy rendhagyó tavaszt tudhatunk magunk mögött, az idei nyár is eltér a megszokottól. Az iskolák bezárása miatt otthonról tanuló gyerekek felü...

  • 2020-06-28 15:48
WHO: újabb járványok szednek majd sok millió áldozatot

A koronavírus-járvány súlyos gazdasági, társadalmi és politikai következményeire, illetve újabb járványok lehetőségére figyelmeztetett a WHO főigazgat...

  • 2020-06-28 14:21
Világraszóló felfedezés Stonehenge közelében

Hatalmas, több ezer éves tárnarendszert fedeztek fel régészek az angliai Stonehenge közelében.

  • 2020-06-28 12:25

Minden cikk

hirdetés

hirdetés