hirdetés

Partnereink

Figyelem, Pellerék a konyhában!

hirdetés

Figyelem, Pellerék a konyhában!

Tíz éve megbonthatatlan az összhang Peller Anna és a férje, Lukács Miki között. Csupán egyetlen helyen nem igaz ez rájuk, ha egyszerre tartózkodnak a konyhában. Mindketten nagydumások főzés közben is, és mivel két dudás nem fér meg egy csárdában, ezért a súrlódások elkerülése miatt többnyire inkább külön-külön főznek. Most azonban a kedvünkért közösen ragadtak fakanalat, igaz, az olaszos tésztát Anna vegán, Miki pedig garnélás verzióban készítette el!

A háború a konyhában – jellemezhetnénk így is a sztorit, de Anna gyorsan hozzátette: erről szó sincs, de valóban szinte mindig külön-külön főznek Mikivel az eltérő, ám határozott elképzeléseik miatt. Mindezek ellenére mindketten a kreatív konyha szerelmesei. Mivel saját bevallásuk szerint a szabálykövetésben nem járnak az élen, így a főzés leginkább alkotói folyamat a számukra, amiben nem szerepel sem méricskélés, sem receptek.

hirdetés

„Sok saját ételkülönlegességet alkottunk már így, és a szürke hétköznapokat a legjobban mindig fúziós ételremekekkel lehet feldobni. Imádjuk is egymás főztjét, és a családi idillhez ragaszkodva ahányszor csak tehetjük, együtt eszünk” – mesélte Anna, aki a gyermekkorából szívesen emlékszik vissza a nagymamája főztjére, ezért a mai napig gyakran készít otthon sváb ételeket. Mióta áttért a vegán életmódra, gyakran kísérletezik az ízekkel és textúrákkal, amelyek kiváltják az állati származékú alapanyagokat. Ezekkel olykor meg is tudja bizony téveszteni a famíliát. Ám a kislánya, Annabella egy dologban nem ismer tréfát, mégpedig a hamisítatlan bolognai spagettiben, amit csakis úgy szeret, ahogyan a mama készíti!

Családi utazásaikról a szép emlékek mellett megannyi recepttel és ötlettel térnek haza magukkal. Legutóbb Olaszországban jártak, ahol nemcsak a mediterrán életérzés vette le őket a lábukról. A limoncello mellett a tengergyümölcsei vitte náluk a prímet. Gasztroélményeikből inspirálódva, itthon el is készítették a tökéletes mását azoknak az ételkülönlegességeknek, amelyek az örök nyarat és a napsütötte tengerpartot idézik. Ezek közül az egyik kedvencük az az olaszos tészta, amelyet vegán és garnélás verzióban is szeretnek elkészíteni.

A sokféle ízvilágból megalkotott fúziós ételek hozzávalóit azonban nem könnyű beszerezni, Anna és Miki ezért rendszerint az AsiaCenterben vásárol, ahol biztosak lehetnek benne, hogy friss és széles kínálatból válogathatnak.

„Én a halakban és a tengeri herkentyűk elkészítésében, Anna pedig a tésztaételekben verhetetlen” – árulta el Miki, akivel a nagyközönség október 5-én, a 4. Asia GasztroFesztiválon találkozhat, hiszen Annával és a többi fellépővel együtt a világ ízeivel és ételspecialitásaival várják az érdeklődőket.

Olaszos tészta garnélával

Hozzávalók 2 személyre:

  • 250 gr tészta
  • 5-6 db tigrisrák
  • 2 cm gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél csokor friss koriander
  • egy fél lime
  • 3 dl alaplé
  • 1 szál citromnád
  • 1 dl kókusztej
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek halszósz
  • 2 ek vaj

Elkészítési mód: Vizet forralunk egy lábasban, majd beledobjuk a spagetti tésztát és készre főzzük. A rákokat megpucoljuk, majd a páncélokat forró serpenyőben olívaolajon megpirítjuk. Mikor már füstölnek, hozzádobjuk a gyömbért és a fokhagymát. Átforgatjuk, majd hozzáöntjük az alaplevet. Pár percig forraljuk, majd hozzádobjuk a felkarikázott citromnádat, beledobjuk az apróra vágott koriandert, hozzáreszelünk egy kis lime héjat, és egy fél lime levét belefacsarjuk. Újabb pár percig forraljuk, majd egy szűrő segítségével eltávolítjuk a rákpáncélokat. A szószalaphoz adjuk a kókusztejszínt, a halszószt, valamint a vajat, majd forraljuk pár percig. A rákfarkakat egy kis olívaolajon pár perc alatt készre pirítjuk. Tálaláskor a tésztára halmozzuk a rákokat, majd lelocsoljuk az egészet a szósszal, végül egy kis korianderrel megszórjuk. A csípős ízekért rajongók egy kis chilit is tehetnek a tetejére.

