hirdetés

Partnereink

Ételek és borok: Mihez milyen bort igyunk?

hirdetés

Ételek és borok: Mihez milyen bort igyunk?

Az étkezés és a bor az évszázadok alatt elválaszthatatlan fogalmakká váltak. A főúri udvarokon keresztül a polgárságig mindig és minden alkalommal nagy szerepet játszott és játszik a bor.

 

hirdetés

A világirodalom, a társadalomtudományok különös szeretettel emlékeznek meg a híres ünnepekről, politikai, történelmi döntésekről, ahol az asztalokról sohasem hiányozhatott a finom étek és a bor. Elválaszthatatlan fogalmakká lettek ők ketten: étkezés és bor, de a kialakult etikettet minden esetben illő és fontos betartani.

"A bornak ágyat kell vetni", azaz a borok íz- és zamatanyagai falatozás közben és után teljesednek ki. Érdemes tehát odafigyelni, hogy az egyes ételekhez milyen bor illik. A könnyű ételek könnyű borokat, a nehéz ételek nehéz borokat (nagy sav- és alkoholtartalmúak) kívánnak. Egy-egy étel könnyű vagy nehéz voltát elsődlegesen az alkalmazott konyhatechnika szabja meg. A csirkehús általában könnyű, mert víztartalma magas, zsírtartalma pedig alacsony. Ha azonban a csirkehúsból sok hagymával, pirospaprikával zsíros pörköltet készítünk, vagy bepanírozzuk és kisütjük olajban, akkor a kész étel - bár csirkehúsból készült - már a nehéz ételekhez tartozik. Könnyű ételekhez tartoznak a lazább szerkezetű ételek is, amelyeket olyan lazító műveletekkel készítenek, mint habverés, habarás, kikeverés. Az emésztőnedvek számára így nagyobb a hozzáférhető felület, ami megkönnyíti az emésztést. A mérsékelten és lazítóanyaggal elkevert vagdalthús (fasírozott) könnyebb étel az egybesült húsoknál.

 

Mielőtt terített asztalhoz ülnénk, hajtsunk le egy kis aperitifet, de a hagyományos égetett szeszesital (pálinka és társai) helyett egy pohár pezsgő, nem túl édes aszú vagy szamorodni sokkal elegánsabb. Kiváló aperitif bor a Rose és a Rajnai Rizling is. A cukor mögött megbújó savak kitűnő étvágygerjesztők.

Levesekhez (pl. húslevesek, gulyás ) könnyű, illatos, zamatos bort kínáljunk, mint a homoki borok (Leányka, Hárslevelű). Kerüljük a savas borokat, mert az üres gyomornak nem tesznek jót. Az előételekhez általában a könnyű, fiatalos, száraz fehérborok illenek, mint az Olaszrizling, vagy a Cserszegi fűszeres.

A főételeknél, ha zsírosabb, fűszeresebb az étel, akkor a testes, magas sav- és alkoholtartalmú borok a legmegfelelőbbek. Ilyenek a Hárslevelű, a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Merlot, a Zweigelt. A könnyebb ételekhez a lágy, kevés savtartalmú borok illenek, mint a Kékoportó, az Olaszrizling, a Tramini vagy a Rose.

A halételekhez csak bort szervírozzunk, hiszen "átkozott a hal a harmadik vizben". E szólás szerint a hal a gyomorban is úszni akar, de nem vízben.. A Sauvignon blanc, az Olaszrizling, a Hárslevelű és a Chardonnay a legalkalmasabb. A borjúhúsokhoz a nem túl nehéz, fűszeres illatú és zamatú borok a legkellemesebbek, mint az Olaszrizling, a Tramini vagy a Zweigelt, a marhasültekhez pedig a Merlot, a Kékfrankos, és a Cabernet Sauvignon illenek.

A vadhúsokhoz vörösbort (Kékfrankos, Kékoportó, Cabarnet Sauvignon) ajánlatos fogyasztani, mert ezen ételek íz- és zamatgazdagságát a vörösborok nem nyomják el.

A sajtok kitűnően illenek a borozgatáshoz, a borkóstolás elengedhetetlen "kellékei". A kemény sajtokhoz a Cabernet Sauvignon, Merlot, a lágy sajtokhoz a Hárslevelű és a Chardonnay, a kékpenészes sajtokhoz a libamáj és édes borok illenek.

A desszertekhez, édességekhez az édes borok (Hárslevelű, Tramini, Szürkebarát, Szamorodni), vagy pezsgők illenek. Gyümölcsökhöz édes, illatos, fűszeres, esetleg óízű úgynevezett nagy borokat (Muskotály, Aszú, Szamorodni), vagy édes pezsgőt fogyasszunk.

Megjegyzés: Ha leöntöttük magunkat borral, házi praktikákkal ki lehet szedni as foltot.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 03.29.

Ma Auguszta napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés