Együnk krumplis finomságokat minden nap
hirdetés
Mindenkinek vannak kedvenc ételei, de fogadni mernék, hogy szinte mindenki étrendjében és szinte mindenki kedvencei között ott vannak a krumplis ételek is. Ez a csodálatos növény, zöldség az egyik legszínesebben elkészíthető alapanyag, amely már egyszerűen önmagában is, sült krumplinak, hasábburgonyának is isteni fogás lehet.
A burgonya, de amit mindenki jobban ismer a krumpli, hatalmas múlttal rendelkezik. Peru és Chile vidékeink már több mint 5000 éve termesztik ezt a növényt, aminek a hozzáértők szerint több ezer fajtája ismert. Bármennyire is hihetetlen a kolompér nem csupán keményítő miatt érdemes a fogyasztásra, de megtalálható benne a B és C-vitamin is, valamint kevesebb mértékben az A és K vitamin, ami nagyon fontos az érfalak egészségének megőrzéséhez is.
hirdetés
Nagyon sokféleképpen használhatjuk: leves, főzelék, olajban, vagy zsírban sütve, húsételekhez köretként, kenyér és egyéb kelt-, sült-, és főtt tészták készítéséhez. Fogyasztható nyersen is. Hámozás után gumója bármilyen formában elkészíthető! Például paprikás krumplinak!
A burgonya nem csupán azért jó, hogy a húsok mellé köretként szolgáljon. Számos olyan formában is elkészíthető, amelyet a vegetáriánusok, a fehérje és laktóz érzékenyek is tudnak fogyasztani.
Ha szeretnéd te is kipróbálni a legfinomabb krumplis receptet adunk egy tippet hozzá! Kezdőknek is egyszerű finomság a konyhában!
Erdélyben sokan szinte minden főétel mellé burgonyát fogyasztanak. Az elkészítési módja miatt akár hetente több alkalommal is ehetsz burgonyából készült finomságokat, hiszen ezt a finomságot nem lehet megunni.
Brassói - a férfiak gyengéje
Anyukám egyik kedvence, amit gyakran készített ebédre vagy vacsorára az ellenállhatatlan Brassói aprópecsenye. Sokszor én is megpróbálkoztam már vele, de még mindig az övé az igazi.
Első körben, mint minden főzés előtt a bevásárlással kell kezdenünk. Szatyrunkba kerüljön természetesen burgonya, sertéstarja, friss zöld illatos petrezselyem, ellenállhatatlan fokhagyma, fűszerekkel nem is bajlódok, hiszen olyan alap dolgok, mint a só, bors, napraforgó olaj, minden háztartásban minden háziasszony konyhájában megtalálható.
Amikor kellő képen elfáradtunk a nagy szatyor cipelésében kezdődhet a főzés.
Itt is első lépésben mindig az előkészületek következnek. A húst jó alaposan mossuk meg, majd ezt követően kockázzuk fel, amennyiben vannak zsíros részek, azokat távolítsuk el. Kedvenc fazekunkban fedő alatt pároljuk puhára a húst, míg teljesen meg nem puhul a hús. Fontos tudni való, hogy a vízbe bele kell kerüljön a fokhagyma is, hiszen ez adja meg a húsnak az alap ízét a későbbiekben. Amikor a hús teljesen megfőtt, jó alaposan zsírjára sütjük. Mindeközben a krumplit is elő kell készítenünk. A burgonyát hámozzuk meg, jó alaposan mossuk le, hogy semmilyen szennyeződés ne maradjon rajta, hiszen senki nem szereti, ha ropog valami a foga alatt, majd kockázzuk fel. Forró olajban a kockákat süssük meg. Mindeközben a húsúnk is ropogósra, pirosra sült. Ekkor jön a kegyelemdöfés, aprítsunk rá fokhagymát, ne sajnáljuk, majd egy nagy tálban ezt a két finomságot, a húst és a krumplit óvatosan keverjük össze, hogy ne törjön. Az itt keletkezett ízek biztosan az íz orgiát eredményezik.
Sokan azt hiszik mennyire nehéz főzni, de egy ilyen finomságok egy teljesen kezdő szakács is el tud készíteni.
Amennyiben párunknak szeretnék kedveskedni, mert tudjuk, a férfi ember szívéhez a gyomrán az vezet az út, egy ilyen fogással biztosan le tudjuk venni a lábáról egy kellemes, félszáraz vörös bor kíséretében.
Ne feledje: főzni jó, és ha teljesen üresnek véli otthon a kamrát, de van otthon krumpli és néhány fűszer, teljesen nyert ügye van.