Bécsifánk lekvárral, mogyorókrémmel, mascarponés krémmel töltve
hirdetés
Ha szeretnéd a napodat megédesíteni, vagy ha vendégeid jönnek és egy szuper desszertet keresel, megéri kipróbálni a receptünket! Cikkünk végén plusz desszert receptet is találsz!
A bécsifánkunk lekvárral, mogyorókrémmel, mascarponés krémmel töltve a következő alapanyagokat kell tartalmazza:
hirdetés
• 50 dkg liszt (finom)
• 8 dkg cukor
• 4 dkg élesztő (friss)
• 8 dkg vaj
• fél dkg só
• 1 tojás + 3 tojássárgája
• 2,5 dl tej
• 1 evőkanál rum
• 1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
• sárgabaracklekvár, mogyorókrém
• 25 dkg mascarpone
• 2 csomag vaníliás cukor
• porcukor
• 2 dl napraforgóolaj
A lisztet egy tálba helyezzük, ezt követően a tej felében feloldjuk az élesztőt. A liszt közepébe mélyedést vájunk, s ebbe öntjük az élesztős tejet, egy kevés liszttel puha kovászt készítünk, majd letakarva, meleg helyen húsz percig pihentetjük. Közben a maradék tejben feloldjuk a kristálycukrot, a vajat, a sót, egy vaníliás cukrot valamint a rumot. Amikor a kovász felületén széles repedések jöttek létre, mindezeket összedolgozzuk a citromhéjjal, a tojással valamint a tojássárgájákkal együtt, s az így kapott kelt tésztát fakanállal egész addig verjük, míg selymesen fényes nem lesz, s hólyagokat vet. Ekkor letakarva meleg helyen harminc percig kelesztjük. A megkelt tésztát belisztezett deszkán úgy kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és a lisztet lesöpörjük. A tészta egyik felére egy nagyobb úgy hét cm-es átmérőjű szaggatóval köröket jelölünk, majd a tészta másik feléből ugyanezzel a szaggatóval ki is vágjuk az ugyanekkora köröket. A mascarponés krémhez huszonöt dekagramm mascarponét összekeverünk négy kanál porcukorral valamint egy csomag vaníliás cukorral. A bejelölt körök közepére egy-egy teáskanál őszi-baracklekvárt, vagy mogyorókrémet vagy mascarponés krémet teszünk, erre majd egy-egy kivágott tésztakarikát. A széleket jól összenyomkodjuk, majd egy kisebb úgy hat centiméteres átmérőjű tésztakiszúróval végleg kivágjuk az összeragasztott fánkokat. Ezt az eljárást addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy. Ezt követően az összeragasztott fánkokat felső oldalukkal lefelé belisztezett ruhára helyezzük, és letakarva addig kelesztjük, míg egyharmadukkal meg nem nőnek. Forró olajba helyezzük a fánkokat, úgy két perc múlva odafigyelve megfordítjuk, s a másik oldalukat ugyanennyi ideig sütjük. Hogy ne legyen olajos rácson lecsepegtetjük. Tálalás előtt ne felejtsük el porcukorral meghinteni!
Raffaelloszelet
Nagyon jó ízű és praktikus sütemény mert felhasználhatjuk benne a maradék tojásfehérjéket.
Hozzávalók:
• 6 tojásfehérje
• 25 dkg porcukor
• 12 dkg kókuszreszelék
• 10 dkg rétesliszt
• fél zacskó sütőpor A krémhez:
• 2 tasak tejszínízű pudingpor
• fél I tej
• 10 dkg porcukor
• 20 dkg margarin
• 3 csomag vaníliás cukor A tetejére:
• 8-10 dkg kókuszreszelék
• szeletelt mandula
Hat tojásfehérjét habbá keverünk, 25 dkg porcukrot, 12 dkg kókuszreszeléket, 10 dkg réteslisztet és fél zacskó sütőport adunk hozzá. Vajazott, lisztezett tepsiben sütjük, lassú tűzön, kb. 10 percig. A krém 2 tasak tejszín-ízű pudingpor, fél I tej, 10 dkg porcukorral felfőzve. Ha kihűlt, 20 dkg margarint és 3 csomag vaníliás cukrot keverünk bele. Ezt rásimítjuk a már kihűlt tésztára, és 8-10 dkg kókuszreszelékkel, végül szeletelt mandulával megszórjuk. Kockára szelve tálaljuk.
Forrás: sutigyar.hu
Képek: sutnijo.hu és ketkes.com