Háromfogásos ebéd + 1 desszert
hirdetés
Elhoztunk most nektek egy egész menü receptet, ami az egész családnak ízleni fog, a jó ebben a menüben, hogy amit nem fogyasztunk el az még másnap reggel is finom falatnak fog számítani.
Az első fogás egy egyszerű kis házi krémsajtos falatkák. Érdemes előre gondolkodni, mert a krémsajtnak kell 1 nap, hogy jól összeérjen. Ehhez gyűjtsünk össze 5 dl natúr joghurtot, sót, borsot, 1 gerezd fokhagymát, zöldfűszer ízlés szerint lehet petrezselyem, snidling, bazsalikom. Kellesz még pirospaprika, cayanne-bors, kurkuma ízlés szerint, dió, sonka, sajt a díszítéshez. Elkészítéséhez béleljünk ki sűrű szövésű textillel egy szűrőt, ebbe öntsük bele a joghurtot. Tegyünk alá egy nagyobb tálat, majd tegyük a hűtőbe 1 napig legalább. Minél több időt van benn annál több savó lecsöpög. Miután úgy gondoljuk rendben van ízlésünk szerint fűszerezzük sóval, borsal, zúzott fokhagymával, apróra vágott zöld-és más fűszerekkel. Attól függően, mit keverünk bele, lehet rózsaszín, sárga, zöld krémsajtunk. A masszát csillagcsöves nyomózsákba tesszük, és készen vásárolt sós kekszre nyomjuk. Tetszés szerint díszítjük dióval, koktélcseresznyével, sonkával, sajttal.
hirdetés
A következő fogás sonkás-répás vagdalt hús leveles tésztában lesz. Egy óra alatt el is készül ez a mennyei fogás. Hozzávalóknak vásároljunk 1 fej vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, 1 darab zsemlét, 60 dkg darált húst ízlésünk szerint, ajánlott a sertés, marha vegyesen. Kelleni fog még 10 dkg füstölt sonka, 10 dkg reszelt répa, 1 csokor petrezselyem, só, bors, 1 tojás, 2 tojássárgája, és 1 csomag leveles tészta. Elkészítése: A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A zsemlét vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk. Egy nagyobb tálban összekeverjük a darált húst, a ledarált sonkát, a reszelt répát, a kinyomkodott zsemlét, a hagymát, a fokhagymát, az aprított petrezselymet, sót, borsot, a tojást és 1 tojássárgáját. A masszát alaposan összedolgozzuk. A leveles tésztát lisztezett felületen 20x30 cm-es lappá nyújtjuk. A húsmasszából a téglalap közepére hosszúkás cipót formázunk. A tésztát ráhajtjuk két oldalról, sütőpapíros tepsibe tesszük fordítva, hogy a hajtás alulra kerüljön. A leeső tésztamaradékkal díszíthetjük. A tetejét a maradék tojássárgájával megkenjük, majd 200 Celsius-fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Kihűtjük, szeletelve hidegtálon tálaljuk.
A végére egy kis süti. Kell hozzá 10 dkg puha vaj, 10 dkg cukor, 1 rúd vanília, 2 tojás, 20 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 1 dl tej, csipet só, 25 dkg mascarpone, 10 dkg porcukor, gyümölcsök a díszítéshez. A muffinhoz szükséges nedves anyagokat összekeverjük, majd összedolgozzuk a száraz hozzávalókat is. Összevegyítjük, és nem túl alaposan elkeverjük. A masszát kisméretű muffinformába adagoljuk, akár bonbonpapírt is használhatunk hozzá, ebben az esetben duplán tegyük a kapszlikat egy sütőlapra. 180 Celsius-fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük, de minél kisebb a muffin, annál hamarabb megsül, ezért tűpróbával ellenőrizzük. A mascarponét porcukorral kikeverjük, majd sima csöves nyomózsákból a muffinokra nyomjuk. Friss gyümölcsökkel díszítjük.
Esetleg ha nem nyeri el az ízlésünk a desszert, akkor hoztunk nektek egy másik desszert változatot is. Sütés nélküli puffasztott rizs szelet. Hozzávalónak kelleni fog: 140g méz, 55 g barna cukor, 55 g kristálycukor, 0.5 mokkáskanál vanília eszencia, 190 g mogyoróvaj, 40 g puffasztott rizs, 2 evőkanál étcsokoládé reszelve. Elkészítése maximum fél órába telik, mutatjuk hogyan: A mézet, barna és kristálycukrot egy lábasban felforraljuk, majd félrehúzzuk a lángról. Belekeverjük a mogyoróvajat, vaníliaesszenciát és a puffasztott rizst, majd jól elkeverjük. Egy kb. 15x20 cm-es, sütőpapírral bélelt formába simítjuk és kevés reszelt vagy apróra tört étcsokival megszórjuk a tetejét, ami a melegtől kissé ráolvad majd a szeletekre. Egy órára hűtőszekrénybe rakjuk. Éles késsel felszeleteljük és tálaljuk.