Édes, mégis cukormentes!
hirdetés
Az ünnepek mindenkiről szólnak, így a cukorbetegekre is gondoltunk. Különleges finom recepteket ajánlunk, olyan süteményekét, amikbe nem kerül cukor, vagy könnyedén pótolható édesítőszerrel. Kalandra fel, kötényt a derékra, irány a konyha!
A diabetikus édességeket nem csak a cukorbeteget fogyasztják előszeretettel, hanem azok is, akik egészségesebb életmódot követnek, illetve akik nem szeretnék a karácsonyi falatozások után szomorúan megpillantani a mérleg nyelvét. Megosztunk hát néhány remek cukormentes édesség receptet!
hirdetés
Almás golyó mandulával
Hozzávalók kb. 8 adagra:
- 3 alma reszelve (alma reszelőn)
- 2 közepes sárgarépa sajtreszelőn reszelve
- 20 dkg darált mandula
- kókuszreszelék vagy darált dió vagy darált mandula a golyók beleforgatásához
Elkészítés:
Megtisztítjuk az almát és a sárgarépát, lereszeljük. Hozzáadjuk a fahéjat és a mandulát. (Lehet darált kekszet is, de akkor nem gluténmentes.) Jól összegyúrjuk, majd legalább 15 percre állni hagyjuk, de lehet akár 1-2 órára is. Golyókat formálunk belőle, és kókuszreszelékbe forgatjuk. Azonnal is fogyasztható, de hűtőbe téve igazi frissítő, cukor, liszt és mindenféle "műanyag" mentes édességet kapunk. Minőségét megőrzi kb. 5 napig, hűtőben tárolva.
Pekándió korongok
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 18 dkg pekándió
- 2 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál kókuszliszt (vagy kókuszreszelék darálva)
- 4 db datolya
Elkészítés: Az összes hozzávalót késes aprítóba tesszük, és összedolgozzuk. Vizes kézzel pogácsákat formázunk belőle, és sütőpapírral vagy folpack-kel letakart tányérra helyezzük. Fogyasztás előtt fél órára hűtőbe tesszük.
Cukormentes boci szelet
Hozzávalók nagyjából 10 adaghoz:
Kevert tésztához:
- 15 dkg zabliszt
- 15 dkg tönkölybúza liszt
- 10 dkg xilit
- 20 ml folyékony édesítőszer (1-2 evőkanálnyi, ízlés szerint)
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
- 6 dkg margarin (vagy vaj)
- 1 csomag sütőpor
- 1 db tojás
A fehér mázhoz:
- 4 dl tejföl
- 10 dkg xilit
- 1 db tojás
- 1 tasak vaníliás pudingpor (főzős)
- 1 citromból nyert citromhéj
- 1 db vanília (kikapart belseje)
Elkészítés:
A kevert tészta: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A margarint olvasszuk folyékony halmazállapotúra (mikróban vagy tűzhelyen), de vigyázzunk, akkor már ne legyen forró, amikor összekeverjük a folyékony hozzávalókkal! A száraz hozzávalókat: liszteket, sütőport, xilitet, cukrozatlan kakaóport keverjük össze egy tálban. Egy másik edényben pedig a folyékony hozzávalókat: a kefirt, a tojást, a folyékony édesítőt és az olvasztott margarint keverjük egyneműre. Vegyítsük el a száraz és a nedves hozzávalókat, nem kell sokáig keverni, elég addig, amíg eltűnnek belőle a lisztcsomócskák. Öntsük a tésztát egy kb. 20x30-as kiolajozott, kilisztezett tepsibe, és készítsük el a rátétet.
A fehér máz: A mázhoz keverjük ki a hozzávalókat simára: a tejfölt, a tojást, a pudingport, a xilitet, a citrom lereszelt héját és a vaníliarúd kikapart belsejét. Egy evőkanál segítségével csorgassuk/pöttyözzük a kakaós tésztára a fehér mázat, ha kész, toljuk a sütőbe a tepsit. 30 perc alatt sül készre. (Végezzünk egy kakaós felületen tűpróbát: a fehér rész ragacsossága nem mérvadó!)