Hagymaleves
hirdetés
A legtöbbet használt főzési alapanyagunk a hagyma, de sokáig eszembe sem jutott, hogy ebből milyen fennséges ízű levest lehetne készíteni! Aztán találkoztam egy recepttel és azóta beleszerettem a hagymalevesbe!
A ma ismert és kedvelt hagymaleves alapja a 17. századi francia hagymaleves. A francia szájhagyomány szerint a leves modern változatát XV. Lajos találta fel. Egyszer egy vadászatból megtérve a vadászházban csak száraz kenyeret, hagymát, pezsgőt és vajat talált. Ezekből az alapanyagokból volt kénytelen dolgozni, így született a hagymaleves.
hirdetés
Hozzávalók:
- 40 dkg vöröshagyma
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 l csontlé
- 1 teáskanál só
- kevés frissen őrölt feketebors
- olaj
- néhány zsömle vagy bagett
- petrezselyemzöld
- reszelt sajt
Elkészítés:
- A megpucolt hagymákat felkarikázzuk.
- Megpirítjuk a hagymakarikákat a vajon.
- A pirítás vége felé hozzáadjuk a lisztet.
- Azután felöntjük a csontlével és hozzáadjuk a fűszereket. Itt megjegyezném, hogy van aki szerecsendióval, vagy kakukkfűvel izesíti, ki melyiket kedveli.
- Kb. 20 percig főzzük!
- A leveseket pirított, középen kivájt zsömlékbe kiszedjük, vagy egyszerűen tányérba és teszünk rá friss, vagy sült reszelt sajtot. Díszíthetjük petrezselyemzölddel! Ugyanakkor tányérba kiszedve én bagettel vagy pirított kenyérkockákkal imádom a legjobban ezt az egyébként kellemesen édeskék ízű levest.
Amikor folyton náthásak, betegesek voltak a gyerekeim, azt hallottam, nagyon jót tesz ilyenkor a hagymaleves. Azt hittem, nem fogják szeretni, pedig még repetáztak is belőle! Próbáljátok ki ti is!