Hűsítők és likőrök nyárra
hirdetés
Meleg nyári napok magával ragadják az embert. De az még inkább jól esik, amikor a hűtőben találunk valami ínyencséget, am lehűti a testünket. Ha szeretnél otthon készíteni finom hűsítőket, vagy likőröket, akkor próbáld ki a lenti recepteket.
Házi fagylalt
hirdetés
Nagyon egyszerű az elkészítése: 3 tojásfehérjét habnak felverünk 20 dkg cukorral. Hozzáadunk fél liter tejszínt és tovább verjük. Beleteszünk 2 vaníliás cukrot, 1 tejfölt és a 3 tojás sárgáját. Tetszés szerint bármivel ízesíthetjük. Lehet az: kakaó, csoki, kókusz, gyümölcs, citrom, rum
Gyümölcsfagyi
Ha szereted, a gyümölcsfagyit itt van egy remek megoldás. 3 dl tejszínt habnak felverünk, majd hozzáadunk 20 dkg porcukrot, 2 dl joghurtot és 25 dkg gyümölcsöt. Majd poharakba töltjük és lefagyasztjuk.
Bodzaszörp
Egy fantasztikus hűsítő. Az elkészítése is egyszerű: 2 kg beleteszünk 3 liter vízbe, hozzáadunk 10 bodzavirágot, 3 limuntust és 1 konzervant. 1 napig állni hagyjuk állni, de néha megkevergetjük, hogy a cukor elolvadjon, majd ruhán átszűrjük. Üvegekbe töltjük, és vízzel hígítva fogyasztjuk.
Citromos üdítő
A citrom a nyár egyik legjobban fogyasztott gyümölcse. Az elkészítése: 8 liter vízbe beleteszünk fél kiló cukrot, 2 citrompótlót és 4 ledarált vagy összeturmixolt citromot. Néha megkeverjük, hogy elolvadjon a cukor és fogyasztható.
Gyümölcsszörp
A szörpök mindig is finomak voltak. 1 kg bármilyen lédús gyümölcsöt. 1 liter vizet és tartósítószert összekeverünk, 1 napig ázni hagyjuk, majd átszűrjük. 50-80 dkg cukrot adunk hozzá, ízlés szerint és addig kevergetjük, míg elolvad a cukor. Vízzel hígítva fogyasztjuk.
Sweppes
Fél kiló citromot és 1 darap citrancsot (grapefruit) ledarálunk. Összekeverjük 80 dkg cukorral, 7 liter vízzel és 3 limuntusszal (citrompótló). Néhányszor megkeverjük, míg elolvad. Frissen fogyasztjuk, mivel nincs benne tartósítószer.
Meggylikőr
1 és fél kiló meggyet megmosunk. 1 kiló cukorral rétegezve üvegbe rakjuk. Adhatunk hozzá kis vaníliát, cimetet, szegfűszeget és citromhéjat. 1 liter gyümölcspálinkát összekeverünk 1 liter forralt, lehűtött vízzel és a meggyre öntjük. Legalább 1 hónapig állni hagyjuk. Nagyon finom a végeredmény.
Gyümölcslikőr
Ezt a fajta likőrt egész nyáron át gyűjthetjük. Elkezdjük a földieperrel, meggyel, málnával. Tulajdonképp bármilyen gyümölcs használható, ami lédús. Egy nagy befőttes üveget használunk. Egy sor gyümölcsöt teszünk alulra. Rá 1,5-2 ujjnyi kristálycukrot és 1 dl gyümölcspálinkával leöntjük. A tetejét lekötjük. Nem kell egyből telerakni, mindig valamilyen gyümölccsel folytathatjuk. Nem kell keverni! Amikor megtelt az üveg, lekötjük és 2-3 hónapig érni hagyjuk, akkor leszűrjük és fogyaszthatjuk. Annál finomabb, minél többféle gyümölcsöt rakunk bele.
Ír krémlikőr
Aki szereti, a krémes likőröket az bátran elkészítheti. 15 dkg porcukrot, 2 vaníliás cukrot és két kis csomag cappuchinót összekeverünk 3 dl rummal, majd 3 dl tejszínt hozzákeverünk. Fogyasztás előtt fel kell rázni!
Diólikőr
Sokkal könnyebb az elkészítése, mint a gondolnánk. 20 szem, június végén szedett zöld diót negyedekre vágunk. 2 dkg darabos cimetet, 1 dkg szegfűszeget, 30 dkg cukrot és 1 liter házi gyümölcspálinkát keverünk hozzá. Befőttes üvegbe töltjük, lekötjük és 4-6 hétig meleg, napos helyre tesszük. Ekkor leszűrjük és fogyaszthatjuk.
Színes jégkocák
A jégkocka tartót félig engedjük vízzel. Minden kockába tegyünk egy-egy szedret, málnát, meggyet, ribizlit, citromdarabkát, stb. Fagyasszuk le. Amikor megfagyott, akkor töltsük tele a jégkocka tartót vízzel és fagyasszuk le teljesen.
Bodzabogyó szörp
Fantasztikus íz kombinációval rendelkezik. 3 kg bogyót 2 liter vízben megfőzünk és átpasszírozzuk, majd hozzáadunk még 6 liter vizet, 4 kg cukrot, 10 dkg citrompótlót és 2 konzervantot. Felforraljuk, majd melegen üvegekbe töltjük és melegágyba rakjuk. Másnap, amikor kihűlt, akkor tesszük a helyére.