Hidegen is lehetnek finomak a levesek
hirdetés
Vannak olyan ételek, amelyek hidegen a legfinomabbak. A levesek esetében sincs ez másként, igen sok olyan leves létezik mely hidegen tökéletes. Lássunk néhányat!
Mandulás joghurtleves
hirdetés
Hozzávalók: 6 dl joghurt * 4 kis uborka * 5 dkg hántott fehér mandula * 5 dkg mazsola * 2 evőkanál tejföl * 1 evőkanál finomra vágott kapor * 1 csapott teáskanál só.
Előkészítése: Két uborkái meghámozok és kisebb darabokra vágok Turmixgép poharába teszem a fele elforgácsolt mandulával, a sóval 1 dl vízzel és a tejföllel sűrű, pépes masszává keverem, ezután pedig leöntöm a joghurttal és a megmaradt vízzel valamint beleszórom a kaprot. Az egészet habosra keverem, majd hozzáadom a mazsolát. Lefedve hűtőszekrénybe teszem, és legalább egy napig hűtőm. Másnap leveses csészékbe osztom a megmaradt héjast kis kockákra vágott uborkák és ráöntöm a jégbe hűtött levest.
Aszúszemes tokaji borleves
Hozzávalók: 3 dl tejszín* 2 dl édes Tokaji szamorodni* 2 dl három puttonyos Tokaji aszú * 10 dkg kristálycukor* 4tojássárgája * 6 dkg mazsola. * 1 zacskó vaníliás cukor.
Elkészítése: A megmosott és leszárazott mazsolát fél dl borba beleteszem, és minimum fél napig hagyom benne ázni. A tojássárgájákat a kristálycukorral habosra verem, majd felengedem a tejszínnel, és beleszórom, a vaníliás cukrot, vízgőz fölött kevergetés közben besűrítem. Az edényt a tűzről tevévé hozzá öntöm a kétféle bort, és jól összekeverem. Hagyom, hogy kihűljön, majd hűtőszekrényben lehűtöm. Tálaláskor a borban áztatott aszúszemekkel megszórom a leves Tetejét.
Tejszínes- vörösboros meggyleves
Hozzávalók: 50 dkg magozott friss vagy fagyasztott meggy * 2 d tejszín * 1 dl száraz vörös bor * 1 / 2 citrom sárga héja és leve * 1 evőkanál étkezési keményítő * 1 teáskanál űrölt fahéj * 5-8 szem szegfűszeg * ízlés szerint cukor * 1 mokkáskanál só.
Elkészítése: 8 dl vízbe beleszórom a fűszerekéi, beleöntöm a citromlevet és a csíkokra vágott citromhéjat. A fűszeres levél 10 percig forralom, ezután beleöntöm b meggyet. Az újraforrástól számított 5 percig főzöm. Amíg a meggy fő, a tejszín felét simára keverem a keményítővel, és folytonos keverés közben belecsorgatom a forrásban lévő levesbe. Ismét felforralom, megcukrozom, és beleöntöm a vörösbort, de már nem forralom. Ha kihűlt, legalább fél napig hűlöm- Habbá vert tejszínnel tálalom.
Hideg ananászkrém-leves
Hozzávalók: 1 kis doboz ananász konzerv * 4 dl tejszín * 1 dl fehér bor * 2 evőkanál kristálycukor * fél citrom * ½ rúd vanília * 8 szem szegfűszeg * csipetnyi só
Elkészítés: Az ananász leszűrt levéhez hozzáöntöm, a bort ás 3 dl vizet. Szegfűszeggel, vaníliával, csipetnyi sóval, cukorral és a citrom reszelt héjával kb. 2o percig főzöm.
A levet ismét átszűröm, beleöntöm a citromlevet, beleteszem az ananászba rabokat, és újra felforralom. Ha kihűlt, néhány órára hűtőszekrénybe rakom. Közvetlenül a tálalás előtt belekeverem a tejszínt- Mentalevéllel és citromgerezdekkel díszítve tálalom.
Tormás céklaleves
Hozzávalók: 1 üveg ecetes-tormás céklasaláta (0,5 l) * 2 dl tejföl * 2 evőkanál frissen reszelt torma (ecetes torma nem jó) * 1 csokor petrezselyem * 1 csapott evőkanál finomliszt * ízlés szerint só és cukor.
Elkészítése: A céklasalátát leszűröm, majd a céklát egészen vékony csíkokra aprítom és félreteszem. A visszamaradt levet annyi vízzel egészítem ki, hogy az összes folyadék 6 dl legyen. Felforralom. Amíg a cékláié forr, a tejszínben simára keverem a lisztet, majd a forrásban lévő céklalébe öntöm, és folytonos keverés közben legalább 5 percig forralom. Ha kissé besűrűsödött beleteszem a cékla csíkokat, és ismét felforralom. Sóval és cukorral ízesítem, ezután lehűtöm, és tálalásig hűtőszekrényben tartom. Tálalás előtt a hideg levest megkeverem, előhűtött csészékbe öntöm, tetejére frissen reszeli tormát és vágott petrezselymet szőrök.
Képek: csiperke.blogspot.ro és evamagazin.hu