 

Olaszos vegán gombás, petrezselymes tészta

Hozzávalók 2 személyre:

  • 250 g tészta
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg shiitake gomba
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítési mód: Vizet forralunk egy lábasban, majd beledobjuk a spagetti tésztát és készre főzzük. A szárított shiitake gombát körülbelül negyedórával a pirítás előtt beáztatjuk. Serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, majd rádobjuk a fokhagymát. Pár másodperc pirítás után beledobjuk a gombát, és pár perc alatt készre pirítjuk. Sózzuk és friss borsot őrlünk rá ízlés szerint, majd jó sok friss petrezselyemmel megszórjuk.  A tésztát is a serpenyőbe tesszük, és még egy kis olívaolajjal az egészet összeforgatjuk.

Forrás: Red Lemon Media

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 05.27.

Ma Hella napja van.

Bemutatták az új európai élelmiszeripari stratégiát

Az Európai Bizottság Brüsszelben bemutatta a környezetbarátabb mezőgazdasági termeléssel és a biológiai sokféleséggel, az úgynevezett biodiverzitással...

  • 2020-05-26 14:30
Chile: robban a járvány, miközben az éhség az utcára hajtja az embereket

Automata fegyverekkel felszerelt katonák özönlötték el a chilei főváros, Santiago több munkások és középosztálybeliek lakta negyedét, miután a hétfőn ...

  • 2020-05-26 12:10
Újabb nagy roham lehet az online játékpiacon

A szülők, nagyszülők igen gyorsan átálltak az online vásárlásra a gyerekjátékoknál, sporteszközöknél is, hamar megrohamozták az online boltokat. Húsvé...

  • 2020-05-26 08:20
A gyógynövények erejével: bodorrózsa, teafaolaj és borsmenta

A gyógynövények erejéhez már a kezdetek kezdetén is fordulhattunk – szerencsére nincs ez másként napjainkban sem! Akadnak azonban olyan gyógynövények,...

  • 2020-05-24 20:24
Az emberek szívesen ajánlják fel adójuk 1%-át civil szervezeteknek

Az emberek szívesen ajánlják fel adójuk 1%-át civil szervezeteknek, de fontos a visszajelzés a pénz felhasználásáról. A többség ugyanannak a szervezet...

  • 2020-05-24 18:13

hirdetés

Aláírást gyűjtenek az augusztus 20-i tűzijáték ellen

Az idei augusztus 20-i tűzijáték eltörléséért indított petíciót pár nap alatt több mint 33 ezer ember írta alá. A kampányt elindító Homonnay Gergely a...

  • 2020-05-24 15:33
Ennyit hajlandók engedni az árból a lakáseladók, és ezek a motivációik

A lakáseladást tervezők legnagyobb része, 46 százaléka maximum 5 százalékot engedne az árból, közel 29 százalékuk pedig 10 százalékkal is hajlandó len...

  • 2020-05-24 13:26
Így változtak az online vásárlási szokások Európában és Magyarországon

Az online vásárlás az elmúlt hónapban meghaladta az összes egyéb költési formát: a magyarok több mint egyharmada (35%) elmondása szerint még soha nem ...

  • 2020-05-24 12:10
Minden SPAR-ban elérhetőek a többszörhasználatos zöldség-gyümölcs és pékáru tasakok

A SPAR 2019-ben több olyan környezetbarát csomagolástechnikai megoldást vezetett be, amelyeknek köszönhetően még kevesebb eldobható műanyag hulladék k...

  • 2020-05-24 10:46
Drasztikus bezuhanás után ismét szárnyal a bitcoinpiac

Március közepén a bitcoin piaci értéke ugyanúgy zuhant a mélybe, ahogy történt ez a tradicionális részvénypiacokon is. Akkor a bitcoinonkénti árfolyam...

  • 2020-05-20 15:05

Minden cikk

hirdetés

hirdetés