hirdetés

Partnereink

Három titok a tökéletes pulykagrillezéshez

hirdetés

Három titok a tökéletes pulykagrillezéshez

A pulykahús ezerarcú alapanyag. Semleges íze, élvezetes állaga nagy játékteret ad a háziasszonyoknak: akárhogyan is fűszerezzük, bármivel párosítjuk, az eredmény finom és harmonikus. Grillezése azonban igényel némi odafigyelést.

Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint: ha kellemesen szaftos eredményre vágyunk, nem árt néhány trükköt ismerni, amivel megelőzhető a hús kiszáradása.

hirdetés

1. titok: Az alapanyag

Minden ételhez értő, igényes ember szerint az első és legfontosabb szabály a minőségi alapanyag. Már a régiek is tudták, hogy olcsó húsnak híg a leve… Bizony a vágóállat jóléte kihat húsa minőségére. A kiváló táplálék, az állatbarát tartás nagyon fontos. Kerüljük el a rossz körülmények között nevelkedett szárnyasból készült jellegtelen, rossz aromájú húst! Válasszunk minőségi védjeggyel ellátott terméket, melynek eredetét nyomon követhetjük. A Gallicoop pulykamell-filéje Magyar Baromfi védjegyes. Az ilyen termékek szigorú minőségellenőrzésen esnek át, ezért biztonságosak: útjuk nyomon követhető a tojástól a polcig. Kizárólag magyar farmokon, magyar takarmánnyal nevelt baromfiból készülnek, és nem tartalmaznak egészségünkre ártalmas anyagokat.

2. titok: Indirekt grillezés

Igazán szaftos, megfelelő állagúra sült húst csak az készíthet, aki rutinosan bánik a hőforrással és a grillező készülékkel. Fontos a precizitás és az odafigyelés. Ehetőt grillezni mindenki tud, de tökéleteset kevesen. A direkt hő nem való a pulykának, mivel a szárazabb húsok közé tartozik, ezért gyengédebb eljárással kell elkészíteni. Ez az úgynevezett indirekt sütés, mikor az alapanyag nem közvetlenül a parázsló hőforrás vagy a láng fölé kerül, hanem attól oldalra. Így 150–200 fokon sül. Ezt az ideális hőmérsékletet könnyedén elérhetjük, ha a parazsat kör alakban a grill lap oldalára húzzuk és középre helyezzük a sütnivalót. Le is fedhetjük a grillkészüléket, így a meleg levegő és a pára körüljárja az ételt. Nem szabad gyakran nyitogatni a fedelet, mert az ingadozó hőmérséklet nem tesz jót a húsnak!

3. titok: A csepptálca

Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya pulykagrillezésnél mindig beveti szuperfegyverét, a csepptálcát. „Érdemes csepptálcát tenni a sülő húsok alá, hogy felfogjuk a kioldódó zsírt és húslevet. Ezt felhasználhatjuk szószokhoz, mártásokhoz, alaplevekhez és locsolgatáshoz – magyarázza Dosso Gabi – Vagy akár vissza is locsolhatjuk az elkészült húsra. A pulya igazi jolly joker a grillezésnél. Egészséges, nagyszerűen társítható akár más húsokkal is, változatosan fűszerezhető. Ha megfogadjuk a trükköket, a kiszáradásától sem kell tartanunk.”

 

Pulykamell bazsalikom pesztóval, pirított fenyőmaggal, kevert salátával

Hozzávalók 4 főre: 4 szelet pulykamell, olívaolaj, só, bors; a pesztóhoz: 2 marék friss bazsalikom, 1 kis marék fenyőmag, 1,5 dl olívaolaj, só, bors; a körethez: salátamix, koktélparadicsom, 1 kis marék fenyőmag, olívaolaj, balzsamecet.

Elkészítés: A húst befűszerezzük, és forró serpenyőben, kevés olívaolajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A pesztóhoz a hozzávalókat késes aprítóban összemixeljük. A húst a pesztóval meglocsolva, a salátával együtt tálaljuk.

Szöveg: KRQ

Fotók: Gallicoop.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 12.07.

Ma Ambrus napja van.

A vevők örülhetnek a legjobban a lakáspiaci fordulatnak

Kínálati boom várható a jövőben, ugyanis az ingatlan.com mérlege szerint nyár óta 5 ezerrel nőtt az eladó lakások száma a nagyvárosokban.

  • 2019-12-06 17:04
Föld körüli utazásra csábít a Nemzeti Énekkar

Az este az adventi és karácsonyi időszak semmihez sem hasonlítható időszakát járja körül. A legszebb európai karácsonyi dalok (Mária-énekek, kolindák)...

  • 2019-12-06 13:27
Az ország legnagyobb gyerekszobája a Gellértben

December 7-én és 8-án ismét várja az apróságokat és szüleiket a Danubius Hotel Gellért, ami hetedik alkalommal változik Adventi Mesehotellé. Az ország...

  • 2019-12-06 11:54
A Rakuten Viber 9. születésnapja alkalmából megajándékozza felhasználóit

A mára világszerte több mint egymilliárd ember által használt üzenetküldő alkalmazás, a Rakuten Viber örömmel mutatja be az exkluzív ajándékbotot – hi...

  • 2019-12-06 08:21
A tökéletes kenyér saját határainkat feszegeti

Vajda József pékmester egy spirituális gasztroutazásra hív minket A kenyér lelke című kötetével. Receptjei és kalandos történetei a kenyér nyelvére ta...

  • 2019-12-05 15:53

hirdetés

Megyei Prima díjat kapott a Fricska!

Budapesti és Pest megyei Regionális Príma díjat kapott a Fricska Táncegyüttes. A méltatással járó jutalmat saját iskolájuk elindítására fordítják.

  • 2019-12-05 14:03
A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

Nátha, arcüreggyulladás, orrmandulagyulladás, torokmandulagyulladás, középfülgyulladás akut és krónikus formában. Betegségek, melyek leginkább megnehe...

  • 2019-12-05 12:16
Halaszthatatlan a fővárosi útdíj bevezetése

Évente legalább 250 milliárd forintot takaríthatnának meg a budapestiek, és minden bizonnyal jóval kevesebb lenne az asztmás gyermek, ha bevezetnék Bu...

  • 2019-12-05 10:27
Karácsonykor is menő lesz a nyuszi

A JátékNet.hu webáruháznál az év legforgalmasabb időszaka a tél: a Black Friday napjai, az adventi hétvégék és az Ország Játéka verseny. Magyarország ...

  • 2019-12-04 20:06
Varázsold meghitté az ünnepet!

Míg régen a piros és az arany számított tradicionális karácsonyi színnek, mára nincs olyan szín vagy stílus, amit ne lehetne bevetni egy ünnepi otthon...

  • 2019-12-04 17:47

Minden cikk

hirdetés

hirdetés