Finomságok Ítália szívéből
hirdetés
Az olasz konyháról mindenkinek a spagetti és a pizza jut eszébe. Holott az olaszoknak régióként igen csak változó a konyhájuk, így be is mutatunk két különleges és egyszerűen elkészíthető olasz ételt.
hirdetés
Fettuccine Alfredo
A következő hozzávalók szükségesek: 2 evőkanál olívaolaj, 2 kisebb csirkemell, 1 csésze tejszín, 1 csésze reszelt sajt, 1 evőkanál vaj, 1 csokor petrezselyem, só, bors, 250g fettuccine
Az elkészítése a következőképpen zajlik: Sós, olajos vizet tegyünk fel főni. Ha a víz már forr, dobjuk bele a tésztát. Ez nagyjából 10-12 perc alatt fő meg, így addig hozzá is láthatunk a csirkéhez, hogy nagyjából ugyanakkorra legyenek készen. Klopfoljuk ki a csirkét, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Hevítsük fel a serpenyőt, majd öntsük rá az olivaolajat. Amikor az olaj már jó, dobjuk bele a csirkét és hagyjuk pirulni. Amikor az egyik oldala már megsült, fordítsuk meg és süssük meg a másik oldalát is. Ez nagyjából 3-4 percet jelent. Mikorra a csirke elkészült, már a tésztának is készen kell lennie. Szűrjük le a tésztát, a csirkét pedig vegyük ki a serpenyőből. Majd tegyük a tésztát a serpenyőbe. Adjuk hozzá a tésztához a vajat és tejszínt, majd kezdjük el főzni. Ha a tejszín nagyon rotyog, akkor húzzuk le a tűzről, mert könnyen eléghet. Majd adjuk hozzá a sajtot is. Amíg a sajt olvad, addig gyorsan vágjuk csíkokra a mellet. Ha felvágtuk a csirkét, és a sajt is megolvadt, akkor tegyük a tésztát egy tányérra, majd helyezzük rá a csirkecsíkokat. Végül egy kis aprított petrezselyemmel színesíthetjük az ételt.
Olasz húsgolyók
Nagy családosok számára kiváló étel. A következő hozzávalók szükségesek az elkészítéséhez:
Húsgolyók: 250 gramm darált marha, 250 gramm darált sertés, fél csésze tej, 3 szelet fehér kenyér héj nélkül (még jobb ha kiszárítjuk előtte), negyed csésze ricotta, negyed csésze parmezán, 2 tojás, 2 teáskanál só, 1 csokor aprított petrezselyem, 1 teáskanál oregano, 2-3 gerezd fokhagyma, aprítva, 1 teáskanál őrölt bors, liszt a golyók gyúrásához
Paradicsomszósz: 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 közepes hagyma, aprítva, 2 kisebb sárgarépa, aprítva, fél zeller vagy egy zellerszár (angol zeller) aprítva, 1 csokor petrezselyem aprítva, 2 gerezd fokhagyma aprítva, 1 doboz paradicsom püré, vagy konzerv hámozott paradicsom, 1 teáskanál szárított, vagy egy maréknyi friss bazsalikom (ízlés szerint oregánóval is helyettesíthető), só és fekete bors
Az elkészítése következőképpen zajlik: Kezdhetjük a paradicsomszósszal, amelyet lassú tűzön főzünk addig, amíg a húsgolyókat előkészítjük. Melegítsük fel az olajat, és adjuk hozzá a hagymát, zellert és répát. Alacsony lángon főzzük addig, amíg a hozzávalók megpuhulnak, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Ezután öntsük bele a paradicsomot (ha egész paradicsom konzervet használunk, akkor pürésítsük azt), és adjuk hozzá a fűszereket, majd lassú tűzön főzzük 15-30 percig. A végén rakjuk bele az aprított petrezselymet is. Ha megfőtt a szósz, akkor akár pürésíthetjük is egy turmixgép segítségével. Eközben melegítsük fel a tejet egy kis edényben, amíg elkezd gőzölögni. Vegyük le a lángot, és tépkedjük bele a héj nélküli kenyeret, és áztassuk addig, amíg feloldódik. Törjük össze, amíg egy massza szerűséget kapunk, majd merjük át egy tányérba és hagyjuk kihűlni. Egy nagy tálban keverjük össze a húst, a sajtokat, a tojásokat, a fokhagymát, a petrezselymet és a fűszereket a tejes-kenyeres keverékkel. Jól keverjük össze, amíg az alapanyagok összeállnak. Annyira viszont ne dolgozzuk össze az anyagot, hogy megkeményedjen. Legyen kéznél annyi plusz kenyérbél vagy hús, hogy tudjuk állítani a massza állagát. Nedves kézzel formázzunk húsgolyókat. Amikor kész a golyó, forgassuk meg jól lisztben, majd tegyük félre. Párszor lehet, hogy meg kell mosni a kezed a folyamat közben. Ha kész vannak a golyók, akkor olajon pirítsuk meg őket. Nem baj, ha a közepük kicsit nyers marad, majd a szósszal együtt is főzzük őket. Ha az összes golyó megsült, akkor helyezzük őket a szószba úgy, hogy ellepje őket. Fedjük le az edényt, majd alacsony lángon 15-20 percig főzzük. Kenyérrel vagy tésztával tálaljuk, és egy kis friss petrezselyemmel is megszórhatjuk.
Érdemes kipróbálni a bécsi konyhát is!