hirdetés

Partnereink

Fettucce chorizóval és rozmaring szósszal

hirdetés

Fettucce chorizóval és rozmaring szósszal

A rozmaring nagyon népszerű, illatos fűszernövény. Használják mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gombás- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány-, és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére, illatosítására. Főleg a mediterrán konyhára; azon belül a francia és olasz ételekre jellemző.

Nem is volt kérdés, hogy mi is kipróbáljuk valamilyen ételhez a rozmaringot. Végül a BBC Good Food magazin honlapján megtaláltam. Én egyébként M.O.-on magyar kolbásszal készíteném, de a chorizóval is meglepően finom ezt a receptet. Hihetetlen, hogy egy egyszerű tésztavacsora milyen finom lehet. Először én is idegenkedve olvastam, hogy tejszínt keverünk bele, de amikor megkóstoltam rájöttem, hogy így nagyon kellemesen közömbösíti a paradicsomnak a vad ízét.

hirdetés

Lássuk is, mi minden kell hozzá:

  • 250 g tészta (fettucce)
  • 110 g chorizo (vagy füstölt kolbász)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 csipet chilipehely (vagy chilipor)
  • 1 tk rozmaring (apróra vágott)
  • 400 g konzerv paradicsom
  • 5 ek főzőtejszín

Az összetevőkből 4 főre elegendő mennyiség készül.

Ezután néhány perc alatt elkészítjük ezt a remek ételt. Először is kifőzzük a tésztát. Azután a kolbászt kb. 1 cm-es darabokra, a rozmaringot apróra vágjuk. Az olajon a kolbászt megpirítjuk, hogy átsüljön, és egy kis színt kapjon. Rászórjuk a csilit és a rozmaringot, kb. 1/2 percig megsütjük, és ráöntjük a paradicsomot. Így rotyogtatjuk még 10 percig, ráöntjük a tejszínt, egyet rottyan, és elzárjuk. A tésztát leszűrjük, és megöntözzük egy pici olajjal, majd tálalhatunk.

 

Gnudi avagy ricottás gombóc

Nem sokkal később rebukkantam egy másik nagyon jó receptre, amiben a rozmaring szintén helyet kapott. Sorolom is, hogy mi minden kell hozzá:

  • 250 g ricotta
  • 60 g csicseriborsóliszt (vagy akármilyen ízesebb liszt)
  • 20 g olívaolaj
  • 20 g teavaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyem
  • rozmaring ízlés szerint
  • só ízlés szerint

A jó minőségű ricottát egy anyaggal kibélelt szűrőre öntjük, és várunk, amíg a felesleges lé kifolyik. A ricottát kb. 40 gramm csicseriborsóliszttel összekeverjük, majd csicseriborsóliszttel megszórunk egy tányért. Utána vizes kézzel gombócokat formázunk az egyvelegből, megforgatjuk a maradék csicseriborsólisztben, és a tányérra helyezzük. Letakarjuk fóliával, majd a hűtőbe tesszük egy éjszakára.

A pihentetés után felforralunk egy lábosban vizet, megsózzuk (ne sajnáljuk), és a gombócokat beletesszük óvatosan (ne bugyogjon nagyon a víz, mert széteshetnek a gombócok). Kb. 2-4 perc alatt feljönnek a víz tetejére, és akkor jó. Amíg a gombócok a lábosban vannak, addig olívaolajat forrósítunk egy teflon lábosban. Ha már forró az olaj, akkor átszedjük a víz tetejére feljött gombócokat, és pirosra sütjük. Ha elérték a gombócok a szép piros színt, akkor papírtörlőre kiszedjük.

A lábosban maradt olívaolajhoz teszünk teavajat, felforrósítjuk, belenyomjuk a fokhagymákat, és beletesszük a fűszereket (bors, petrezselyem, rozmaring) és a sót. Egyet rottyantunk rajta, de vigyázzunk, hogy a fokhagyma meg ne égjen. A gombócokat egy tányérra tesszük, és meglocsoljuk az olívaolajas-fűszeres szósszal. Melegen, azonnal tálaljuk.

Remélem meghoztam a kedvet ahhoz, hogy a rozmaringgal kísérletezz!

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 05.02.

Ma Zsigmond napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés