Beefsteak - Variációk egy témára
hirdetés
Ki érti az angolokat? A beefsteak egy angol konyha remek, amely mára már meghódította az egész világot. Érdemes az ínyenceknek kipróbálni. Összeválogattunk pár elkészítési módot, a többi már nem rajtunk áll...
hirdetés
Beefsteak szalonnával
15-16 dkg bélszínszeletekre 12 dkg vékony szelet füstölt szalonnát téve feltekerjük, sózzuk, borsozzuk, zsineggel átkötjük. Salátaolajjal leöntve kb. 30 percig pihentetjük. Forró zsírban mindkét oldalt rozsdabarnára sütjük. Kis idő múlva újra visszatéve a tűzre, még kb. 6-8 percig sütjük. A salátaolajat a sütőzsírhoz öntve elkeverjük. Eltávolítjuk a zsineget, a bélszínt zsírban sült kenyérszeletre téve leöntjük a sütőzsírral. Tálalhatjuk burgonyapürével, sós vízben főtt, vajjal leöntött zöldséggel, salátával, zsírban sült burgonyával.
Beefsteak vesepecsenyéből
Hozzávalók: 8 szelet, ujjnyi vastag vesepecsenye, mustár, só, őrölt bors, 2 ek. zsír, olaj.
Elkészítés: A hússzeleteket megborsozzuk, vékonyan bekenjük mustárral, olajjal. Legalább másnapig állni hagyjuk. Forró zsírban a szeletek mindkét oldalát 3-3 percig sütjük (ha nem szeretjük véresen, kicsit tovább), megsózzuk. Burgonyapürével, párolt zöldségekkel tálaljuk. Szokás a kisült szeletekre 1-1 tükörtojást is ültetni, külön csészében mustárt, ketchupot vagy Worcester-mártást adni hozzá.
Beefsteak tükörtojással
Hozzávalók: Vesepecsenye 0,8 kg, zsír 15 dkg, bors, só 1-1 késhegynyi, vöröshagyma 1/8 fej, tojás 6 db.
Elkészítése: A húst gömbölyű szeletekre vágjuk, borssal, reszelt hagymával megkenjük, állni hagyjuk. Nagyon forró zsírban hirtelen 5 percig sütjük, esetleg 8 percig. Sütés közben sózzuk. Tükörtojást teszünk rá. Négy, öt félével körítjük.
Beefsteak bélszínből
A megtisztított bélszínből 12-14 dkg-os vastag szeleteket vágunk. Kés hátával megveregetjük, majd eredeti kerek alakjára összenyomkodjuk. Gyengén megsózzuk, megborsozzuk, olajjal bekenjük, és egy fél órára félretesszük. Serpenyőben, nagy lángon zsírt vagy olajat forrósítunk és a bélszín szeleteket mindkét oldalukon rozsda - barnára sütjük. Tükörtojással tálaljuk. Burgonyapürét és mustárt adunk mellé vagy, tetszés szerinti angolos körettel is tálalhatjuk.
Beefsteak változatos körettel
Vegyünk egy kiló vesepecsenyét a vastag részéből, és hártyájától, inaitól tisztítsuk meg szépen; vagdaljuk fel gömbölyű fánkforma darabokba. Hintsük be egy kevés sóval, fa kalapáccsal lapítsuk meg, hogy csinos kerek formát nyerjen, de azért gömbölyű maradjon; hintsük be borssal és apró zöldpetrezselyemmel is. Reggel így elkészítve, hagyjuk estig pincében letakarva. Mikor szükséges, egy lapos vas edényben tegyünk tűzhöz egy fakanál zsírt. A füstölgő forró zsírban hirtelen süssük ki, hogy kívül piros legyen, de belül leves maradjon. Aki így nem szereti, az süsse valamivel több ideig. A kisült pecsenyét hosszú tálba rakjuk végig, köré felváltva, kanalanként tegyünk: tarhonyát, saláta-káposztát, rizskását, burgonyát és esetleg még több ilyesfélét. Minden szelet húshoz egy tarkedli sütőben sütött tojást is tegyünk, helyenként tormából kapart laskából rózsákat formáljunk. Egy-egy csipet fehér tormaszalagot letéve és egy kisebb csipetet vörös céklalébe mártva, tegyünk reá; zöldpetrezselyem levélből két felül szárát rakunk, és egy-egy kicsi ecetes ugorkát is csinosan közbe rakva igen díszesen néz ki. Az így tálalt beefsteak főleg vacsorára való étel.
Beefsteak pecsenyelével
Hozzávalók: 80 dkg bélszín, vaj, só, bors.
Elkészítés: A bélszínt a hártyáitól megtisztítva, 10-12 dkg-os szeletekre vágjuk. Megborsozzuk, hagymakarikákat rakunk rá, amit sütéskor leszedünk róla, a szeleteket olajjal átkenjük, és 1-2 órát állni hagyjuk. Kevés forró vajban teflonedénybe, illetve roston pár percig mindkét oldalát pirosra sütjük. Belsejének piros színűnek kell lennie. Azonnal tálaljuk. A visszamaradt zsiradékból kevés vízzel pecsenyelevet készítünk, ezt külön csészébe adjuk hozzá. Sült burgonyával, párolt zöldséggel, salátákkal tálaljuk. Tetejére 1-1 tükörtojást szoktak fektetni. Ketchup, mustár nem hiányozhat mellőle.
Beefsteak törött borssal, fokhagymával
Hozzávalók: 6 szelet 2 cm vastag bélszín, 1 citrom leve, 0,5 dl olaj, 2 ek darabokra tört bors, só, 2 ek. fokhagymás olaj.
Elkészítés: Verjük ki a húst mindkét oldalán, tegyük edénybe a citromlével, olajjal együtt. Hagyjuk 2 órát állni, közben forgassuk. Szórjuk rá a borsot, nyomkodjuk bele. Fedjük le és álljon 1 órát. Olajozzuk be a rostot, rakjuk rá a szeleteket, izzó parázs fölött oldalanként süssük 6-7 percig. Tegyük melegített tányérra, mindegyikre fokhagymás vajat. Paradicsommártással / paradicsomos tökkel / paradicsomos kelbimbóval tálaljuk. Aki inkább tartármártással fogyasztaná, annak javasolni tudunk néhány tartármártás variációt is!