Faljuk az élvezeteket
hirdetés
Személy szerint nem hinném, hogy létezik olyan ember ezen a földön, aki nem szeretné a millió és egy ízesítésben és elkészítésben gazdag, ízes sajtokat. A sajt isteni finom nassolni való, főétel, előétel, szósz, vagy akár kísérő is lehet.
Mindenkinek meg van a maga kedvence, akár csak a hűtőszekrényből kikapva egy finom falatnak, vagy akár puhább sajtgolyók, szőlőszemek köré fonva, vagy egy finom bor mellé kísérőnek. Lássunk most öt olyan sajtot, ami biztosan mindenkinek ízleni fog.
hirdetés
Gouda
A gouda sajt, igazi különleges aromákat rejt, az édeskés ízek mellett a fanyarság is jellemzi. Eredetileg a gouda Hollandiából származik, de szinte minden európai konyhában jelen van és igen jól érzi magát. Külseje jellemzően piros, vagy narancssárga, elvégre Hollandia színeivel büszkélkedik. A félkemény sajt állaga és íze az idővel nemesedik, hiszen minél tovább érlelődik annál, keményebb és különlegesebb lesz. Az íze kicsit édeskés, de már egy 5-6 hat éves érlelődés után, igen erős, egyedi aromája lesz. A gouda lehet sajtforgács levesen és salátákon, főételeken egyaránt, hiszen különleges aromája mindent megkoronáz, azonban, ha igazi ínyencségre vágy, kockákra szelve, gyümölcs mell tálalod. Szőlővel és körtével különleges ízek robbanhatnak a szánkban.
Camembert
A camembert, az azonos nevű normandiai faluról kapta a nevét, világhírű és különleges ízvilágú francia sajt, amit különleges alkalmakkor fogyaszthatunk. Zsírtartalma legalább 40-50%A . Az eredeti camembert nyers tehéntejből készül és fadobozban kapható. Mérete is meghatározó, az igazi francia camembert 11 cm átmérőjű és 3 cm vastagságú, fehér nemes penész borítja, és csupán egy darab elkészítéséhez 2 liter tejre van szükség. A camembert 1791-ben született meg egy normandiai parasztasszony keze munkája során. Aki nem sajt szakértő könnyen összetévesztheti a Brie sajttal. Íze miatt remek kiegészítő szendvicsekhez, vagy sült ételekhez, saláták mellé is. Igazi különlegesség diós bundában kirántva.
Brie
Sokan mondják, hogy a Brie a sajtok királya, hiszen íze és állaga egyedül álló. Különleges falat lehet, minden ínyenc számára. A brie a francia Párizshoz közeli Brie tájról kapta a nevét, tehéntejből készül, több változatban. Már az 1815-ős bécsi kongresszuson is híressé vált, amikor a Talleyrand a sajtok királyának kapta. Nagyon puha, krémes az állaga, viszont a fehér nemes penész miatt a külső réteg roppanós, különleges. Az összhatás a szánkban robbanásszerű lehet. A Brie tökéletes kísérője lehet a vörös bor, vagy akár a pezsgő, de mindenképpen gyümölcsökkel és csonthéjasokkal tálaljuk, ez kihozza az érdekes mogyorós ízt.
Rokfort
„A rokfort híres francia márványsajt, Dél-Franciaországból, Roquefort-sur-Soulzonvidékéről származik, juhtejből készül, zsírtartalma 45%-os. Kérge természetes, szokásos méretei: 20 cm átmérőjű, 10 cm magas 2,5 kg súlyú korong.Legalább három hónapig érlelik a környék híres barlangjaiban. Kék belső erezetét a penicillinttermelő Penicilliumnotatum-mal rokon Penicillium roqueforti nemespenész-fajta adja.A legrégebbi – és legjobb – francia sajtfajták egyikének tartják. Eredet-legendája szerint egy juhász, aki szívesebben udvarolt, mint jószágaival foglalkozott volna, egy barlangban felejtette kenyérből és friss juhsajtból álló elemózsiáját. Néhány hónap múlva talált csak rá, és addigra a sajt felvette jellegzetes kék erezetét”
Gorgonzola
Az egyik legkülönlegesebb olasz sajtfajta, amit minden minőségi étterem menüjében és különleges pizza összetételében ott kell szerepelnie. A gorgonzola belső penész tartalmaz, tehéntejből készül, zsírtartalma igen magas, mérete 15-20 cm átmérőjű és súlya akár a 12 kg-ot is eléri. Az érettebb változat íze különleges, enyhén csípős, pikáns. Nevét az egykori Gorgonzola faluról kapta. A kéksajtok családjába tartozik, állaga miatt szinte mindenki kedveli. Kínálhatjuk sajttálakon, de különféle fogásokban is. Számtalan receptet találunk, amiben a gorgonzola veszi át a főszerepet. Érdemes ki is próbálnunk néhányat.