hirdetés

Partnereink

Gombaőrület a konyhában! Készíts te is gombás ételeket!

hirdetés

Gombaőrület a konyhában! Készíts te is gombás ételeket!

A gomba az egyik legnépszerűbb alapanyag a magyar és a nemzetközi konyhában. Előszeretettel készítünk gombalevest, gombaragut, töltött gombát vagy épp gombasalátát. Más nemzetek is ugyanúgy odavannak a gombáért, hiszen a vegetáriánusoknak, húsevőknek egyaránt megfelelő!

Összeállítottunk egy recepttárat, ami kimondottan gombás ételekből áll. Próbáld ki őket te is, legyen szó akár reggeliről, akár ebédről vagy épp vacsoráról.

hirdetés

 

 

Csípős gombasaláta

Hozzávalók:

Egy üveg gomba (apró), 1 hegyes erős paprika, 2 ek 20 %-os ecet, 1 kk só, 1 kk cukor, késhegynyi őrölt bors, 2 ek petrezselyemzöld, 1 ek olaj, Vegeta.

Elkészítés:

A gombát megtisztítjuk, majd vegetás vízben puhára főzzük, majd hűlni hagyjuk. A hegyes erős paprikás karikákra vágjuk, a gombához adjuk, majd rátesszük a cukrot, a borsot, ráöntjük az ecetet és kb 1 dl vizet. Beleszórjuk a petrezselyemzöldet, leöntjük az olajjal és az egészet átkeverjük. Jól behűtve tálaljuk.

 

Gombás bruschetta

Hozzávalók:

4 szelet kenyér, 2 fokhagyma gerezd, kevés olívaolaj, 2 paradicsom, 1 apróra vágott vöröshagyma, 2 ek bazsalikom, 2 ek apróra vágott petrezselyem, 1 tk citromlé, só, bors ízlés szerint, 15 dk gomba

Elkészítés:

A kenyérre csepegtessünk olívaolajat és tegyük be a sütőbe pirulni. Készítsünk a szeletekből pirítóst. Közben a paradicsomot és a gombát aprítsuk nagyon pici kockákra és keverjük össze a fűszerekkel és ízesítőkkel, majd dinszteljük kb 15 percet. Ha a pirítós elkészült, dörzsöljük be fokhagymával, és halmozzunk a tetejére a szalszából.

 

Gombás farka

Hozzávalók:

1 marhafarok, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg zsír, 8 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 4 dkg liszt, 2 g őrölt bors, 1 tk szemesbors, mustár, 1 leveskocka, 25 dkg erdei gomba, 2 babérlevél, 2 dl tejföl, 1 citrom, cukor, só, páclé.

Elkészítés:

A leveskockából egy csésze vízzel húslevest készítünk. A farkat hártyáitól megtisztítjuk, az ízeknél feldaraboljuk, kevés zsíron körbesütjük, a húslevessel locsolgatva pároljuk. Zsírban kisütjük a kockázott szalonnát, megpirítjuk a hagymát, a karikákra vágott zöldséget, illetve a felcikkezett gombát, babérlevéllel, citromlével felforraljuk és puhára pároljuk. Liszttel megszórjuk, barnára pirítjuk, a húsra öntjük és babérlevéllel, törött borssal puhára pároljuk és tejfölözzük.

 

Cseszneki gombás gombóc

Hozzávalók:

1 kg burgonya, 25 dkg liszt, 1 ek búzadara, 2 ek olaj, 1 tojás, fél kk só, 1/2 kg gombapaprikás, 3 dl tejföl, 1 ek liszt.

Elkészítés:

A burgonyát héjában megfőzöm és áttörjük. Összegyúrjuk az olajjal, a liszttel, darával, sóval és egy tojással. Fél centi vastagra kinyújtjuk és 8x8 cm-es kockákra vágjuk. A gombapaprikásból kiszedjük a gombákat és jó apróra metéljük. Ebből aztán mindent négyzetbe teszünk egy fél evőkanállal, sarkait összefogjuk és gombócokat formálunk. Sós vízben addig főzzük, míg feljön. A paprikás szaftjából a tejföllel, liszttel és 2 deci vízzel paprikásszaftot készítünk és ezzel öntjük le a tálra szedett gombócokat.

 

Cseszneki palacsinta

Hozzávalók:

20 sós palacsinta, 40 dkg gombapörkölt, 2 pohár tejföl, 2 dkg vaj, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, só, bors.

Elkészítés:

A gombapörköltet lecsepegtetjük, és apróra vágjuk, majd kevés sóval és borssal megpirítjuk. Betöltjük a palacsintákba. A palacsintákat egy kivajazott tűzálló tálba tesszük, leöntjük a tejföllel elkevert paprikás szaft felével és előmelegített sütőben mintegy 20 percig sütjük. Ekkor a szaft másik, felmelegített felét ráöntjük. Paprikakarikákkal és paradicsomszeletekkel díszítve forrón tálaljuk.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 04.28.

Ma Valéria napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés