hirdetés

Partnereink

Évi húsz kiló péksüteményt eszünk

hirdetés

Évi húsz kiló péksüteményt eszünk

Miközben a hazai kenyérfogyasztás mértéke éves szinten stagnál, vagy kicsit csökken, addig a péksüteményekből 2014 óta folyamatosan többet eszünk. A KSH legutóbbi adatai szerint az öt évvel ezelőtti 10,4 kiló/fő/év szintről az ezekből a termékfajtákból – amibe beletartozik a sajtos pogácsa, vagy a kakaós csiga is – elfogyasztott mennyiség mára közel 20 kilóra (19,9 kg) növekedett a magyar lakosság körében.

„Mint a legtöbb élelmiszerfajta esetében, sosem azzal van a gond, hogy valamit együnk-e, vagy sem. A mérték betartása a fontos. Ha egyoldalúvá válik a táplálkozás, és a finom pékáruk dominálják a napi étkezéseket, akkor számos olyan tápanyaghoz nem jut hozzá a szervezetünk, amire pedig szüksége lenne, például rostokból kevesebbet fogyasztunk. A másik oldalon viszont a cukor- illetve a sófogyasztásunk lehet több mint az ajánlott. A gyerekek esetében még inkább oda kell figyelni, hogy kiegyensúlyozott maradjon a táplálékbevitelük. Ha kerül is finom pékáru az asztalra, mindig legyen mellette többek közt zöldség vagy gyümölcs, tojás, húsféleség vagy tejtermék is.” – hangsúlyozta Antal Emese, dietetikus.

hirdetés

A JÓkenyér és a Pulzus 2019. novemberében elkészített, a felnőtt népességet reprezentáló, ezerfős online kutatása tovább árnyalja ezt a képet. Kiderül belőle, hogy a vásárlók tudatossága, ha lassan is, de javul a péktermékek terén. A felmérésbe bevont válaszadók többsége (62 százalék) úgy nyilatkozott, hogy a finom pékáruk esetében is jobban preferálja azt, ami inkább adalékmentes. A felmérés rámutatott arra is, hogy a fiatalabbak (18-39 évesek) és az idősebbek (40 – 65 évesek) között hasonló arányban (a válaszadók egyharmada) vannak azok az emberek, akik fontosnak tartják, hogy természetes összetevőket tartalmazzon az általuk megvásárolandó pékáru. Sőt az idősebb korosztályba tartozók még annyival tudatosabbak is mindenki másnál, hogy többen vannak köztük azok (az őket reprezentáló megkérdezettek 26 százaléka), akik fel is kutatják azokat a helyeket, ahol adalékmentes finom pékárukat tudnak venni, ha a lakhelyükhöz közel esetleg nem találnak.

„Azt látom, és a kutatásunk adatai is azt sugallják, hogy a számszerű növekedés után, lassan eljön az ideje a minőség felértékelődésének a finom pékáruknál is. Szerintem pár éven belül nem az lesz a fontos, hogy valamiből még többet fogyasszunk. Inkább az, hogy egészségesebb legyen az, amit megeszünk. A felmérés rámutat arra is, hogy a megkérdezett fiatalabb korosztályok (39 év alattiak) és a náluk idősebbek (40 – 65 évesek) közel harmada már ma is úgy éli az életét, hogy mer váltani, kipróbálni valami mást, ami egészséges, természetes.” – hangsúlyozta Ludwig Klára, a JÓkenyér tulajdonosa. Hozzátette, hogy a maguk részéről a pékség megalapítása óta nagy energiákat fektetnek a termékfejlesztésbe, hogy csak olyan pékárukat készítsenek, amelyek adalékmentesek, valamint természetes összetevőkből állnak. 

A szakember úgy látja, hogy az édes-sós péktermékek piaci dominanciája hatással van a kenyérgyártásra is. Bár a JÓkenyér kutatásából az derül ki, hogy a magyar vásárlók többsége azt szereti, ha a kenyérnek semleges az íze, már elkezdtek egyre nagyobb számban megjelenni a hazai piacon a savanykás és ízesített termékek is.

Pozitív fejlemény viszont az, hogy a kutatásba bevont emberek alapvetően nyitottak az egészségesebb életmód, illetve az egészséges pékárukról szóló tájékoztatások iránt. A válaszaikból az derül ki, hogy döntően (70 százalék felett) a híroldalakat, a magazinokat és más médiumokat, illetve az interneten fellelhető tartalmakat átböngészve szoktak utánajárni az ezen a területen őket érdeklő témáknak. Ugyanakkor a táplálkozástudományi állásfoglalások, illetve a pékboltok alkalmazottainak a felvilágosításai is egyre nagyobb szerephez jutnak náluk az egészséges péktermékekkel kapcsolatos információszerzésben.

Forrás: Good Option PR

Fotó: Wikipédia

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 08.03.

Ma Hermina napja van.

Megfizethetőbbé válhatnak az új lakások a felemás piaci mozgások következtében

A koronavírus-járvány miatt jelentős lakásépítési kapacitás szabadult fel, ez pedig árcsökkenést eredményezhet az új lakásoknál és házaknál a következ...

  • 2020-07-31 20:32
A gyerekek harmada szenved ólommérgezésben a világon

Az ólommérgezés korábban nem ismert mértékére mutat rá az UNICEF és a Pure Earth legfrissebb jelentése. Eszerint minden harmadik, azaz globálisan körü...

  • 2020-07-31 17:18
5 tipp, hogy könnyen összeegyeztesd a munkát a nyaralással

Sokunk számára okoz fejtörést, hogyan tudnánk anélkül élvezni a nyaralást, hogy közben a munkánkon töprengünk? Megéri-e egy-két hétre elengedni a gyep...

  • 2020-07-31 15:35
A kártyakibocsátást is fenntarthatóvá tenné a Mastercard

Az emberek háromnegyede nagyon aggódik a környezetszennyezés miatt, és úgy gondolja, a vállalatoknak is tenniük kell valamit bolygónk megóvása érdekéb...

  • 2020-07-31 12:07
Különleges koncertpárral indítja új évadát a Zeneakadémia augusztus közepén

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Kossuth-díjas Balázs János szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraverse...

  • 2020-07-31 10:35

hirdetés

Magyarországon rendezik meg az Ifjúsági Díjlovas Európa Bajnokságokat

Idén először egy helyen rendezik meg az Ifjúsági Díjlovas Európai Bajnokságok összes kategóriáját a Pilisjászfaluban található Unikornis Lovardában. A...

  • 2020-07-31 08:23
Ezt tanácsolja a szakértő az otthoni műanyaghulladék csökkentésére

A Műanyagmentes Július (Plastic Free July) egy olyan nemzetközi kihívás, amely az egyszerhasználatos műanyagok csökkentését tűzte ki célul, hogy felhí...

  • 2020-07-29 19:21
Orvosokkal együtt fut a koraszülöttekért Erdei Zsolt

Orvosok és egészségügyi dolgozók is futnak a koraszülöttekért augusztus elsején a Várban, a Generali Night Run-on. A korábbi profi ökölvívó is indul h...

  • 2020-07-29 16:37
Kisfilm egy szerelmi drámáról

A Chain Bridge Pop zenekar szeptemberre tervezi új albubának megjelenését. Új klipjük, a Vigyél el már a második dal, amit megmutatnak a készülő album...

  • 2020-07-29 15:11
Saját gyártású klipet készített a Blahalouisiana

Különleges hangulatú videót készített az együttes Let Them Slide Away című dalukhoz. Augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon adnak szimfoni...

  • 2020-07-29 12:51

Minden cikk

hirdetés

hirdetés