Háromfogásos ebéd egy négyfős családnak
hirdetés
Ha szeretnénk háromfogásos ebédet tenni az asztalra, akkor érdemes elkészítened a görög húsgombóc levest, mellé egy rozmaringos sült zöldségből és csirkéből álló fogást, desszertként pedig egy izgalmas csokis palacsintát fagyival és banánnal.
A húsgombóc leveshez nagyon sok mindenre nem lesz szükségünk. Leveszöldségre mindenképp tegyünk szert, pontosabban egy fél zellergumóra vagy egy kisebb gumóra, 1 hagymára, 4-5 szál sárgarépára, 1-2 szál petrezselyemgyökérre, friss petrezselyemzöldre, tárkonyra, egy piros és egy zöld paprikára, fagyasztott borsóra és zöldbabra. emellett szükségünk lesz 1 dl főzőtejszínre vagy tejfölre, 1 kanál lisztre és egy tojássárgára. A húsgombócokhoz pedig a tojássárga mellől megmaradt tojásfehérjére lesz szükségünk, még egy egész tojásra és 400-500 g darálthúsra. Ha majd a massza túl lágy lesz, szórjuk meg prézlivel, hogy képlékenyebb masszát kapjunk.
hirdetés
A leveshez használt edény felét öntsük fel vízzel, sóval, vegetával tegyük a tűzre főni. Adjunk hozzá egy kevés olajat is, majd vágjuk fel a hagymát és a paprikákat apró kockákra és tegyük a fővő vízbe. Amikor már lobog, a megtisztított, felkockázott gyökeres zöldségeket is hozzá adhatjuk, rá 5-10 perce belerakhatjuk a zöldbabot és borsót is. Ha már elkezdett újra lobogni, tegyünk bele zöldpetrezselymet és tárkonyt, hogy a leves időben átvegye ezek ízét is. Mialatt a zöldségek főnek a fazékban, vegyük magunk elé a darálthúst, tegyük egy tálba. Egy tojást üssünk rá, valamint a másik tojás fehérjét. A sárgáját tegyük külön egy kisebb tálba (a habaráshoz fogjuk felhasználni). A húshoz tegyünk ízlés szerint sót, borst, akár apróra vágott fokhagymát, majd keverjük jól el. Ha túl lágy, szórjunk hozzá prézlit és gyúrjuk még egyszer jól át. A lobogó vízbe apró gombócokat formálva tegyük bele és főzzük még 5-10 percig. Ezalatt keverjük a megmaradt tojás sárgáját össze egy kanálnyi liszttel, valamint tejföllel vagy főzőtejszínnel. Ha csomómentes, mehet is a levesbe és kavarjuk addig, amíg újra fel nem lobban. Tálaláskor krémesebb tejföllel vagy csípős paprikával érdeme tálalni.
Még mielőtt a levesnek nekiállnánk, érdemes a második fogás előkészületeit elvégezni, így nagyjából egy időben készül el a két fogás. A sült zöldségekhez szükségünk lesz fél gumó zellerre, fejenként 2-2 krumplira és 1 szál répára. Fűszerezéshez friss rozmaringra (7-10 szál) és kevés sóra lesz szükségünk. A csirkehús lehet mellfilé vagy csirkecomb is, attól függ, ki melyiket szereti igazán. A megtisztított zöldségeket hatalmas darabokra vágva helyezzük egy nagy tepsire, lehetőleg egyetlen rétegbe. Helyezzük rá a csirkehúst, fejenként ebből is legyen 2-2 comb vagy 1-1 mellfilé. Csak ezután hintsük meg sóval, esetleg borssal, majd a húsra, zöldségekre fektessük rá a rozmaring szálakat is. Ezeket sütés után könnyedén le is tudjuk venni. Előmelegített sütőben nagyjából 40 percig lefedve sütjük, időnként ellenőrizzük, és ha a krumpli, répa megpuhult volna, akkor hagyjuk még fedetlenül is 10 percet sülni, hogy a hús finom pírt is kapjon.
A desszert egyszerűbb, mint gondolnánk, fejenként egy banánra, 2-3 kanál vanília fagylaltra lesz szükségünk. A palacsinta masszájához 2 tojás, 400 g liszt, 100 g olvasztott étcsokoládé kell, viszont utóbbi kakaóporral és fél pohár vízzel is pótolható. Tegyünk az eddigi hozzávalóhoz egy zacskó sütőport, csipetnyi sót, fél bögre olajat és fél bögre cukrot, majd annyi tejjel vagy vízzel elegyítsük össze, amennyi szükséges ahhoz, hogy a megszokott palacsintamasszától kicsi sűrűbb állagút érjünk el. Ugyanis ez amerikai palacsinta lesz, egy vékonyan olajozott serpenyőben egyszerre kb. 3-4 kisebb palacsintát is tudunk majd sütni. Minden alkalommal olajozzuk újra a serpenyőt, mert nagyon hamar képesek odaragadni. Lapáttal forgassuk meg egy perc sütés után, a vége felé már annyira fel lesz hevülve a serpenyő, hogy érdemesebb egy percen belül ellenőrizni, megsültek-e már. Tálaláskor egy fő részére egyszerre csak 3 palacsintát adjunk, igen tartalmas lesz a ráhelyezett fagyigombócokkal és a mellé karikázott banánnal együtt.