Ez bizony kacsa!
hirdetés
Senki ne ijedjen meg, most nem a sajtóban használt „kacsa” szleng lesz a téma. Főzni és sütni fogunk, méghozzá kacsát!
Ha szeretnénk a csirkeételek mellett kacsaételeket is fogyasztani, akkor érdemes kipróbálnunk a keverve sütött fűszeres kacsahús receptjét. A kacsamellet csíkokra vágva, kínai módra, keverve fogjuk megsütni. A végeredmény roppant ízletes lesz! A recept hozzávalói 4 személyre az alábbiak: 2 evőkanál napraforgóolaj; 1 db nagy, kemény húsú körte, a magháza eltávolítva, kockákra vágva; 4 db kis zellerszár vékonyan felszeletelve és néhány zellerlevél a díszítéshez; 40 dkg kicsontozott kacsamell; 15 dkg babcsíra; 1 evőkanál világos szójaszósz; 22 dkg konzervsulyom (vízigesztenye) lecsepegtetve és felszeletelve; 1 evőkanál méz; 2 kiskanál ötfűszer-keverék; 10 dkg ázsiai sonkahagyma vékonyan felkarikázva; 3 evőkanál rizsecet vagy cherry-ecet; 20 dkg bordás kel (bok choy) csíkokra vágva.
hirdetés
Lássunk neki!
Miután eltávolítjuk róluk a bőrt és a zsíros részeket, a kacsamelleket a rostokra merőlegesen vékony csíkokra vágjuk. Jól beleforgatjuk az ötfűszer-keverékbe a húst, hogy mindenütt egyenletesen érje. Néhány percre félretesszük, amíg előkészítjük a zöldségeket. Magas hőfokon felforrósítunk egy wokot vagy egy vastag fenekű serpenyőt, beleöntjük az olajat, és körbefuttatjuk az edény oldalán. Beledobjuk a csíkokra vágott kacsahúst, és folyamatos kevergetés közben 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát és a zellert, azután még 3 percig pirítjuk, közben folyamatosan kevergetjük. Amikor a hús átsült, beletesszük a körtét meg a sulymot, és az egészet jól összeforgatjuk. Beleöntjük a rizsecetet, a szójaszószt és a mézet. Amikor a folyadék már erősen forr, alacsonyabbra vesszük a hőfokot, és még 2 percig csendesen főzzük. Ismét magasra állítjuk a hőfokot, és a bordás kelt, valamint a babcsírát is a serpenyőbe tesszük. 1 percig pirítjuk, hogy a bordás kel éppen csak megfonnyadjon, és a babcsíra átforrósodjon. A keverve sütött kacsahúst és a zöldségeket előmelegített tálban, zellerlevelekkel díszítve azonnal tálaljuk.
Ha a kevésbé pikáns szószokat kedveljük, a rizs- vagy cherry-ecetet vörösborral, almalével vagy narancslével helyettesíthetjük. A körte helyett használhatunk 3-4 érett, kemény húsú, felszeletelt szilvát is. A pirított kacsamellcsíkokat citrusfélékkel is elkészíthetjük. Az ötfűszer-keverék helyett ilyenkor őrölt csillagánizst, a körte helyett pedig 15 dkg kimagozott és felszeletelt kumquatot használunk. A bordás kel helyett egy fél fej csíkokra vágott kínai kelt adunk hozzá, a rizsecet helyett pedig narancslevet vagy vörösbort. A kacsa helyett kicsontozott, bőr nélküli csirke- vagy pulykamellből is elkészíthetjük.
Miért egészséges?
Ha a kacsahúsról leszedjük a bőrt és a zsíros részeket, lényegesen zsírszegényebb lesz a belőle készült étel. A bőr nélküli kacsahús alig valamivel több zsírt tartalmaz, mint a csirkemellfilé. A sötétzöld levélzöldségeknek, például a bordás kelnek magas a C-, a B6-vitamin-, a folsav- és a niacintartalma. A babcsíra megfelelő C-vitamin-forrás, és különféle B-vitaminok is vannak benne. A sulyomban csak kevés kálium, vas és élelmi rost van, nagy előnye azonban, hogy egyáltalán nem tartalmaz zsírt, és az energiatartalma is alacsony.
Források