hirdetés

Partnereink

Faljuk az élvezeteket

hirdetés

Faljuk az élvezeteket

Személy szerint nem hinném, hogy létezik olyan ember ezen a földön, aki nem szeretné a millió és egy ízesítésben és elkészítésben gazdag, ízes sajtokat. A sajt isteni finom nassolni való, főétel, előétel, szósz, vagy akár kísérő is lehet.

Mindenkinek meg van a maga kedvence, akár csak a hűtőszekrényből kikapva egy finom falatnak, vagy akár puhább sajtgolyók, szőlőszemek köré fonva, vagy egy finom bor mellé kísérőnek. Lássunk most öt olyan sajtot, ami biztosan mindenkinek ízleni fog.

hirdetés

Gouda

A gouda sajt, igazi különleges aromákat rejt, az édeskés ízek mellett a fanyarság is jellemzi. Eredetileg a gouda Hollandiából származik, de szinte minden európai konyhában jelen van és igen jól érzi magát. Külseje jellemzően piros, vagy narancssárga, elvégre Hollandia színeivel büszkélkedik. A félkemény sajt állaga és íze az idővel nemesedik, hiszen minél tovább érlelődik annál, keményebb és különlegesebb lesz. Az íze kicsit édeskés, de már egy 5-6 hat éves érlelődés után, igen erős, egyedi aromája lesz. A gouda lehet sajtforgács levesen és salátákon, főételeken egyaránt, hiszen különleges aromája mindent megkoronáz, azonban, ha igazi ínyencségre vágy, kockákra szelve, gyümölcs mell tálalod. Szőlővel és körtével különleges ízek robbanhatnak a szánkban.

Camembert

A camembert, az azonos nevű normandiai faluról kapta a nevét, világhírű és különleges ízvilágú francia sajt, amit különleges alkalmakkor fogyaszthatunk. Zsírtartalma legalább 40-50%A . Az eredeti camembert nyers tehéntejből készül és fadobozban kapható. Mérete is meghatározó, az igazi francia camembert 11 cm átmérőjű és 3 cm vastagságú, fehér nemes penész borítja, és csupán egy darab elkészítéséhez 2 liter tejre van szükség. A camembert 1791-ben született meg egy normandiai parasztasszony keze munkája során. Aki nem sajt szakértő könnyen összetévesztheti a Brie sajttal. Íze miatt remek kiegészítő szendvicsekhez, vagy sült ételekhez, saláták mellé is. Igazi különlegesség diós bundában kirántva.

Brie

Sokan mondják, hogy a Brie a sajtok királya, hiszen íze és állaga egyedül álló. Különleges falat lehet, minden ínyenc számára. A brie a francia Párizshoz közeli Brie tájról kapta a nevét, tehéntejből készül, több változatban. Már az 1815-ős bécsi kongresszuson is híressé vált, amikor a Talleyrand a sajtok királyának kapta. Nagyon puha, krémes az állaga, viszont a fehér nemes penész miatt a külső réteg roppanós, különleges. Az összhatás a szánkban robbanásszerű lehet. A Brie tökéletes kísérője lehet a vörös bor, vagy akár a pezsgő, de mindenképpen gyümölcsökkel és csonthéjasokkal tálaljuk, ez kihozza az érdekes mogyorós ízt.

Rokfort

„A rokfort híres francia márványsajt, Dél-Franciaországból, Roquefort-sur-Soulzonvidékéről származik, juhtejből készül, zsírtartalma 45%-os. Kérge természetes, szokásos méretei: 20 cm átmérőjű, 10 cm magas 2,5 kg súlyú korong.Legalább három hónapig érlelik a környék híres barlangjaiban. Kék belső erezetét a penicillinttermelő Penicilliumnotatum-mal rokon Penicillium roqueforti nemespenész-fajta adja.A legrégebbi – és legjobb – francia sajtfajták egyikének tartják. Eredet-legendája szerint egy juhász, aki szívesebben udvarolt, mint jószágaival foglalkozott volna, egy barlangban felejtette kenyérből és friss juhsajtból álló elemózsiáját. Néhány hónap múlva talált csak rá, és addigra a sajt felvette jellegzetes kék erezetét”

Gorgonzola

Az egyik legkülönlegesebb olasz sajtfajta, amit minden minőségi étterem menüjében és különleges pizza összetételében ott kell szerepelnie. A gorgonzola belső penész tartalmaz, tehéntejből készül, zsírtartalma igen magas, mérete 15-20 cm átmérőjű és súlya akár a 12 kg-ot is eléri. Az érettebb változat íze különleges, enyhén csípős, pikáns. Nevét az egykori Gorgonzola faluról kapta. A kéksajtok családjába tartozik, állaga miatt szinte mindenki kedveli. Kínálhatjuk sajttálakon, de különféle fogásokban is. Számtalan receptet találunk, amiben a gorgonzola veszi át a főszerepet. Érdemes ki is próbálnunk néhányat.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés