Élelmiszerek jótékony hatásokkal
hirdetés
Napjaink átlagemberének életvitele, táplálkozása savas irányba tolja el a szervezet egyensúlyát. Nem megfelelő a tápanyagok bevitelének aránya, sok a húsok, húskészítmények, az állati eredetű zsiradékok, a finomított lisztek, a cukor, a kóla, az alkohol és a kávé fogyasztása.
Ugyanakkor kevés a gyümölcsök, zöldségek, zöldséglevek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek fogyasztása. Ennek következtében táplálkozásunk rostszegény, vitaminokban, ásványi anyagokban hiányos. A következő lista segít téged megtudni melyik élelmiszer miben jó, miért hasznos:
hirdetés
- Fehérretek - nyersen segíti az emésztést (de rossz emésztés esetén puffadást okozhat), és tisztítja a fogakat, lúgos kémhatású, elősegíti a szervezet méregtelenítését.
- Köles - könnyen emészthető, gluténmentes, rostokban gazdag, erősen lúgos.
- Mandula - nagyon lúgos, kitűnő fehérjeforrás.
- Őszibarack - vízhajtó, hashajtó, könnyen emészthető, lúgos, tisztítja a veséket és a hólyagot.
- Paradicsom - 90%-ban víztartalmú, lúgos fertőtlenítő, nyersen enyhíti a májgyulladást.
- Petrezselyem - tisztító, roboráló, leheletfrissítő, lúgos kémhatású, vértisztító, csökkenti a véralvadást serkentő anyagok koncentrációját az erekben, tisztítja a vesét a kövektől.
- Tök - magas lúgtartalmú, enyhíti a máj és a vér savasságát.
- Cukkini - magjainak fogyasztása féregűző hatású (hengeres és szalagférgekre).
- Avokádó - könnyen emészthető, jó hatású a vérre, megelőzi a vérszegénység kialakulását.
- Banán - megkönnyíti az elalvást, enyhe hashajtó hatású, gombaellenes hatású, antibiotikum, gyógyítja a fekélyt, csökkenti a koleszterinszintet és eltávolítja a toxikus fémeket a szervezetből.
- Barna rizs - nyugtatja az idegrendszert, enyhíti a depressziót, nagy energiahatású
- Brokkoli - antioxidáns, béltisztító, kiváló rostforrás, vírusölő, serkenti a májműködést
- Burgonya - könnyen emészthető, magas tápértékű, fekélyekre, (édes) keringési zavarokra gyógyító hatással van, méregtelenítő.
- Citrom - fertőtlenítő, oldja az epekövet, meghűlés esetén kitűnő ellenszer, rákmegelőző hatású.
- Csicseriborsó - támogatja a vese működését, tisztítja a beleket.
- Fokhagyma - antibakteriális, fertőtlenítő, csökkenti a koleszterinszintet, antibiotikum.
- Káposzta - nyersen fogyasztva méregteleníti a gyomrot, javítja az emésztést, serkenti az immunrendszer működését, vírus- és baktériumölő, antioxidáns hatású.
- Karfiol - vértisztító, jó fogínyvérzésre, vese- és hólyagműködési zavarokra, magas vérnyomásra, székrekedésre ideális, rákmegelőző, antioxidáns.
- Lencse - semlegesíti az izmok által termelt savakat, kitűnő ásványianyag-forrás
- Padlizsán - vértisztító, megelőzi a stroke-ot, vérzéseket, védi az artériákat a koleszterin káros hatásaitól.
- Sárgarépa - méregtelenítő, jó hatással van a májra és az emésztőrendszerre, segíti a veseműködést. Spárga - segíti a veseműködést, enyhe hashajtó, antibakteriális.
- Spenót - rákellenes, vérnyomás-szabályozó, erősíti az immunrendszert, segít csontjaink egészségének megőrzésében.
- Szójabab - segít a mell- és petefészekrák megelőzésében, szabályozza a koleszterinszintet.
- Tofu - fehérjeforrás, javítja a hormonális egyensúlyt, rákellenes, csökkenti a koleszterinszintet.
- Vadrizs - fehérjeforrás.
- Zellergyökér - vízhajtó, kőoldó, jó ízületi gyulladásra is.
- Zellerlevél - rákmegelőző, csökkenti a vérnyomást, migrén esetén segíthet, emésztéskönnyítő, enyhíti az ízületi panaszokat, megelőzi a kalcium-lerakódást.
- Zöldborsó - fehérjeforrás, serkenti és segíti a májműködést.