Ezeket az őszi krémleveseket mindenképp ki kell próbálnod!
hirdetés
Most olyan finom krémlevesek receptjeit mutatjuk be, amiket többnyire ősszel készítenek el a serény konyhatündérek. Mindenképp azzal kezdjük a levesek összeállítását, hogy főzünk 2 liternyi hamis húslevest.
Ha már unjuk a zellerkrémlevest, vagy a gombakrémlevest, akkor megmutatjuk az ősz legjobb ízeit és adunk pár új krémleves-ötletet.
hirdetés
Sütőtökkrémleves
Előző nap főzzünk egy adag hamis húslevest 2 liter vízzel, és a levéből 1 litert tegyünk félre. A maradék lé a párolt zöldséggel zöldséglevesként tálalva 2 személynek elegendő lesz egy másik alkalommal. Másnap pörköljünk meg 8 dg hántolt, sótlan tökmagot. Szükség esetén a nyers tök magját is felhasználhatjuk oly módon, hogy megmosva a grillsütőben megsütjük. Arra azonban számítsunk, hogy a sütőtök magjának héja nagyon vastag, ezért nehezen hántható le.) Ezt követően 0,5 kg héjától és a magjától megtisztított sütőtököt vágjunk kb. 1 cm széles kockákra, és 2 dg vajon dinszteljük pár percig, majd engedjük fel a hamis húsleves félretett levével. Adjunk hozzá fél mokkáskanál sót, nyomjunk rá 2 gerezd fokhagymát, és fedő alatt főzzük kb. negyedóráig, amíg a tök megpuhul. Ekkor szűrjük le, és a visszamaradt tököt kevés lével turmixoljuk össze. A pépet 2 dl tejszínnel együtt öntsük a levesbe, és forraljuk fel. Az oldalára tapadt masszát ne hagyjuk a turmixgép kelyhében, hanem egy kis lével öblítsük át, és ezt is öntsük a levesbe. Melegen, a pörkölt tökmaggal meghintve tálaljuk. Az ínyencek amúgy rokfort sajtot morzsolnak a tetejére. A hideg gyümölcslevesek kedvelői melegítés nélkül is fogyaszthatják. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.
Padlizsánkrémleves
Előző nap főzzünk egy adag hamis húslevest 2 liter vízzel, és a levéből 1 litert tegyünk félre. Másnap 40 dkg kemény húsú padlizsánt tegyünk alufóliával bélelt tepsibe, s közepes tűzön (210 °C-on) süssünk puhára. Ha előtte hústűvel néhány helyen megszurkáljuk, nem reped ki a héja. Sütési ideje a vastagságától függ. Ezért 20 perc után ajánlatos benézni a sütőbe, nehogy megégjen. Még melegen húzzuk le a héját, és kimagozva vágjuk kisebb kockákra. Ha letakarva hagyjuk megfogható hőfokra hűlni, könnyebben lehúzható a héja. A légmentes letakarást úgy is megoldhatjuk, hogy a forró padlizsánt nejlonzacskóba csomagoljuk. Mielőtt nekiállnánk meghámozni, vágjuk le a csumáját, és a belsejéből nyomkodjuk ki a kesernyés levét. Ezután vágjunk apróra egy diónyi vöröshagymát, és egy kisebb méretű paradicsompaprikát (pritamint). Egy csipet sót rászórva 2 dg vajon dinszteljük őket üvegesre, majd adjunk hozzá a felaprózott padlizsánt. Süssük le zsírjára, majd engedjük fel a hamis húsleves félretett levével. Adjunk hozzá 1 gerezd áttört fokhagymát, fél mokkáskanál sót, egy csipet őrölt fehér borsot, és fedő alatt főzzük 10 percig, amíg a pritamin megpuhul. A pikáns ízek kedvelői egy kis ág friss bazsalikomot is főzhetnek bele, amit a végén el kell távolítani belőle. Ekkor szűrjük le, és a visszamaradt zöldségeket kevés lével turmixoljuk össze. A pépet 2 dl tejszínnel együtt öntsük a levesbe, és forraljuk fel. Az oldalára tapadt masszát most se hagyjuk a turmixgép kelyhében, hanem egy kis lével öblítsük át, és ezt is öntsük a levesbe. Melegen, személyenként 1 dg reszelt sajttal meghintve tálaljuk. Sajt helyett pirított zsemlekockát is rakhatunk a tetejére, vagy meghinthetjük 8 dkg pörkölt napraforgómaggal. Hűtőszekrényben tároljuk.